0

Dette gjør du i hagen på senvinteren

Mange er ikke klar over at det ofte er best å beskjære planter og trær i slutten av deres dvaleperiode - det vil si på senvinteren.

Jente i felleskjøpetdress holder hagesaker over hodet mot himmelen

Når skal hagesesongen egentlig starte? Svaret er at det i mange tilfeller er lurt å starte på senvinteren. Det er mye forskning og meninger om det perfekte tidspunktet for beskjæring av ulike trær og planter. For hobbygartnere er det viktigst at man gjør det når man har tid, slik at jobben faktisk blir gjort. Husk at den største feilen man kan gjøre - er å ikke gjøre noe som helst!

Hvilke type planter bør du ha fokus på nå

Busker og andre buskvekster som blomstrer om sommeren skal helst beskjæres sen vinter eller tidlig vår – alt etter hvor i landet du bor. Det samme gjelder med frukttrær. Kom i gang når våren så smått er i anmarsj, men i god tid før disse trærne blomstrer. Også for roser gjelder det samme rådet. Finn frem hagesaksen og beskjær dem på senvinteren før de begynner å vokse. Og husk at døde eller syke greiner bør fjernes så fort som mulig – uansett når på året.

Hva skal beskjæres?

Det mange hageeiere sliter med å avgjøre, er hva som faktisk skal beskjæres. Alle planter vil prøve å opprettholde et bestemt forhold fra rot til skudd, så beskjæring av skudd vil føre til kraftig gjenvekst etter hvert som planten forsøker å gjenopprette balansen. Reduksjon av enten røtter eller skudd vil føre til redusert vekst av motparten inntil balansen er gjenopprettet.

Noen enkle beskjæringsråd:

  • Klipp av tynne, svake pinner som du kan se ikke har båret blomster eller frukt. Disse finnes på skyggefulle deler av planten, nederst og i midten. Fjerning av disse vil oppmuntre veksten i resten av planten.
  • Alle grener som krysser hverandre og gnager mot hverandre og skader hverandre, skal beskjæres slik at planten får et godt og sterkt rammeverk for plantens struktur. Dette er spesielt viktig for trær, og særlig for epletrær.
  • Kutt ikke helt inntil festet når en gren skjæres av.
  • Ikke beskjær frukttrær for hardt. Det fører til kraftig vekst av skudd som vokser rett opp, og disse blir det ikke blomster eller frukt av.

Kommentarer