01.11.2019 | Idun Rosenfeld, produktsjef Champion

Tilføre hesten ekstra væske

Når hesten får forstoppelseskolikk er det sjelden bare en enkelt dag med dårlig væskeopptak som har utløst kolikken. Dersom hesten drikker et par liter mindre enn den har behov for over mange dager, vil det store væskereservoaret hesten har i tykktarmen sakte bli tørket ut. Dersom man tilbyr noe av hestens fôr som en oppbløtt grøt vil dette hjelpe hesten til å få i seg nok væske.

Her kan du finne gode råd for å unngå kolikk om høsten.

Hester med tannproblemer

Seniorhester og andre hester som har tyggeproblemer vil ha stor nytte av å få et eller flere av dagens måltider som oppbløtt fôr. Oppbløtt Champion Graspellets og Champion Lusernepellets kan erstatte en stor del av hestens grovfôr, og er spesielt gunstig til hester som tygger grovfôret dårlig. Fôret blandes med minst like mye lunkent vann som pellets, gjerne mer, og bør få minimum ½ time til å svelle.

Hvilke fôr egner seg til oppbløting?

Alle Champion-fôrene kan fôres oppbløtt, men det er stor variasjon i evne til å suge til seg vann.

Champion Betfiber er velkjent for sin svært gode evne til å trekke til seg vann, og væsken frigjøres ikke fra fibrene før i tykktarmen, akkurat der det er mest vanlig med forstoppelser. Det virker derfor forebyggende på forstoppelser om hesten får oppbløtt Champion Betfiber daglig.

Vet du hva forskjellen er mellom Champion Betfiber og Betfôr? Les mer her! 

Champion Spenst er et annet fôr som hjelper hesten til å få i seg tilstrekkelig med væske. Dette fôret skal også bløtes i vann, men sveller ikke like mye som Champion Betfiber. Champion Spenst smaker spesielt godt for de fleste hester, og setter behagelig smak på vannet det er blandet i. Mange hester kan lett fristes til å drikke ½-1 bøtte vann bare ved å tilsette 1 liter (ca. 350 gram) Champion Spenst. Fôret er også tilsatt elektrolytter som tilfører hesten salter den trenger i kroppen.

Hvor lenge kan fôret stå oppbløtt?

Dersom fôret står ferdig oppbløtt i romtemperatur over lengre tid kan det bli ugunstig bakterieutvikling i fôret. På vinteren er det forholdsvis kjølig i de fleste staller, og det er ikke noe problem å la fôret stå oppbløtt fra frokost til kvelds eller motsatt. Om sommeren bør man ta hensyn til temperaturen og unngå langvarig oppbløting dersom temperaturen i rommet er høy (over ca. 20 grader). Fettrike fôr som Champion Vital og Champion Linomega sveller minimalt, og løser seg dårlig i vann. Derfor fungerer det best å tilsette fettrike fôr til grøten like før fôring. Vitamin- og mineraltilskudd som Champion Multitilskudd kan gjerne blandes i grøten, og tåler også å stå oppbløtt ½ døgn.