- Mitt viktigste råd er å gjøre litt vedlikehold etter hver gang du bruker gressklipperen. Gjør du det, får du en velfungerende klipper som varer lenge og er klar til å gjøre jobben når våren kommer, sier Henning Stormo hos Felleskjøpet.

Den erfarne serviceteknikeren sier at man slett ikke trenger å være faglært mekaniker for å gjøre enkelt vedlikehold:

  • Vask klipperen med bøtte og såpevann etter hver bruk – spesielt under. Bruk en gammel oppvaskkost for å få vekk gress som har satt seg fast. NB! Hvis du har en såkalt bioklipper, som kaster finklippet gress ned igjen i plenen, er det spesielt viktig å rengjøre under klipperen. Hvis ikke virker ikke bioklipp-funksjonen som den skal.
  • Tennpluggen kan du enkelt skifte selv – du får kjøpt ny på Felleskjøpet. En vanlig tommel finger -regel sier at pluggen skal skiftes etter ca. 100 timers drift.
  • Luftfilter og olje bør skiftes én gang per år. Også dette kan du enkelt gjøre selv. Sjekk i instruksjonsboken eller spør om råd på Felleskjøpet.
  • Sjekk at vaiere og hendler fungerer som de skal. Smør gjerne med egnet oljespray som du får kjøpt på Felleskjøpet.
  • Sjekk om kniven under har hakk eller skader, eller om den er blitt skjev fordi du har kjørt borti steiner eller lignende. Får du kast i kniven og fortsetter å bruke klipperen, kan det fort føre til at du kan ødelegge andre vitale deler på gressklipperen, som for eksempel veivakselen.

Overlat sliping til verksted

Når det gjelder å slipe eller bytte kniven, anbefaler jeg sterkt at man overlater slipingen til et verksted slik som mange Felleskjøpet-butikker har, sier Henning Stormo og legger til: Robotklippere har treeggede kniver, så disse må som oftest skiftes. Det kan du enkelt gjøre selv.

Han sier at han har sett mange eksempler på at folk selv har forsøkt å reparere en ødelagt kniv med hammer og vinkelsliper, og at de dermed har klart å ødelegge fremfor å reparere.

Ikke legg gressklipperen på siden

Når man skal gjøre vedlikehold, minner Stormo om viktigheten av ikke å legge gressklipperen på siden slik at motoren blir liggende. - Da kan olje renne ut i luftfilteret eller i eksosen. 

Gjør det heller slik: Dytt håndtaket ned og løft forhjulene slik at du kommer under maskinen. Husk å tenke sikkerhet: - Ta alltid av plugghetta når du skal gjøre vedlikehold eller vaske under klipperen. Da er det umulig at den starter, understreker serviceteknikeren.

Tøm bensintanken før vinterlagring

- Noe spesielt man bør tenke på før gressklipperen skal lagres for vinteren? - Tøm bensintanken! Man kan suge ut bensin med en pumpe eller kjøre den tom. Husk at bensin er ferskvare. Jeg har ikke tall på hvor mange kunder som kommer på våren med en klipper som ikke vil starte. Så tapper vi av den gamle bensinen og fyller på ny – og så starter klipperen på første forsøk! sier Stormo med et smil.Han anbefaler også å sjekke etter at det er nok olje på klipperen.

Lad batteriene om vinteren

Hvis du har en oppladbar klipper, robotklipper eller klipper med elstart, bør batteriet lades én til to ganger i løpet av vinteren. Slik får du batteriet til å vare lenge. Og det er en fordel om du ikke lagrer slike klippere i en iskald garasje.

Tips 1

Tips 2

Tips 3

Tips 4

Tips 5