Da Felleskjøpet skulle lansere den norskproduserte melkeerstatningen Pluss Maia ble det valgt ut fôrverter for testing i egne besetninger. Felleskjøpet Rogaland Agder hadde blant annet Kari og Harald Melhus i Helleland, Rogaland, som fôrverter. Også Felleskjøpet Agri hadde flere sauebønder i brukerpanelet, en av dem var Mathias Snerle, Lalm i Oppland.

Fornøyde Rogalands-bønder

Kari og Harald Melhus forteller at det tok kort tid før de nyfødte lammene tok til seg Pluss Maia.
– Det betyr svært mye at lamma tar til seg melkeerstatningen såpass raskt, det gjør alt mye enklere for oss, sier Kari og Harald Melhus. De har 175 vinterfôra sau og har ført sirlige notater over testene både i 2014 og 2015.
– Forskjellene er små. Vi ser at de med den nye melkeerstatningen vokser raskere i starten, mens de med den gamle har en sterkere vekstkurve mot slutten, - så det jevner seg ut, forklarer Kari Melhus.

Enkelt å bruke

I starten blandet Melhus ut melkeerstatningen i lunkent vann for at lammene lettere skulle ta det til seg.
– De må like smaken av Maia, for det går veldig kort tid fra vi tok dem til smokken til de drakk begjærlig, sier Kari. Hun forteller at erstatningen løser seg greit opp og gir lite bunnfall.
– Dessuten er utstyret enkelt å rengjøre i etterkant, legger Harald til. Etter to års forsøk med den nye melkeerstatningen, er de to sauebøndene overbevist om at den i sin helhet kan fø årets kull.
– At den i tillegg er såpass mye rimeligere, gjør valget enkelt, fastslår Kari og Harald Melhus.

Raskere kraftfôropptak

Mathias Snerle har testet Pluss Maia på en del av lammene mens resten fikk Pluss Pontus. Han har 176 søyer som skal lamme i år, og når dette leses er lammingen i full gang.
– Lammene tok til seg begge erstatningene raskt, de drakk godt og det var lite problem med diare. Jeg merket lite forskjell på tilveksten, men de som fikk Pluss Maia startet tidligere med å ta til seg kraftfôr. Årsaken til det tror jeg er at Pluss Maia er litt magrere i fettinnhold. At de starter tidligere med kraftfôr er bare positivt, forteller Mathias.

Også lammene til Snerle hadde relativt lik vekstkurve med Maia og Pontus.
– Hos meg startet avvenningen da lammene nådde ca. 15.-17 kg. Det vil i praksis si ved ca. 5-7 uker. Etter mitt opplegg ser dette veldig bra ut og jeg anbefaler Pluss Maia til alle jeg snakker med. Hvis man tidligere har brukt Pluss Pontus og vært fornøyd med det, bør man også prøve Maia. At det er norskprodusert er bare positivt, sier Mathias Snerle.

To sauebønder. Foto.

Artikkelen står på trykk i Samvirke nr 4, 2016.