0

Lær deg å gjødsle riktig

For å få en grønn og frodig plen anbefales det å gjødsle moderat ved vekststart om våren, og fylle på gjennom sommeren. Felleskjøpet Hagegjødsel er godt egnet til plen og de fleste andre vekster du har i hagen.

Nærbilde av vått gress

For en sunn og frodig plen er korrekt bruk av gjødsel avgjørende. Gjødsling reduserer også faren for at mose, løvetann og annet ugress sprer seg.

Når og hvor lenge bør man gjødsle?

På våren kan du gjødsle første gang etter at snøen har smeltet bort, bakken har tørket opp og det begynner å bli grønt på den luneste delen av hagen. Per 100 kvadratmeter kan du bruke 3-5 kilo Felleskjøpet Hagegjødsel.

På sommeren kan du bruke 2-3 kilo Felleskjøpet Hagegjødsel per 100 kvadratmeter, ca. hver sjette uke. Det vil gi deg en slitesterk, grønn og tett plen, og du vil også få mindre problemer med mose.

Når du skal gjødsle bør du følge meg på værmeldingen. Det beste er å gjødsle rett før det regner. Gjødsel løses opp i vann, går ned i jorda og tas opp av røttene. Er det tørkeperiode, er det heller ikke stort behov for næring.

Siste gjødsling gjøres i midten av august. I de deler av landet hvor høsten kommer tidlig bør du gjødsle siste gang i slutten av juli.

Hvor mye gjødsel skal man bruke?

Alle vekster tåler Felleskjøpet Hagegjødsel, men hvor mye man skal bruke varierer fra plante til plante.

Bær:

  • Jordbær: Ca. 100 gram gjødsel per 10 meter.
  • Bringebær: Ca. 300 gram gjødsel per 10 meter.

Busker og frukttrær:

  • Bærbusker: Ca. 150 gram gjødsel per busk.
  • Frukttrær: Ca. 150 gram gjødsel per tre.

Strø gjødselen utover bakken på et område som er like stort som det greinene dekker. Røttene breier seg nemlig omtrent like mye som greinene. Til unge trær og busker kan mengden gjødsel halveres.

Poteter og grønt:

  • Poteter og grønnsaker: Ca. 1 kilo gjødsel per 10 kvadratmeter.

Gjødsle før du sår eller planter.

Planter i barkdekkede bed:

  • Gjødsle samlet og punktvis med 3-4 doser per plante.

Ikke strø gjødselen tynt utover barken. Det vil gjøre at barken brytes raskere ned og forhindre plantene dine i å få tak i næringen.

En type gjødsel til hele hagen

Felleskjøpet Hagegjødsel er en klorfri gjødsel utviklet og produsert i Norge. Den er derfor godt tilpasset vårt klima og jordsmonn. Det er ikke nødvendig å bruke klorfri gjødsel til plen, men det er praktisk med kun ett gjødselslag

Når du gjødsler plenen med Felleskjøpet Hagegjødsel kan du gjødsle helt inntil alle frukttrær og bærbusker. Den er også velegnet til uteblomster, prydtrær og grønnsakshager. Blandingen inneholder 12% nitrogen, 4% fosfor og 18% kalium. I tillegg er den tilsatt mikronæringsstoffer som plantene trenger.

Enkel gjødsling av plen

Hos Felleskjøpet får du kjøpt både såvogn og håndsåer som kan brukes for å spre plenfrø, gjødsel og kalk. Det letter arbeidet og gir et jevnere og bedre resultat.

Oppbevaring av gjødsel

Gjødsel skal ikke oppbevares i en fuktig garasje. Det kan føre til rust på sykler, redskaper og andre metallgjenstander. Velg derfor en tørr og god lagerplass til gjødsla, og pass på den er godt tildekket. Best lagringsforhold for gjødsel er i en tørr bod. Da unngår du at gjødsla klumper seg.

Kommentarer