Appetitt Sensitiv Grain Free er et fôr som gir mindre fare for diettsensitivitet.

Hva er diettsensitivitet

Diettsensitivitet er et generelt begrep som brukes på dyr eller menneskers negative reaksjon på mat. Det finnes to hovedformer for diettsensitivitet:

  • Fôrallergi eller hypersensitivitet, som oppstår når kroppens immunsystem reagerer på et spesielt stoff i fôret (et allergen).
  • Fôrintoleranse er betegnelsen for sensitivitet som skyldes noe annet enn en reaksjon fra immunsystemet.

Fôrallergi

Fôrallergi forårsakes av såkalte allergener. Dette er som regel store intakte proteiner, og kan komme fra en hvilken som helst råvare. De mest vanlige råvarene som forårsaker fôrallergi hos hund er vegetabilske proteinråvarer, som for eksempel soya- men også melkeprotein og tradisjonelle animalske og marine proteinråvarer kan gi allergier. Også enkelte karbohydrater, antioksidanter og konserveringsmidler kan gi allergiske reaksjoner.

Hundens immunsystem beskytter den mot sykdom. En allergi er immunsystemets overdrevne reaksjon på et stoff som kroppen oppfatter som et fremmedelement. Av en eller annen grunn vil dette spesielle stoffet provosere immunsystemet til å bekjempe inntrengeren (allergenet) med alle midler. Fordi kroppen er meget følsom for stoffet, sier vi at kroppen er hypersensitiv mot stoffet.

Symptomene er først og fremst kløe spesielt på hårfattige områder på buken og mellom bakbena, samt på poter og ører. I tillegg kommer fordøyelsesforstyrrelser som diare og oppkast.

Fôrintoleranse

Fôrintoleranse kan oppstå hvis hunden for eksempel mangler et eller flere fordøyelsesenzymer. Enzymer er nødvendige komponenter i fordøyelsesprosessen. For eksempel har valper melk som hovednæringskilde i noen uker fram til avvenning. Melk inneholder laktose (melkesukker). Valpene får tilført melk hver dag og holder da produksjonen av enzymet laktase (spalter melkesukker) oppe. Blir en voksen hund, som i en periode har vært uten melkeprodukter i fôret, tildelt melkeprodukter på nytt - kan den utvikle diare.

Glutenintoleranse

Glutenintoleranse eller cøliaki er overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug og bygg. Med gluten i fôret blir tynntarmens slimhinner betente og evnen til å absorbere næringsstoffer fra fôret svekkes.

Appetitt Sensitiv Grain Free – spesialfôr til sensitive hunder

Hvis en har mistanke om at hunden lider av diettsensitivitet – enten det er fôrallergi eller matintoleranse, må en velge et fôr som ikke inneholder de allergenene eller stoffene som hunden reagerer på. Videre bør fôret inneholde aktive stoffer som er positive for mage- og tarmhelse.

 Appetitt Sensitiv Grain Free har følgende egenskaper som alle vil bidra til å redusere faren for diettsensitivitet:

  • Høyt innhold av hydrolysert marint protein av laks bestående av frie aminosyrer og korte peptider som ikke oppfattes som allergener.
  • Hydrolysert marint protein gir også høyere fordøyelighet på protein slik at mengde ufordøyd protein i tarmen blir redusert. Dermed er det mindre fare for fordøyelsesforstyrrelser.
  • Ingen kornråvarer (hvete og mais) og dermed fritt for gluten og potensiell glutenintoleranse
  • Inneholder fermenterbare og ikke-fermenterbare fibre samt prebiotika som hjelper hundens mage og tarmhelse – det vil si FOS fra sukkerbetefiber og MOS fra Bio-Mos®
  • Inneholder beta-glukaner fra bakegjær (MacroGard™) for hundens generelle helse.
  • Inneholder naturlige antioksidanter som vitamin E samt rosmarin og polyfenoler fra grønn te
  • Høyt innhold av de livsviktige omega-3 fettsyrene EPA og DHA som sammen med et ideelt forhold mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer hjelper hundens ledd, hud, pels og generelle helse.