Trim hekken i riktig form

Når hekken er plantet, er det viktig å trimme selv de unge plantene til den ønskede formen. Men hovedskuddene må være uskadet inntil hekken har nådd planlagt høyde. Alle andre skudd kan beskjæres til det halve. For å forhindre at de nederste grenene mister bark, bør hekken beskjæres i trapeslignende form. Hvis ikke får det nederste området av hekken for lite lys.

Regelmessig stell

Når hekken har vokst seg til, må den stelles regelmessig. Det kan være lurt å spenne opp tråder for å sikre rette linjer. Dersom hekken har mistet formen, er det ofte bare kraftig beskjæring som hjelper. Men vær forsiktig, ikke alle typer tåler det. Spesielt barvekster er ømfintlige for kraftige snitt i gammel ved.

Når bør du beskjære hekken

Hekker av sommergrønne busker og vintergrønne liguster får hovedbeskjæring om vinteren under vekstpausen. I begynnelsen av august kan man beskjære på nytt. For ikke å forstyrre fugler i hekketiden, bør man ikke velge noe tidligere tidspunkt.

Eviggrønne hekker eller barhekker beskjæres kort før knoppskytingen om våren, og dessuten om høsten. Ved beskjæringen skal man bare redusere de nye årsknoppene, for å stimulere vekten av de andre kroppene mest mulig. Dermed får man tykk forgrening og god innsynsbeskyttelse.

 

Se våre nyttige videoer med gode tips og råd for klipp og beskjæring av hekk: