Sørg for gode forberedelser og rutiner for hunden, med riktig næring og rikelig med vann på den store dagen. Skikkelig hvile og restitusjon mellom øktene må også på planen. Da får du og hunden det bra under høstjakten.  

- Samarbeidet med en villig og motivert hund er noe av det mest minnerike ved jakten, sier Petter Steen, Salgsjef hos Appetitt og 100 % opptatt av hund hele døgnet. Selv har han seks hunder; fem Engelske Settere og én Jack Russel Terrier. Han er ivrig jeger og jaktprøvedommer, og bruker også en del tid som dommer på utstillinger i regi av Norsk Kennel klubb.

Under jakten bruker hundene mye energi. Hunder som skal prestere må få det beste matstell.  

- Både tenner og det korte fordøyelsessystemet tilsier at hunden har best av animalske råstoffer. Derfor er dette hovedkonseptet i hundefôret Appetitt, som for øvrig er norskprodusert. Tørrforet Appetitt Energy og Appetitt Extreme er skreddersydd for jakthunders høye ernæringsmessige behov. På samme måte som langdistanseløpere er bevisst næringsegenskapene i maten de inntar, trenger hundeeieren å være bevisst hvilken næring hunden trenger for å yte sitt beste i terrenget, sier Steen.

   

Ved å følge med på hundens avføring får man gode indikasjoner på hundens trivsel i matveien.   

Riktig næring øker hundens prestasjonsevne

Proteiner og fett fra kjøtt passer best med hundens eget stoffskifte, og opptas optimalt i hundekroppen. Fett er den viktigste energikilden når hunden er i aktivitet. Proteiner av høy kvalitet øker transporten av oksygen til musklene og gir støtte til en sunn muskulatur. Fôret må også ha naturlig fiber som vedlikeholder et sunt og stabilt miljø i tarmen. Glukosamin og kondroitinsulfat bidrar til sunne ledd og leddvæske, slik at knokler og ledd beskyttes mot alle støt. Forskning dokumenterer at animalsk Omega 3- fettsyrer gir hunden en bedre luktesans. Forskning påviser også at hundens kondisjon forbedres med 50 % som følge av bedre oksygenopptak når den får animalsk fett i stedet for vegetabilsk fett.  

Blant alle skapninger er hunden den som har størst evne til å hente energi ut av kroppen. Fra naturens side gjør det den til den fremste blant jegere. På en rolig dag forbrenner hunden rundt 2000 kalorier. På en travel jaktdag forbrennes 5000 kalorier eller mer. Under ekstreme forhold, som for eksempel Iditarod-løpet i Alaska, kan trekkhunder bruke opptil 15 000 kalorier per dag. Når variasjonene er så store, må hundeeieren passe på at den aktive hunden får riktig mat og drikke, hvile og restitusjon.

Foringsrutiner en vanlig jaktdag

Her er Petter Steens tips for foringsrutiner til jakten:

  • Innfør fôringsrutinene 5-6 uker før jaktstart, slik at hundene er vant til rytmen. Da unngår du stress blant hundene dersom de møter rutinen som noe uvant første jaktdag.
  • Sørg for at hunden har en god natts søvn og hvile 6-8 timer før den store dagen.
  • Fôr hunden med en gang du våkner; før du setter på kaffen og steller deg selv. Gi den en normal dagsrasjon, 200 gram Appetitt Energy eller Extreme tilsatt en boks Appetitt Energi. Det gir hunden tid til fordøyelse før jakten begynner.
  • Ta med 2-3 bokser opp i fjellet eller ut i terrenget. 1 boks for hver pause, gjerne blandet med vann som snacking.
  • Ta med vann til hunden for hele dagen. Tilsett gjerne litt smakelighet ved servering.
  • Etter jakten og før transporten hjem: Gi hunden en neve med tørrfôr før den går inn i hvilefasen. Når den er i den fasen er hvile viktigere enn mat, men den trenger å ta inn noe næring av hensyn til kroppens restitusjon.
  • 1-2 timer etter jakten: Et nytt stort måltid før nattehvile. 

Pass på at det ikke er stress, mas eller forberedelse til forflytning når hunden skal spise. Sørg for ro før og etter måltidet. Vær også oppmerksom når det er mange hunder med på jakten. Slitne hunder er mer gretne. Sørg for harmoni i flokken.

God jakt!