0

Slik overlever hagen sommeren

Med god planlegging og noen enkle grep, får du en frodig og vakker hage som varer hele sesongen – helt uten din egen gartner.

Blomst vannes med vannkanne

Vann godt: Det er best å vanne godt litt sjeldnere enn å skvette på litt vann nå og da. Husk også at noen planter trenger mer vann enn andre.

For å få hagen til overleve sommeren best mulig, må du gi den de beste forutsetningene for å trives.

– Fyll på med god jord i bed, krukker og rundt trærne. Gi plantene og plenen tilstrekkelig gjødsel, og husk å vanne når det er varmt, sier Anne-Sofie Odden Nordstrøm, gartner på Felleskjøpet Kløfta.

Unngå å vanne midt på dagen

Vann tidlig om morgenen eller sent på kvelden, så unngår du at vannet bare fordamper. Dessuten kan planter som vannes midt i solsteiken få sviskader.

– Et triks er å sørge for god drenering. Det går fint an å vente med å vanne til planten henger litt med hodet, sier Nordstrøm.

Om du har en tendens til å slurve med vanninga, kan du investere i selvvanningspotter- og kasser, vanningscomputer med app, dryppvannsett eller Greenfinger vanningshjelp. Du kan også fylle tomme flasker med vann og sette dem opp ned i jorda, så suger planten til seg fuktigheten den trenger helt selv. Dette fungerer også ypperlig om du bare skal reise bort i et par dager.

– La barna male flaskene i friske farger, så pynter det litt opp i potta også. Barna elsker jo slike aktiviteter, sier Nordstrøm.

Forsvar deg mot skadedyr

Skadedyr kan være døden for både hagen og motivasjonen. Du kan begrense invasjonen med noen forebyggende tiltak, men det gjelder uansett å følge med på hagen og ta grep med en gang du merker at skadedyrene er på vei.

– For bekjempelse av kålflue, kan du bruke en tynn fiberduk. Den holder også på varmen, og det kommer luft og fuktighet til, noe som gir gode vekstforhold, sier Nordstrøm.

Du kan også forvirre skadedyrene litt ved å plante ringblomster eller sette noen hvitløksfedd i jorda, forklarer hun.

For å bekjempe lus, kan du bruke grønnsåpe, spyle hardt med hageslangen eller ta på deg hansker og knuse lusa. Det kan også være lurt å samplante med vekster lusa ikke liker så godt. Prøv for eksempel å plante noen lavendelplanter innimellom rosebuskene dine.

– Brunsnegler elsker å holde til der det er mørkt og fuktig, så fjern løv og ugress. Og prat med naboen, sier Nordstrøm.

Les mer om tips og råd for bekjempelse av snegler.  

Hold vedlikeholdet nede

Med mindre du elsker å luke, bør du plante tett og bruke bunndekkende planter. Bar jord er som en åpen invitasjon på ugressfrø, så sørg for å beplante det meste av jorda.

For å begrense vedlikeholdet, kan du fylle hagen med trær, prydbusker og vintergrønne planter, siden disse klarer seg godt uten særlig mye stell.

Ikke glem hagen i ferien

Du trenger ikke droppe ferieturen for å holde hagen i live, men det krever litt planlegging. Den største faren er naturligvis tørke, så vann alltid godt før du reiser bort.

Unngå å klippe plenen kortere enn fire centimeter, så slipper du at den svir seg. Invester i en svetteslange dersom du har plantet hekk. Plassér krukker og planter som kan flyttes i skyggen.

Les mer om klipping, vanning og gjødsling av plen

Skal du være borte lenge og har en vedlikeholdskrevende hage, bør du finne noen som kan stelle hagen mens du er bortreist. Hør med naboen eller noen venner – eller ta med deg de mest sårbare potteplantene om du skal på hytta. 

Kommentarer