0

Høstløk sikrer vårens blomstergleder

Vil du ha en lekker hage eller veranda til våren, må løken i jorda i september og oktober. Helt frem til frosten kommer har du tid til å planlegge vårens blomstergleder, forklarer gartner Veronika Nauf Steinsholt i Nordic Garden.

Å plante løk er ikke vanskelig. Du kan plante i både potter og bed, og her får du tipsene som sikrer en frodig og fargerik fauna i hagen til våren.

Bed eller blomsterpotter, det er det samme. Løkblomster trives nærmest overalt, smiler gartneren.

Når det kommer til tulipaner er vi jo vant til de typene som gir oss de klassiske pastellfargede bedene. Nykommerne Queen of night, Black Hero, Lilje Mascara, Tulipan Paul Scherer og Frittillaria Persica er lekre kontraster i bedet, og ved å tilsette mørke tulipaner oppnås en kontrast slik at de lyse tulipanene kommer mer til sin rett, forklarer gartneren videre.

- For å utnytte hele sesongen og forlenge blomstringen bør man alltid plante høstløk med forskjellig blomstringstid. Derfor anbefaler jeg alle å velge noen snøklokker blant løkutvalget som plantes. Dette fordi snøklokken er de første som titter frem når snøen smelter, og er svært viktige næringskilder for våre summende insekter når de kommer sultne ut etter vinderdvalen.

Få et lekkert blomsterteppe

- Svibel og krokus er også blitt svært populære blomster og det er lurt å plante noen av dem sammen med tulipanene, forklarer Veronika videre. Ikke bare fordi de er utrolig dekorative og lukter godt, men når krokusen er avblomstret danner krokusbladene som blir igjen, et lekkert teppe under tulipanblomstene når de springer ut. En annen nydelig kombinasjon er tulipaner sammen med perleblomster. Perleblomstene er lavere enn tulipanene, og sammen blir det et utrolig frodig og flott uttrykk.

Etter plantingen er det ikke nødvendig å vanne så godt, da naturen gjerne ordner med vanning selv utover høsten, forklarer gartneren. Enten du planter i potte eller bed anbefaler hun å dekke til bedet med løv eller strie for å beskytte løken gjennom vinteren.

Å plante løk er ikke vanskelig, her får du noen tips.

Slik planter du løk i blomsterpotter:

Når du planter løk i blomsterpotter så skal du plassere løkene tett i tett i en frostsikker krukke. Krukken må stå under tak igjennom vinteren. Står krukken ute og blir utsatt for snø, slaps og regn råtner ofte løkene. Enten du planter i krukker eller bed skal løkene dekkes godt til med jord iblandet gjødsel, som f.eks benmel.

 

Slik planter du løk i bed:

Du trenger: Håndspade, hansker, løk, gjødsel for eksempel benmel, blomsterjord og vannkanne.

  1. Fjern sommerblomster og andre ettårige blomster fra bedet.
  2. Grav ut plantehullet der du ønsker å legge løken.
  3. Legg løken i plantehullet. Hovedregelen er å plante løken tre ganger så dypt som løkens høyde.
  4. Plant annenhver løk med løktuppen opp ned. Dette vil forlenge blomstringen.
  5. Dekk til med en blanding av benmel (langtidsvirkende gjødsel) og blomsterjord, gjerne i form av ferdig kompost.
  6. Bre gjerne løv eller strie over bedet for å beskytte løkene.

 

Om forfatteren:
Veronika Nauf Steinsholt er gartner i Nordic Garden, en av Felleskjøpets leverandører. 

 

Kommentarer