0

DYRK 1-2-3

Dyrking hjemme skal være gøy og er ikke avhengig av erfaring, kompetanse eller plassen man har til rådighet. Grønnsaksdyrking har vi lange tradisjoner for i Norge. Selve dyrkeprosessen kan man starte på kjøkkenet, gjerne sammen med barna. Da lærer de at det vi dyrker kommer fra jorda, og ikke grønnsaksdisken i butikken. Felleskjøpet har holdt på med dyrking og avling i 120 år. Nå deler vi tips og råd for å lykkes med dyrking hjemme.

Gjør du jobben skikkelig fra start, kan du se frem til å servere deilige grønnsaker og urter fra egen hage. Husk at planter og grønnsaker du sår selv blir sterkere, og smaker bedre enn dem du kjøper i butikken.

Snarveier til nettbutikken

1 - Så frø

Start tidlig, gjerne på vinteren eller tidlig på våren. Plasserer pottene eller minidrivhuset på et lyst sted slik som i vinduskarmen.

2 - Potte om

Småplantene som har begynt å spire trenger etter hvert større potter med mer næringsrik jord for å trives.

3 - Plant ut

Når faren for nattefrost er over, kan du tenke på å plante plantene ut.

Slik setter du poteter selv!

Kom i gang med pallekarm

Slik dyrker du chili selv!

Nøkkelen til å lykkes er en enkel og god plan

For de aller mest ivrige starter dyrkesesongen allerede i jula, med planlegging og innkjøp av frø. De sår allerede i februar, men det er tilstrekkelig å så frø i løpet av mars/april.

For å lykkes med dyrking hjemme er det viktig med en enkel og god plan. I tillegg må du kjøpe inn noen få, men nødvendige produkter og velge frø etter vekstperiode. På baksiden av frøposene finner man nyttig informasjon, som når du bør sette frø i jorda, avstanden per frø, dybden frøet bør plantes på, med mer.

Når frøene settes i jorda bør du merke hva du har sådd hvor, slik at du klarer å skille de ulike vekstene fra hverandre når de begynner å spire.

Dette trenger du for å så frø

Det mest nødvendige for å komme i gang er jord, frø, noe å plante i og et minidrivhus. Etter hvert som frøene spirer (avhengig av frøtype, lys og varme) er det viktig å sørge for at de står i et varmt og belyst klima, som i vinduskarmen. I tillegg må jorden holdes jevnt fuktig, men ikke for fuktig. Da råtner røttene på spirene. En sprayflaske gir tilstrekkelig vann i denne fasen.

Når frøene er blitt til spirer med blader, og begynner å strekke seg mot «taket» i minidrivhuset, bør de deles og pottes over i litt større potter, støttes opp med trepinner og gjerne stå på et fat, som du kan vanne i. Etter hvert som de vokser trenger røttene større plass, plantene mer støtte og tilleggsnæring for å bli store og sterke.

Legg til snarvei på hjemskjerm?