10.10.2019 | Felleskjøpet

Det er ikke så nøye med forholdene mellom ingrediensene. «Man tager hvad man haver» er et prinsipp som fungerer her også, og fuglene er uansett glade så lenge de får oppfylt fettbehovet sitt.

De ulike fugleartene har ulike favorittingredienser

Alle fugler har sine egne favoritter fra menyen. Med riktig mat kan du lokke arter til å besøke hagen din. Prøv deg frem, og se hvilke fugler som dukker opp.

Solsikkefrø: Dompap, grønnfink, spettmeis, kjøttmeis.
Usaltede peanøtter: Meiser, spettmeis, sisik.
Hampfrø: Bjørkefink, blåmeis, bokfink, dompap, gråspurv, grønnfink, pilfink, kjøttmeis.
Talg, ister, kokosfett, spekk: Blåmeis, nøtteskrike, skjære, større hakkespetter, kjøttmeis.
Eple, pære, rogn: Troster, sidensvans, stær.
Villfuglfrø, linfrø: Bokfink, gråsisik, gråspurv, grønnfink, pilfink.

Oppskrift på meiseboller

100 gram kokosfett

100 gram usaltet smør eller ister

Blandede frø (for eksempel: 1 dl solsikkefrø, 1 dl hampfrø, 1 dl usaltede peanøtter)

Litt matolje til å smøre formene

5–8 former

Hyssing

Sugerør

Slik lager du hjemmelagede meiseboller på 1-2-3

Varm opp fettet, og fjern kjelen fra platen. Hell blandingen over frøene. Når blandingen er avkjølt og har blitt tyktflytende, kan du forme den til boller. Eller du kan helle den smeltede blandingen i pepperkake- eller muffinsformer, plassere hyssingen og henge opp «meisebollen» når den har stivnet.

Eller det som kanskje er enklest av alt – hell den smeltede blandingen over i en tom melkekartong. Når den har stivnet, skjærer du en åpning på siden av kartongen, og så er den klar til servering.

Lykke til!