0

Slik vakuumerer du maten

Hvis du vakuumerer maten varer den lenger og holder bedre på smaken. Dermed kan du ta med deg de gode smakene fra høstens vilt og bær langt uti vinteren og sommeren. Vi gir deg råd om valg av rett vakuumeringsmaskin - og hva du skal gjøre for å lykkes.

Nærbilde av kjøtt som er vakumpakket

Foto: Tom Hansen

Å vakuumere maten vil si at du forsegler den i en helt lufttett pose. Når luften trekkes ut, forhindrer du at det dannes bakterier, og dermed øker holdbarheten på maten.

Vakuumert mat holder seg fire til fem ganger så lenge som mat du ikke vakuumerer. Dette gjelder både om du skal lagre mat i kjøleskapet i kort tid, eller om du fryser ned vakuumert mat.

Tre forskjellige typer vakuumeringsmaskiner selges på Felleskjøpet. Der får du også kjøpt spesielle vakuumeringsposer i ulike størrelser. Toppmodellen fra Takaje har en sveisebredde på 33 centimeter, og dermed kan du bruke en stor pose. Den effektive pumpen trekker ut 16 liter luft i minuttet. Posen forsegles deretter automatisk. Maskinen kan også trekke luft ut av korker og flasker.

Unngå rimfrost

Fra produsenten Brecom kommer modellene VR100 og VR 50. Storebror VR100 vakuumerer automatisk, mens lillebror VR50 er en mini-vakuumeringsmaskin som tar liten plass og passer for mindre vakuumeringsjobber. Sistnevnte går på 12 volt, og kan dermed også brukes i bilen, campingvogna eller lignende.

Uansett hvilken vakuumeringsmaskin du velger fra Felleskjøpets sortiment, er du sikret et topp resultat.

De som ikke har brukt vakuumeringsmaskin før blir gjerne overrasket over hvor effektiv denne metoden er. Hvis du fryser ned vakuumert mat, vil den ikke få et lag rimfrost rundt seg. Råvarene dine ser like fine ut etter lang tid i fryseren!

Miljøvennlig

Vakuumering passer selvsagt for alle jegere og fiskere som vil ta vare på godsakene de høster fra naturens spiskammer. Også sopp, bær og frukt egner seg for vakuumering og frysing.

Husk at vakuumering også er svært miljøvennlig. I Norge kaster vi store mengder mat fordi den er blitt for gammel. Et typisk eksempel er at du åpner en pakke pølser og spiser halvparten. Hvis du vakuumerer pølsene som er igjen, holder de seg mye lenger enn en åpnet pakke som du lar ligge i kjøleskapet.

Hvis du kjøper en vakuumeringsmaskin er det også lettere å gjøre storhandel når butikkene har tilbud på fristende råvarer. Kjøp inn stort og vakuumer enkelt hjemme på kjøkkenbenken.

5 tips for en vellykket vakuumering

  1. Pass på at all luft blir sugd ut av posen og pass på at forseglingen er helt tett.
  2. Brett ned kanten på posen før du putter maten nedi. Da unngår du at rester fester seg øverst i posen – noe som igjen kan hindre at posen blir tett.
  3. Hvis du vakuumerer kvernet kjøtt, lag mindre porsjoner og klem dem flate i posen før du vakuumerer. Da fryses varen raskere inn og den tiner mye fortere.
  4. Hvis du kjøper ferskvarer på butikken, vakuumer så raskt som mulig etter at du kommer hjem. Slik bevarer du maten aller best.
  5. Vakuumer mat og middagsrester i stedet for å putte det i en boks eller vanlig pose i kjøleskapet. Husk at maten ikke må være varm når du vakuumerer.

Kommentarer