0

Stell godt med hunden i jula

Jula nærmer seg og vi skal kose oss med god mat og drikke samt samvær med familie og venner. Vi ønsker også at hunden skal ha det ekstra godt i jula med ekstra godt stell og god mat.

I jula spiser vi ekstra mye godt, og mange eiere vil gi hunden noe ekstra også. Likevel er det best for hunden å få sin vanlige mat og snacks beregnet for hund.

Husk at tradisjonell julemat er beregnet på oss mennesker – og at det beste for hunden er å få sin vanlige mat. 

Vær forsiktig med julematrester til hunden

I jula spiser vi mye feit og salt mat. Det takler vi mennesker relativt godt i noen dager. Hunden kan imidlertid bli syk hvis den får for mye av denne typen mat. Dette utarter seg som oftest i diare og mage- og tarmforstyrrelser. Vær derfor forsiktig med å gi julemiddagsrester til hunden.

Middagsrester inneholder også ofte bein. Hunder liker å tygge på bein, men her bør en være forsiktig. Det er eksempler på at hunder har fått forstoppelse, ødelagte tenner og skader i fordøyelsessystemet etter å ha fått bein. Hvis en ønsker å gi hunden noe ekstra, så gi hundegodbiter som tyggebein, griseører, tørrfisk eller lignende.

Unngå sjokolade

Sjokolade inneholder stoffet «teobromin», som er giftig for hunder. Hvis hunden får i seg for mye sjokolade, kan den bli syk og i verste fall dø av forgiftning. Symptomer på forgifting er rastløshet, svimmelhet, oppkast, økt drikkelyst og hyppigere vannlating. Pass derfor på at ikke hunden får tak i sjokoladeskåla eller konfekten. 

Andre matvarer som hunden ikke bør få

Rosiner og druer inneholder et stoff som kan gi nyreproblemer. Symptomer er oppkast og diare. Det skal ikke mange druene eller rosinene til før symptomer oppstår.

Andre matvarer som hunden kan bli syk av er valnøtter, kakao og kakaoholdig mat, avokado og rå brokkoli.

Gjærdeig i større mengder kan føre til alkoholproduksjon i hundens mage, og dermed alkoholforgiftning. Pass derfor på at hunden ikke får tak i deigen i julestria, og ikke gi den noe av julebaksten. 

 

 

Kommentarer