0

Klipping, vanning og gjødsling av plen

Vedlikehold og stell er viktig for å bevare gressplenen. Riktig gjødsling, klipping og vanning gir en flott plen.

Bilde av en frodig og grønn gressplen.

Bilde av en frodig og grønn plen som har fått riktig pleie. Les våre beste tips for stell og vedlikehold av gressplenen i artikkelen.

Gjødsling av gressplen

Etablert plen bør grunngjødsles om våren med 3-5 kg FK Hagegjødsel pr. 100 m2. Deretter anbefaler vi å ettergjødsle inntil 2-4 ganger. Behovet for gjødsel er størst når graset fjernes (uten bruk av bioklipp), ved mye nedbør, skrinn jord og sterk slitasje.

Les mer om gjødsling av plen

Klipping av gressplen

For å få en fin plen er riktig klippehøyde viktig. Dette for å få en jevn plenoverflate og dårlig etableringsforhold for ugress og mose. Vårens første plenklipp bør ha 4-5 cm. klippehøyde. Videre kan du klippe gresset på 4 cm. høyde.

Avklippet gress bør samles opp dersom du ikke benytter bioklipper. På høsten bør man klippe på øverste trinn på gressklipperen, da kort gress overvintrer dårligere enn halvlangt. En siste klipp før vinteren bør gjøres med 5-6 cm. høyde.

Toppdressing og hull

Om sommeren kan man strø et lag (2-3 mm) med FK Plantejord på den nyklipte plenen. Deretter rakes det lett over med en rive. På denne måten reiser gresset seg og jorda faller ned mot røttene. Vann godt etterpå. Skulle det vise seg at man har strødd ujevnt, rakes det over igjen. Dette vil gi ekstra næring til plenen og dermed frodigere plen. Samme metode brukes der man har hull og dumper i plenen.

Vanning av gressplen

Vanning av plenen bør utsettes i det lengste, men når den først vannes bør den få en ordentlig rotbløyte. Unngå "skvettvanning" og vann helst om natten. Da forsvinner minst mulig vann ved fordamping.

Gjennom å vanne sjelden og rikelig vil røttene trekke nedover og plenen vil bedre tåle uttørking eller tørkeperioder. Ved hyppig vanning blir gressplantene "late" og røttene vil holde seg i det øvre jordsjiktet.

Høstarbeid gir bedre gressplen neste sesong

Raking om høsten gjør plenen mindre utsatt mot soppangrep og andre vinterskader. Et godt råd er å unngå tråkk og slitasje på rimfrosset gras. Dette kan føre til redusert plenkvalitet med synlige fotspor neste vår.

Besøk Felleskjøpet for produkter og faglig råd. Finn Felleskjøpet nær deg.

Kommentarer