0

Råd om beskjæring av trær

I Felleskjøpets butikker over hele landet får de ansatte ofte spørsmål om beskjæring av ulike trær. Når skal man gå i gang? Og hvordan skal du gjøre det?

Klipper blomstrende tre med fiskars beskjæringssaks

Treepleier og gartner Steven Stiberg Long svarer:

- Beskjæring av trær kan du faktisk også gjøre om vinteren. Det aller viktigste er å ha skikkelig utstyr. En skarp og god hagesaks og sag er det du trenger. Begynner det gamle utstyret å bli utslitt, kjøp nytt. Da blir jobben mye enklere, forklarer Steven. Når det gjelder beskjæring, er det viktig å huske på at du skal skjære utenfor grenkragen – altså ikke for tett inntil hovedstammen. Det er viktig at treet ikke begynner «å blø». Gjør det det, blir det lettere frost- og råteskader. Det er best å beskjære stenfrukttrær etter fruktbæring.

Hos Felleskjøpet får du produkter som hjelper treet med å gro raskere for å redusere faren for råte og sykdommer. Vi anbefaler Malusan Trepleie.

Når skal man beskjære epletrær?

- Det bør du gjøre unna før vårsola blir for sterk. Grunnen til dette, er at sevjen da "står" i treet, i motsetning til om våren og sommeren. Jo mindre snitt du tar, jo mindre blir faren for råte og soppskader.

Hvor mye skal beskjæres på epletreet?

- Det er et vanskelig spørsmål fordi epletrærne har forskjellig størrelse. Mange lar epletreet stå i noen år, for så å ta et skikkelig rusk. Det vil jeg ikke anbefale fordi epletreet da blir seende ut som en kost i formen og det dannes lite frukt. Ta heller litt hvert år, det er mitt beste råd, sier Steven.

- Jeg vil gjerne generelt legge til at nordmenn gjerne kan bli flinkere til å gjøre ting i hagen tidlig om våren og om høsten og vinteren. Når sommeren kommer skal man jo først og fremst nyte hagen, grille og kanskje ta et glass vin. Få hagen klar før sesongen er med andre ord mitt beste råd, sier hagedesigner Darren Saines.

Kommentarer