Gresstell og gressklipping

- La være å gjødsle gresset før vinteren setter inn. Får gresset gjødsel for tett opp til vinteren, får det ikke forberedt seg på vinterdvale. Dette kan gi svakere gress og forhold som gjør det vanskelig å overleve vinteren.

Når temperaturen synker om høsten, vokser gresset saktere. Husk derfor at du ikke må klippe det for kort før vinteren. Gresset klarer seg best hvis det har en lengde på ca. 5 cm før frosten kommer. Samtidig reduserer du muligheten for vinterskader.

Høstsåing og vedlikeholdssåing av plen

- Det er veldig mange som tenker at anlegging av plen er en aktivitet som hører våren og forsommeren til. Jeg har imidlertid veldig gode erfaringer med høstsåing av plen. Da får man gjerne en tidlig spirende og sterk plen våren etter. En av fordelene med høstsåing er at med en gang snøen går og temperaturen tillater det, begynner spiringsprosessen. Dette gjør at etableringen kommer i gang veldig tidlig på våren og man unngår utfordringene ved etablering i mye varmere vær, slik som vanning og fysisk arbeid i høye temperaturer.

Hekketrim og hekkeklipping

- De fleste nøyer seg med å klippe hekken en gang per sesong. Personlig anbefaler jeg å klippe hekken 3-4 ganger per sesong for å få en frodig og tett hekk med fine, rette linjer. Hvis du følger dette rådet unngår du også at hekken får brune, døde flekker. Trim gjerne hekken gradvis smalere mot toppen slik at snøen ikke legger seg og det oppstår brekkasje. Å spenne opp en snor gjør det enkelt å holde fine linjer og jevn høyde. Vær forsiktig så du ikke trimmer hekken for tett opp mot frostfare. Hekken trenger litt tid på å "herde" seg etter en trimming.

Beskjæring av frukttrær

- Etter at trærne har båret frukter, passer det fint å foreta beskjæring. Klipp vekk døde greiner og bruk sag for å fjerne større deler. Når du skal fjerne tykke greiner med sag, er det veldig viktig å skjære et undersnitt først, slik at du ikke får et «riv» når greinen brekker. Ved slike riv kan treet bli skadet og i verste fall dø ut.

Bekjemp sneglene!

- Når det er fuktig og vått på høsten, stortrives dessverre de forhatte brunsneglene. Dermed er det også på denne tiden at de kan gjøre størst skade. Det er lurt å ta en tur på Felleskjøpet og kjøpe Ferramol. Få timer etter at sneglene har spist produktet mister de matlysten, og derved forhindres videre skade av kulturplanter. Ved bruk av Ferramol mot snegler kommer det ingen slimavsondering fra sneglene i hage eller bed. Sneglene graver seg ned i jorden og dør etter noen dager ved inntak av midlet. Av den grunn finner man sjelden døde snegler i hagen etter bruk av produktet. Produktet brytes raskt ned, dyr og mennesker kan fritt ferdes på behandlede områder. Husk likevel å bruke hansker når du sprer Ferramol på plenen.

Deling av stauder

- Deling av stauder kan gjøres på forskjellige tider av året, men som en hovedregel skal man dele vårblomstrende stauder på høsten og høstblomstrende stauder på varen. Man kan selvfølgelig dele dem når som helst - det er ingen fasit på dette, men man kan gå glipp av noen flotte flor hvis man ikke følger huskeregelen over. Når man deler stauder er dette en fin anledning til å bli bedre kjent med naboen eller gi bort en flott staude til noen som fortjener det!

Vedlikehold av utstyr og verktøy før vinteren

- Gressklipperen må tømmes, spyles og skrubbes. Husk å sjekke oljen og bladene for ujevnheter. Det kan hende at bladene trenger å skjerpes eller at de må byttes. Fyll gjerne opp bensintanken før vinteren. Da slipper du fare for kondens og påfølgende rustdannelser. Gi alle bevegelige deler noen dråper olje eller vedlikeholdsspray.

Alt du trenger til dette får du kjøpt på Felleskjøpet. Spyl av og rengjør spader, greip, lukestikker, krafser osv. Ja, alt utstyr du har brukt i hagen. La det tørke ordentlig så unngår man rust. Sakser, beskjæringsutstyr, motorsag, hekketrimmer og lignende kan også skjerpes og smøres med olje slik at de er klare for en ny sesong i hagen.

Sett ned løk

- Høsten er et godt tidspunkt å sette løk alt ettersom hva man ønsker skal dukke opp i bedet neste vår. Matløk, tulipaner, påskeliljer, krokus, perleblom, snøklokker og fritilaria. Les nøye på løkposene - der finner du mer informasjon om settetidspunkt, settedybde, fargekombinasjoner, avstand, blomstringstidspunkt og høyde.

Høsten er frøsamlingstid

- Høsten er en fin tid for å samle inn de frøene man ønsker å bruke neste sesong. Det kan være frø fra stauder, sommerblomster, urter, grønnsaker, trær og busker. Frø må oppbevares mørkt, tørt og delvis kjølig. Husk at det ikke må være fukt i oppbevaringsposene/eskene da det kan føre til at frøene råtner eller spirer og blir ødelagte. Husk at frø også er en utmerket gave til bekjente og felles hageinteresserte.

 

Steven Stiberg Long er kjent fra «Norges hagemester» som gikk på TV2 i 2015, og var også å se i programmet "Kjærlighetshagen" på NRK.