28.04.2023 | Felleskjøpet

Har du noen gang tenkt på at du kan dyrke dine egne poteter? Det er superenkelt og morsomt, og gir en god avling med deilige poteter som du kan bruke i egen matlaging. Poteten er både næringsrik og anvendelig, og har spilt en viktig rolle for å hindre folk i å sulte gjennom historien. Et morsomt prosjekt for hele familien! Slik kommer du i gang:

1. Bruk sertifiserte settepoteter 

Skal du dyrke poteter bør du kjøpe sertifiserte settepoteter, eller bruke settepoteter fra egen avling. Mattilsynet ønsker ikke at du skal sette poteter fra matbutikken rett i jorda. Poteter som ser friske ut, kan likevel inneholde små organismer som kan smitte over fra kjøkkenhagen til jordbruksarealer og gjøre stor skade. Selv om du bor et stykke fra en potetbonde, skal det ikke mye til før smitten er overført. Derfor er dette regulert gjennom Forskrift om settepoteter.  

Det finnes mange forskjellige potetsorter, så velg en som passer for ditt klima og din smak. Noen sorter er bedre egnet for baking, mens andre passer bedre til mos eller steking. Spør gjerne i et hagesenter for å finne den perfekte potetsorten for deg.  

2. Lysgro potetene

Du må ikke, men det kan være en fordel å lysgro potetene før du planter de. Da spirer de raskere og du sparer inn noen ukers veksttid. Du lysgror enkelt ved legge potene i en vinduskarm i et par uker. Ved hjelp av dagslyset vil poteten lage groer, små skudd som stikker ut av poteten. Ikke la groene bli for lange, da knekker de lett. Dusj potetene lett med vann hvis de blir tørre.

3. Sett potetene i jorden

Når nettene er frostfrie, fra begynnelsen av mai og helst før St. Hans, kan du sette potene i jord. Finne et egnet sted å dyrke poteter. Poteter trives best i sollys og varme, så velg et sted i hagen din eller på balkongen som får minst seks timer med sollys om dagen. Det bør også være en delvis skyggefull plass der potetene kan hvile når solen blir for sterk. 

Du kan dyrke rett i jorden, en pallekarm, i plantekasser, potter eller bøtter. Er det første gang du dyrker, så kan det være lurt å starte smått og utvid etter hvert.  

Jorden må være porøs og godt drenert for at potetene skal vokse godt. Tilsett litt gjødsel for å gi potetene en god start. Grav små hull i jorden med en avstand på rundt 25 cm mellom hver potet. Legg en potet i hvert hull og dekk dem med omtrent 10 cm jord. Husk å vanne jorden godt etterpå.

Planter du i en potte eller bøtte bør den være minst 10 liter, husk å lage hull i bunn for drenering.  Det holder med en potet per potte/bøtte. Planter du i en standard pallekarm kan du sette 8-10 poteter per karm. Planter du rett i jorden setter du potetene i rader, så mange du vil. Man sier at en settepotet gir omtrent 20 nye poteter.

4. Riktig stell av potetplanter 

Potetene trenger jevnlig vanning og helst noe gjødsel eller kompost for å vokse godt. Pass også på at jorden ikke tørker ut eller blir for våt. Vann gjerne lite og ofte, da for mye vann kan føre til at planten råtner.  

Det er viktig å hyppe regelmessig – det vil si å dra opp ny jord rundt oppover stammen på den grønne planten (potetriset) etter hvert som den vokser, så ikke de nye potetene blir utsatt for sollys. Blir de det begynner dee å produsere solanin, et giftig stoff som gjør poteten grønn. Grønne poteter må ikke spises. Hyppingen sørger også for at du får flere poteter, da den utvikler ny knoller der det legges på jord. 

Poteter kan få skadedyr som larver eller biller, så det kan være lurt å sjekke potetplantene dine regelmessig for skadedyr.  

5. Høste potetene  

Etter rundt 100 dager, litt avhengig av sort, kan du høste potetene dine. Før dette, blomstrer riset med flotte blomster. Når riset gulner, er potetene klare for opptak. Dette skjer vanligvis fra juli og utover, litt avhengig av settetidspunkt og sort. 

Grav forsiktig rundt plantene for å finne de store potetene, og la de små potetene få vokse litt til. Har du plantet i potte eller bøtte kan du bare dra opp potetriset og sile jorden mellom fingrene. Har du plantet rett i jorden eller i pallekarm kan det være lurt å bruke en greip til å grave opp potene med. 

6. Slik oppbevarer du potetene

Når du har høstet potetene, la de tørke i solen i noen timer før du legger dem et kjølig, tørt sted for lagring. Optimal lagringstemperatur er rundt 6 grader. Ikke skyll bort jorden rundt, den gjør at de holder seg lenger. 

Ta gjerne med hele familien på dette prosjektet; Barn synes det er gøy å følge med, samtidig lærer de hvor maten kommer fra og kan ta det første skrittet til å bli litt mer selvforsynt i framtiden. Ikke minst, så smaker alt bedre som man selv har fulgt fra spire til tallerkenen!  

Hos Felleskjøpet fører vi sertifiserte settepoteter fra NORGRO som er: 

  • Sortsrene  
  • Fri for smitte av PCN, lys og mørk ringråte, skadelige virus og andre farlige sykdommer og skadegjørere. 
  • I henhold til forskriftens krav om innhold av virus-, sopp- og bakteriesykdommer, samt kravene til varekvalitet
  • I god fysiologisk kondisjon for rask spiring