1. Les godt på plantekortet:

Sjekk hvor mye vann og hva slags solforhold og jordsmonn plantene trenger.

2. Ta med bilder av hagen:

For å få de beste rådene, kan du ta med bilder av hagen din til hagesenteret og snakke med fagfolk der om hva som vil trives best.

3. Sørg for god drenering:

Røtter flest kan råtne hvis de står i vann. Bruk potter med hull i bunnen og ha cirka fem centimeter med lecakuler nederst. Legg en duk mellom lecaen og jorda, så jorda ikke tetter igjen for dreneringen.

4. Gi plantene et bad:

Planter som skal plantes ut eller plantes om, må vannes ekstra godt. Sett dem gjerne i en 10-litersbøtte med vann og la dem trekke til seg godt med vann før du du planter om og vanner igjen.

5. Bruk nok jord:

Større potter og krukker er bedre enn små, og store bed er bedre enn små. Planter trives bedre med mer jord. Sommerblomster trenger minst like mye jord under seg som potta er høy. Frukttrær og busker bør ha en halvmeter med jord under seg når de plantes.

6. Plant tett:

Du kan ikke sikre deg mot ugress i bed og pallekarmer ved å legge barkduk og bark. Mye av ugresset kommer nemlig med lufta i form av frø. Plant heller tett og bruk eventuelt bunndekkende planter for å unngå åpen jord. Blir plantene for store, kan du dele dem opp og bytte dem mot nye på et plantebyttemarked.

7. Knip av visne blomster:

Under den visne blomsten skjuler det seg en ny knopp, så jo flinkere du er til å knipe av visne blomster, jo flere nye blomster vil du få. 

8. Plant om i tide:

Hvis plantene begynner å henge med hodet eller veksten stagnerer, er det sannsynligvis på tide å plante om. Gi planten ny, næringsrik jord i en større potte og vann godt. Jo større potte, jo bedre trives plantene, og jo større blir de.

9. Gi butikk-urtene nytt liv:

Urtene du kjøper på butikken har ikke nok plass eller jord til å overleve i mer enn noen dager. For å få dem til å vare gjennom sesongen, bør du plante dem i en større potte med næringsrik jord med det samme. Del opp planten, så får de mer plass å vokse på. Herd dem ved å sette dem ut om dagen og ta den inn om natta i ei ukes tid. Plant dem ut etter siste frostnatt.

10. Gjødsle ofte:

Bland gjerne kugjødsel inn i jorda før du planter. Hønsegjødsel kan fort bli for sterkt, særlig for nye eller spede vekster. Noen planter, for eksempel sommer­blomster, tomatplanter og tuja, trenger mye næring gjennom hele vekstsesongen. Det er ikke noe i veien for å gjødsle med flytende gjødsel hver gang du vanner.

 

 

Artikkelen er hentet fra Sommermagasinet, et magasin fra Tun Media og Felleskjøpet.