0

Klipping, vanning og gjødsling av plen

Vedlikehold og stell er viktig for å bevare plenen. Riktig gjødsling, klipping og vanning er tiltak som gir en flott plen.

Bilde av en frodig og grønn gressplen.

Bilde av en frodig og grønn plen som har fått riktig pleie. Les våre beste tips for stell og vedlikehold av gressplenen i artikkelen.

Gjødsling av plen

Etablert plen bør grunngjødsles om våren med 3-5 kg FK Hagegjødsel pr. 100 m2. Deretter anbefaler vi å ettergjødsle inntil 2-4 ganger. Behovet for gjødsel er størst når graset fjernes (i motsetning til bioklipp), ved mye nedbør, skrinn jord og sterk slitasje.

Les mer om gjødsling av plen

Klipping av plen

For å få en fin plen er riktig klippehøyde viktig. Dette for å få en jevn plenoverflate og dårlig etableringsforhold for ugresset. Vårens første plenklipp bør ha klippehøyde 4-5 cm. Videre kan du klippe gresset til 4 cm høyde. Avklippet gress bør samles opp dersom du ikke benytter bioklipper. På høsten bør man klippe på øverste trinn på gressklipperen, da kort gress overvintrer dårligere enn halvlangt. Den aller siste gangen du klipper før vinteren, bør gresset være 5-6 cm høyt.

Ikke klipp plenen kort, da tar fort mosen overhånd.

Toppdressing og hull

Om sommeren kan man strø et lag (2-3 mm) med FK Plantejord på den nyklipte plenen. Deretter rakes det lett over med en rive. Slik kommer gresset opp og jorda ned mot røttene. Vann godt etterpå. Skulle det vise seg at man har strødd ujevnt, rakes det over igjen. Dette vil gi ekstra næring til plenen og dermed frodigere plen. Samme metode brukes der man har hull og dumper i plenen.

Vanning av plen

Vanning av plenen bør utsettes i det lengste, men når den først vannes bør den få en ordentlig rotbløyte. Unngå "skvettvanning". Vann helst om natten, da forsvinner minst mulig vann ved fordamping. Ved å vanne sjelden og rikelig vil røttene trekke nedover og dermed tåler plenen bedre uttørking. Vanner vi hyppig blir gressplantene "late" og røttene vil holde seg i det øvre jordsjiktet.

Høstarbeid som gir bedre plen neste sesong

Raking om høsten gjør plenen mindre utsatt mot soppangrep og andre vinterskader. Et godt råd er å unngå tråkk og slitasje på rimfrosset gras. Dette kan føre til redusert plenkvalitet med synlige fotspor neste vår.

Besøk oss på Felleskjøpet og få faglig informasjon

Vi har butikker over hele landet. Finn Felleskjøpet nær deg.

Kommentarer