16.09.2022 | Felleskjøpet

Selv om dagene blir kortere og temperaturen synker, så er ikke hagesesongen over. Ved å gjøre en siste innsats blir hagen bedre rustet for vinteren og godt forberedt for en ny vekstsesong. 

Klipp plenen en siste gang

Klippe plenen en siste gang og da bør du stille opp klippehøyden på gressklipperen slik at gresset ikke blir for snauklippet. En tommelfingerregel er å ikke klippe lavere enn 5 centimeter. Gresset luner og med litt lengde på hvert gresstrå beskyttes plenen mot frostskader og er bedre rustet for snø og kulde.

Har du har flekker i plenen din, kan du gjerne så gressfrø på høsten. Da vil gresset spire tidlig på våren.

Få bort alt løvet

Gammelt løv gir ikke mer nitrogen eller næring til plenen, så det er like greit å få det bort. Et tykt lag med løv på plenen øker også sjansen for mose og mugg fordi plenen ikke får luft når våren kommer og gresset egentlig ønsker luft til å gro godt. Alternativet er å la det ligge og at det fjernes så tidlig som mulig om våren slik at det er borte når gresset begynner å spire.

Tips! Ta vare på løv og gress og bruk det som isolasjon rundt trær og planter som er sarte, eller som jorddekke i kjøkkenhagen. Det kan være lurt å kjøre over løvet når det er tørt med gressklipperen først. 

Fjern ugress

Det er smart å fjerne alt av ugress i blomsterbed og fyll gjerne på med mer jord i rosebed. Da får de en bedre beskyttelse mot vinterens kulde. Stauder avblomstrer og visner ned på bakken. Fjern det som er vissent og klipp stauden helt ned. Vær oppmerksom på stauder som er prydgress for de må ikke klippes ned. Det er fordi de har rørstengler, og om det kommer fukt og vann inn i disse vil stauden få rørspreng og da dør den dessverre.

Høstgjødsel

Hvis du ønsker å roe ned plenveksten, så bør du være forsiktig med gjødslingen ut over høsten, men du kan gjerne bruke høstgjødsel, som gir plenen bedre livskraft og forutsetninger for overvintring.

Plenen vil tåle vinterkulden bedre og samtidig vokse mer til våren. Plenen blir rett og slett mer hardfør og sterk, og dermed blir resultatet også bedre – neste sommer. Lær deg å gjødsle riktig her.

Kalk plenen

Husk å kalke i løpet av høsten for kalk gir bedre pH-verdi og dermed bedre vekstvilkår. Visste du at kalk kan bidra til mindre mose og ugress i plenen? Lær å kalke riktig her.

Slik tar du vare på planter, hekk og trær  

Frukttrær kan beskjæres om høsten, men vi anbefaler det ikke da det er lettere at det oppstår frostskader i treet. Derimot anbefaler vi sen vinter eller tidlig vår når temperaturen er over null grader. Da er det også lettere å se at treet før en god fasong før det blir for mye blader på treet.   

Les mer om beskjæring her. 

Har du løvfellende hekk, bør du vente med å klippe til løvet har falt. Vintergrønne hekker kan man vente med å beskjære til våren er her igjen. 

Beskytt plantene dine mot kulden, og benytt deg av tipset over, eller legg på litt jord eller kugjødsel. Du kan også dekke til med jutefleece eller strie. Det gir beskyttelse mot både kulde, sterk sol og vind. 

Fjern alt frukt som henger igjen, alt som er vissent, samt brukne og døde kvister.Fruktnedfall bør plukkes opp fordi de kan inneholde soppsykdom som overlever vinteren. I tillegg er de svært attraktive for skadedyr, så et tips er å kaste de i en kompost. 

Les mer om å lage din egen kompost her. 

Husk å flytte planter som ikke tåler frost slik som citrustrær, oliventrær, pelargonier, oleander, georginer, fuksiaer, lupiner og gladioler, innendørs på et lunt sted. 

Plant løk og del stauder 

Planter du løk om høsten får du en fargerik hage til våren. Tulipaner, påskeliljer, krokus og scilla er planter som du gjerne kan plante i begynnelsen av september. Høsten er også en fin tid for å dele og flytte vårblomstrende stauder. 

Les mer om planting av høstløk her. 

Og sist, men ikke minst rydde, vaske og vedlikeholde 

Det er ikke bare hagen som trenger stell før høsten. Det gjør også møbler, grillen og annet utstyr. Rengjør og rydd inn, så har du utstyret i mange år. 

Rengjør hagemøblene og grillen din, og oppbevar de et tørt sted slik at du unngår belegg og skader gjennom vinteren. Det samme gjelder annet du har stående ute som krukker og pynt. Få blomsterkrokker opp fra bakken for å hindre frostsprekker i dem. Om du lar dem stå med jord i, så sørg for at det er litt plass fra jordkanten og opp til toppen av potten fordi frossen jord trenger mer plass, den hever rett og slett. 

Gi hagemaskiner og annet hageutstyr en liten service før du parkerer de inn i garasje eller bod, og tøm for avfall, spyl og tørk av det som måtte være av rester fra sommeren. På enkelte hagemaskiner bør du ta ut batteriet, tømme for bensin og smøre mekaniske deler. 

Les mer om vedlikehold av hekksaks og gresstrimmer her. 

Les mer om vedlikehold av gressklipper her. 

Visste du at Felleskjøpet tilbyr service på hagemaskiner? 

 Ved å rydde hagen gir du også færre skjulesteder for skadedyr som mus og snegler. Tips! Gå på sneglejakt. Eggene og de små sneglene overlever nemlig vinteren. Finner du gjemmestedene kan du redusere antallet for neste sesong