0

Gjør hagen din bievennlig

Skap en levende hage med enkle grep som gir store gleder for både insekter, dyr og oss mennesker. Uten biene forsvinner en tredjedel av verdens matproduksjon!

Humle i hagen

Foto: John Ingar Øverland

Hjelp oss å gjøre Norge mer bievennlig. Bli med å tilrettelegg for en levende hage denne sesongen. Det er stort fokus på å redde bier og andre pollinerende insekter, siden vi er helt avhengige av dem for store deler av vår matproduksjon. Du kan selv bidra i din egen hage!

Hvilke blomster er bievennlige?

Hos finner du nå mange sorter blomsterfrø som blomstrer fra tidlig sommer til sen høst, Velg gjerne sorter med enkle blomster, disse liker biene ekstra godt. Ved å så blomster som har ulike blomstringstid sørger du for at biene har næring helt fra begynnelsen av sesongen, og også når sommeren går mot slutten. Som en bi-effekt(!) har du også en vakker hage hele sesongen. 

Vi foreslår f.eks. disse blomstene: 

  • Ringblomst
  • Blomkarse
  • Agurkurt
  • Kornblomst
  • Solsikke
  • Busknellik
  • Lavendel
  • Honningurt

Og har du plass til et kirsebærtre, og noen urteplanter som oregano og timian, så er det jo både godt å spise og du gjør bier og insekter glade. 

Lag hotell for bier og insekter

Heng gjerne opp et insektshotell i hagen denne sommeren. Dette plasseres ca. 1,5m - 2 m over bakken i nærheten av blomstrende planter, frukthage eller bærbusker. Den ideelle beliggenheten for et insektshotell er i full sol og beskyttet mot vær og vind. Denne beliggenheten, og nærhet til blomster, frukt og bær, vil lokke til seg insektene og sikre pollinering i din hage.

Ikke glem at også insekter og bier trenger vann. Alle har ikke plass til en dam, men et fuglebad fungerer helt fint. Serverer man friskt vann her vil bier, insekter, fugler og andre gjester trekke til fuglebadet og glede seg over dette.

Blomsten og bien gir oss mat

I mer enn 100 millioner år har blomster, bier, humler og sommerfugler levd i gjensidig symbiose. Blomstene er avhengige av disse vakre og flittige insektene som henter pollen og nektar og sikrer bestøving, for å kunne formere seg.

Uten denne prosessen vil veksten dø ut og vi mennesker vil stå uten for eksempel frukt, juice, mandler, tomater, brokkoli, gulrøtter, jordbær osv. Uten bier og humler er det mye vi hadde gått glipp av, faktisk så mye som en tredjedel av verdens matproduksjon!

Visste du forresten at humlen er en bie?

Dessverre registrerer man av forskjellige årsaker en betydelig nedgang i antall bier og humler. Det er derfor viktig at vi alle sammen tar ansvar og bidrar med det vi kan for å opprettholde mangfoldet vårt.

Felleskjøpet tilbyr frø som er spesielt utvalgt for at du skal kunne gi disse viktige insektene et godt utgangspunkt i din hage.

Kommentarer