De fleste gjør noen feil når de skal fange mus, men heldigvis finnes det enkle og gode tips. Vår samarbeidsleverandør Noragent har kommet fram til syv vanlige feil, men også syv enkle løsninger for å unngå dem. 

Feil 1: Åtet blir ødelagt

Løsning: Hold fingrene unna

Menneskelukt på fella etter at du har tatt på den er lett for musa å oppdage. Det kan være grunn nok til at den ikke går i fella. Bruk hansker når du håndterer fella og setter på åte, så unngår du å avgi lukt. Oppvaskhansker, engangshansker og hansker for hagearbeid er gode valg. Husk også å bruke hansker når du skal fjerne mus fra fella, slik at du ikke får potensielt sykdomsfremkallende bakterier på deg.

Feil 2: Du bruker feil lokkemat

Løsning: Velg riktig åte

Illustrasjonen av musa som spiser ostebiter er ikke det korrekte bildet for å fange mus i felle. Nøtter og frø er favorittmaten, og den mest effektive lokkematen du kan bruke i fella er peanøttsmør eller smørepålegg med hasselnøtt. Mus har et sug etter kalorier, noe som gjør at sjokoladepålegg fungerer bra. Når det blir kaldere ute og mus trekker innendørs, vil musene slå seg til ro for å bygge rede. Ved å plassere rede-materialer rett ved fella, som bomullsdotter, tanntråd og garn, kan du lokke mus i nærheten av fellen. En fjærbasert felle gjør at du kan feste litt bomull rundt utløseren, slik at musa vil dra og gnage på dette slik at fellen løses ut.

Feil 3: Du bruker for mye lokkemat

Løsning: Bruk små mengder

Om musefellen er rigget med for mye lokkemat, vil musa kunne få i seg mat uten å bli fanget. Mengden lokkemat trenger og skal ikke være mer enn på størrelse med en ert. Dette holder til at musa blir interessert, og er lite nok til at fellen løses ut.

 

Feil 4: Du forventer å bli kvitt musa med én gang

Løsning: Du må først gjøre musa komfortabel

Mus har en medfødt skepsis til alt som er nytt. Sett opp en urigget felle med lokkemat i noen dager for å gjøre musa vant til den. Så fort du ser at musa har vært bortpå lokkematen, vet du at du har plassert fella riktig og kan aktivere den slik at den begynner å fange.

 

Feil 5: Fella plasseres på feil sted

Løsning: Sett fella nær veggen

Om du har plassert fella feil, er du langt ifra alene. Mus frykter åpne områder hvor den ikke kan gjemme seg, og beveger seg mest langs veggen og i mørke områder hvor den kan bruke værhårene sine for å navigere. Derfor er det mest effektivt å plassere fella langs veggen der musa beveger seg. Åpningen til en felle bør være mot veggen, slik at musa blir trigget til å utforske den i stedet for å gå rundt. Dersom det er mulig, bør du sette fella bakerst i et skap eller ved komfyren. Et egnet sted er skuffen under stekeovnen.

 

Feil 6: Du setter opp for få feller

Løsning: Sett opptil flere feller tett sammen

Mange er ikke klar over, og vil heller ikke tenke på, hvor mange mus som faktisk kan være i huset når de først har blitt husvarme. Mus er svært raske på reproduksjon, og kan få seks-syv avkom per kull, omtrent tjueførste dag. Det er dermed lite sannsynlig at du kun har fått én ubuden gjest i hus. For å bli kvitt dem vil du trenge mer enn én felle. Dersom du vil benytte den mest effektive strategien, bør du plassere feller med omtrent en halv til en meters avstand langs veggen. Der det er mest mus, kan du sette fellene sammen med kun noen få centimeter mellom.

 

Feil 7: Du venter med å sette i gang tiltak

Løsning: Gi fangsten en pangstart

Studier viser at det fanges flest mus den første natten du har satt opp musefeller, i forhold til de påfølgende kveldene. Start kampen offensivt, og sett alle kluter til med en gang. Bruk gjerne ulike typer, og flere feller. Sett for eksempel fjærbaserte feller i skuffen under ovnen, og elektroniske feller i skap og langs vegger. Victor multi-kill er for eksempel en felle som kan fange opptil 10 mus. Bytt også på med typen lokkemat, for eksempel peanøttsmør og sjokoladepålegg.

 

 

Kilde: Noragent

Noragent er blant annet leverandør av Victor® – En serie med elektroniske mus og rottefeller samt skadedyrjagere.