0

Disse verktøyene bør du ha i verktøykassen

Med riktig verktøy er halve jobben gjort, enten du skal pusse opp, bygge eller har små og store prosjekter hjemme. Noen verktøy er kjekke å ha, andre er nesten selvskrevne i verktøykassa med svært allsidige bruksområder.

Med riktig verktøy er halve jobben gjort!

Med riktig verktøy er halve jobben gjort!

Behovet for et verktøy eller flere dukker stadig opp, og da er det kjekt at du har det i nærheten og vet å bruke det. Men hvilke verktøy er de mest elementære, og hvilken type bør du velge? Noe verktøy som brukes en gang i blant trenger ikke nødvendigvis å være i proffkvalitet, mens det du bruker aller mest kan det lønne seg å investere litt ekstra i.

Dette er verktøyene du bør ha på plass:

Kompressor

En kompressor kan brukes til svært mye nyttig. Luftverktøy, for eksempel blåsepistoler til renblåsing og saging og sliping, er ett anvendelsesområde. Andre er luftpåfylling til sykkel og bildekk, meiselhammer, hjulskifte og spikerpistoler.

Allsidig verktøy med mange bruksområder, som finnes i flere prisklasser. En kompressor med 2 hester og tank på 20 liter holder til luftverktøy som kun trenger luft i korte øyeblikk, som dykkert for listing og kraftigere spiker. Pass bare på at tanken får fylt seg opp innimellom. Skal kompressoren drive verktøy som brukes kontinuerlig, for eksempel til sliping, boring eller sprøyting, vil du trene en kraftig maskin med stor tank. Om den skal brukes til hjulskift på bil bør den også være kraftig.

Kapp-/gjærsag

En kapp- og gjærsag kan brukes til nesten alt; om du skal legge lister, nytt gulv eller bygge. Tidligere var dette et mer profesjonelt verktøy, men flere finner det nyttig å ha en slik hjemme til eget bruk. Dette verktøyey gir god presisjon for sagingen. Med et fintannet sagblad i tillegg til et grovt kan man sage med fine snitt i alt fra lister til grovere plank. For større prosjekter fines det også praktisk sagbord for kappsagen.

Batteridrill + bits- og borsett

Enbor- og skrudrill på batterier kan brukes til det meste. Disse er ofte små og sterke, og derfor spesielt hendige i bruk. Kan brukes både til boring og skruing. Bitssett gir deg alt du trenger til maskinen.

Håndsag

En håndsag er et nyttig verktøy i hjemmet, for skjæring av aluminium, plast, laminat og tre. En mer profesjonell håndsag kan benyttes til tremateriale, sponplater og andre bygningsmaterialer. 

Skrutrekkersett

Skrutrekkere løser små oppgaver der de større verktøyene ikke kommer til. 

Tang

Det finnes nær sagt en tang for alt; for å holde, gripe, klemme, vri og kutte. De kommer i mange varianter, materiale og størrelser:

- Spisstang

- Nebbtang

- Sideavbitertang

- Vannpumpetang

Du kommer likevel langt med kun en kombinasjonstang. Denne kan holde, gripe og kutte. 

 

Måleverktøy

Øyet kan fort komme til kort når du skal måle opp, og et målebånd av stål er å anbefale. Det er oftest lenger enn en meterstokk, og lettere å bruke. 

Elektrisk verktøy

Elektrisk verktøy kan ofte gjøre noen typer større jobber enklere. Visse typer er ekstra kjekke å ha i hus, både for hobbysnekkere og «hjemmefiksere»:

  • Drill og bormaskin
  • Borskrutrekker
  • Stikksag
  • Håndsirkelsag/bordsirkelsag

Husk også:

  • Hammer
  • Vater
  • Kniv
  • Hørselvern
  • Vernebriller
  • Arbeidstøy

Tips for å holde verktøyet skarpt:

- Ta en finpuss av og til selv med et bryne, vi kan anbefale denne brynesteinen og denne brynen.

- Er verktøyet veldig hakkete og butt, kan det være lurt å levere det inn til et slipeverksted

- Håndsager er som regel laget i herdet metall, og kan derfor ikke slipes opp. 

Kommentarer