For oss mennesker er det enkelt å finne frem til salt mat, men hva gjør man hvis man har fire bein og står innegjerdet? Som dyreeiere har vi ansvar for å sørge for at dyrene alltid får det de trenger. Kristina Dahlborn, som er professor i integrativ fysiologi ved Sveriges lantbruksuniversitet, forklarer hvorfor salt er livsviktig for alle pattedyr.
– Natrium påvirker kroppsvæske, hvor mye væske vi beholder i cellene våre og hvor mye som havner utenfor. Det avgjør med andre ord hvor stort plasmavolum vi har, det vil si den væsken som blodcellene ligger i.

Saltapetittsenter i hjernen

Uten salt settes viktige kroppsfunksjoner ut av spill. Maratonløpere eller andre ekstremsportsutøvere kan i blant opplever å få saltmangel i blodet. Hyponatremi, som det kalles, gir symptomer som forvirring, brekninger, ukoordinerte bevegelser, svimmelhet og i blant hodepine. Heldigvis har vi og dyrene et saltapetittsenter i hjernen som gir oss beskjed når det er behov for å fylle på salt.
– Når vi får saltmangel, får vi lyst på mat som inneholder salt. Maratonløpere som har lært seg å drikke fysiologisk koksaltløsning, sier at det smaker veldig vondt når de ikke trener, men veldig godt når de konkurrerer.

Salt like viktig som vann for dyrene

I naturen får de ville dyrene i seg riktig saltmengde gjennom maten de velger.
– Det er faktisk slik at av alt saltet vi har i kroppen, finnes under halvparten i blodet, en tidel i cellene og resten i skjelettet. Derfor spiser de ville dyrene bein av og til. Det finnes også planter som inneholder mye salt. Jeg har forsket på kameler som finner frem til kaktusarter som har opptil ti prosent saltinnhold, sier Kristina Dahlborn.

Salt er med andre ord like viktig som vann og fôr til dyrene våre.
– Min oppfatning er at det ofte er hestene som får saltmangel i Sverige. Bønder som driver med storfe, er ofte flinke til å regne på fôrinnhold, men det virker lettere å glemme det bort i stallen. Alle dyr skal ha ubegrenset tilgang til salt. Det enkleste er å sørge for å ha slikkesteiner i paddocken eller båsen. På markedet finnes det mange forskjellige steiner av forskjellige størrelser og typer. Større steiner til å legge på fôret i paddocken eller krybben. Det finnes hygieniske holdere til både store og små stener som kan brukes inne i stallen.

Avhengig av dyreart kan dyreeieren velge en stein som er beriket med riktige sporstoffer og vitaminer. Velger du steiner med tilsetningsstoffer, er det viktig å holde dem atskilt. Sauer kan for eksempel bli forgiftet hvis de får for høyt kobberinnhold.

Stort utvalg av saltsteiner

I Felleskjøpets butikker finner du et stort utvalg av saltsteiner med forskjellige egenskaper som er spesialtilpasset etter dyreart. 

Dyrene kvitter seg med salt på forskjellige måter. Kuenes salt forsvinner for en stor del gjennom melken.
– For kyrne hjelper saltet til med å holde oppe blodvolumet og gi god blodtilførsel til juret. Saltmangel fører ofte til redusert produksjon, og er det alvorlig, får dyrene rufsete pels og mister appetitten. Hver liter melk inneholder ca. ett gram salt. 30 liter melk betyr 30 gram salt som må erstattes på en eller annen måte.

Mennesker og hester likner på hverandre ved at vi er de eneste som svetter så mye at vi kvitter oss med mye salt på den måten. Men en stor forskjell er at når vi mennesker blir uttørket, øker saltinnholdet i blodet, mens det synker hos hester, forteller Kristina Dahlborn.
– Hester som deltar i distanseløp, kvitter seg med 10–15 gram salt i timen. Det finnes forskning som viser at fysiologisk koksaltløsning er den mest effektive metoden for å få nok salt i høytpresterende hester. Det går an å lære dem å drikke det, hvis man begynner tidlig.

Mange fôrrådgivere anbefaler derfor at man tilsetter salt i fôret til høytpresterende hester, selv om de har saltstein i tillegg. En til to spiseskjeer med fôrsalt per gang er anbefalingen.

Saltmangel på virk

Så hvordan vet du om dyret lider av saltmangel? Til kyr anbefaler Kristina Dahlborn å måle hormonet aldesteron, som er koblet til saltappetittsenteret i hjernen og styrer mengden av salt i urin og avføring. Det går an å gjøre det samme hos hester, men her kan man også se på forholdet mellom natrium og kalium i avføringsprøver som er tatt om natten. Det er også mulig å måle blod- og plasmavolumet og dermed få en indikasjon på saltmangel.

Men hvis man ikke har tilgang til laboratorium? Ja, det er vanskelig å se med det blotte øye. Symptomene kommer gradvis, og derfor er de ofte diffuse, sier Felleskjøpets hesteekspert Gabriella Bragée.
– På hester merkes det ved at de virker sløve og ikke orker like mye som de pleier. Hvis hesten utsettes for langvarig natriummangel, kan det påvirke hestens evne til å holde på væske. Saltmangel påvirker også hestens tørsterefleks, og den drikker mindre. Derfor er det ekstra viktig at den alltid har drikkekar med rikelig med vann. Forskning fra SLU viser at hester som har gått fra drikkekar med 2–3 liter per minutt til å drikke fra bøtte, økte vanninntaket med 30–40 prosent.

Saltmangel påvirker også ytelsen, og dette kan være farlig for konkurransehester.
– Når hesten mangler salt, forsøker den å kompensere ved å flytte væske fra blodet til cellene, og dermed blir blodet mer tyktflytende. Hjertet må jobbe hardere. For noen år siden var det mange hester som ble «overtrente» og fikk problemer med hjertemuskelbetennelse fordi hjertet måtte jobbe så hardt for å pumpe det saltfattige blodet rundt. Da visste man ikke hvor viktig salt er, slik vi vet i dag.

Kan man overdosere?
– Nei, dyrene er veldig flinke til å utsondre overskuddet. Dermed behøver man i prinsippet aldri være redd for å overdosere, sier Kristina Dahlborn.

Tre måter å gi salt på

1. Slikkestein i paddock, stall og krybbe.
2. Fôrsalt blandet i fôret.
3. Fysiologisk koksaltløsning.

Regel: Jo mer arbeid – desto mer salt.