0

Sultne fugler på fuglebrettet

Å mate utefuglene på fuglebrettet er noe du kan gjøre hele året, men det er spesielt viktig når gradene går under frysepunktet. Mange av småfuglene er nemlig avhengig av deg for å overleve vinteren.

Fugl spiser fra meisebolle

At nordmenn er opptatt av å ta vare på utefuglene er det ingen tvil om. Tidligere ble fuglemat solgt kun i vintersesongen. Nå ser vi at veldig mange fôrer fuglene hele året, men selvsagt litt mindre i sommermånedene. Da trenger fuglene mindre energi og mindre fettrik mat.

Fôring er viktig for fuglebestanden

Enkelte småfugl trenger å opprettholde en kroppstemperatur på 44 grader og det krever energi. For å klare dette er de avhengig av å finne bær i buskene eller spiselige ting på bakken. Mat på fuglebrettet blir da et viktig supplement. Fôring av utefugl fører også til økning av fuglebestanden i mange områder. Kjøttmeisen hekker nå tallrikt i tettsteder, og i enkelte områder ser man også svarttrost om vinteren.

Velg riktig fuglemat til riktig fugl

De ulike fugleartene liker forskjellige mat, så ta gjerne en ekstra titt på hvem som besøker fuglebrettet.

  • Solsikkefrø er populær mat for meiser, grønnfink og dompap
  • Gråspurv og pilfink foretrekker grovbrød.
  • Blant meisene og hakkespettene står spekk eller kokosnøtter øverst på favorittlisten.
  • Havre faller i god smak hos gulspurv og gråspurv.
  • Får du besøk av finkefugler er det helkornhvete som bør legges på fuglebrettet.
  • Jordnøtter blir godt mottatt av meiser, hakkespetter, pilfink, gråsisik, stjertmeis og ekorn.
  • Hirsefrø er et supplement for gråsisik og grønnsisik, og plukkes også opp av svartmeis, stillits, bjørkefink og linerle.
  • Frukt er også verdifull mat, spesielt for overvintrende troster. Plukk klaser med rognebær om høsten og legg dem i fryseren for så å henge dem opp på fôringsplassen.
  • Epler er blant favorittmaten til svarttrosten.

Og husk at mat som er veldig salt, søtt eller krydret ikke egner seg for fugler.

Gi fuglene mat hele året

Det er veldig viktig at det aldri blir helt tomt for mat på fôringsplassen om vinteren. Ikke alle fugler hamstrer mat, og energireservene til de fleste småfugler varer knapt mer enn en natt med sterk kulde. Har du først begynt å legge ut mat om høsten, må du sørge for å fortsette frem til våren. Fugler opparbeider vaner og blir gjerne knyttet til et område. Når det viser seg at matkildene blir borte, selv i kortere perioder, så kan resultatet være fatalt.

Om våren starter hekkesesongen og det er den mest energikrevende perioden for fuglene. De er da i konstant aktivitet med å bygge rede og mate sultne unger. Dersom fuglebrettet blir borte, mister de en viktig matressurs, og de bruker mer tid og krefter på å lete opp mat. Gir du fuglene mat hele året bidrar du til å skape et rikt dyreliv som også hjelper deg med å holde insektene i sjakk om sommeren.

Kommentarer