20.05.2019 | Håvard Simonsen

Familien driver med sau på gården Ulset, men om sommeren driver Grue også stort som grasentreprenør. Han samarbeider med en kollega, og de slår, raker og presser gras fra Tynset og nordover til hjembygda Kvikne.

– Jeg presser fra minst 5 000 til godt over 6 000 rundballer i året. John Deere-pressa jeg nå har hatt i to år, har gått rundt 12 000 baller, forteller Grue.

For å få god flyt i arbeidet, er det kun Grue som kjører pressa. – Det blir ikke økonomi i det hvis det er mange sjåfører. Vi gjør det på denne måten for å holde prisen nede, sier han.

Dermed har Grue også fått unik innsikt i hvordan pressa fungerer.

Imponerende innmating

Grue hadde hatt flere andre merker før han i 2017 kjøpte sin John Deere C441R kombipresse. Foruten oppfølgingen fra Felleskjøpet, var det flere ting som gjorde at han valgte nettopp denne pressa.

– Pickup'n og hele innmatersystemet med antall kniver og vinklingen på dem så for meg ut til å sørge for en god materialflyt. Og det er det, det ser vi i praksis! Min erfaring er at ingen andre har en tilsvarende innmating. Dernest så jeg på systemet rundt kjedene. I denne pressa fordeler kjedene 50 prosent av drifta på hver side. Dermed unngår du vridninger og mindre belastning på akslinger og ruller. I løpet av 12 000 baller har jeg strammet kjedene bare fire ganger. På de andre pressene har jeg måttet bytte kjeder, sier Grue.

Grue mener graset i 2. slåtten i Nord-Østerdal kan sammenlignes med 3. slåtten på flatbygdene lenger sør. Men også med litt «vanskeligere» gras er han imponert over innmatingen. Kluet er den store, integrerte innmaterskruen. Kombinert med drop floor-funksjonen gjør dette at en neten alltid klarer å kjøre i gang pressa igjen om det skulle tette seg.

– Det kan jeg bekrefte. Også jeg har kjørt tett og fått stopp på PTO'en, men har alltid kunne kjøre i gang igjen. Det var denne konstruksjonen jeg var opptatt av. Jeg så jo at dette måtte gå!, sier Grue.

Grue peker på at det er viktig å ha riktig vinkel på draget. Ved korrekt justering av draget blir overgangen mellom pickup og innmaterrotor optimal for materialflyten. – De var veldig oppmerksomme på dette på verkstedet på Tynset, og det har fungert perfekt for meg, sier Grue.

Ta deg tid til innkjøring!

Hva så bakover i pressa, som for eksempel nettbindingen?

– Jeg har knapt vært oppi der, så nøyaktig er det. For meg er det bare å legge inn og kjøre, sier Grue. Men han trekker fram en viktig forutsetning for at alt skal gå så lett.

– En må ikke stresse ved igangkjøring av en ny maskin, men ta seg tid til å få på plass innstillingene som passer til utstyr og formål. Vi gjorde en god jobb ved oppstart, og det får vi glede av siden, sier han.

64 baller i timen

– Hvordan opplever du kapasiteten?

– Den er større sammenlignet med andre presser jeg har hatt. Vi har testet kapasiteten i vanlig gras. Da klarte vi 64 baller i timen med åtte lag plast. Vi veide ti tilfeldige baller, og de hadde et snitt på 930 kg. Tørrstoffprosenten var 35, forteller Grue.

Han kjører i 6-8 km/t i streng fra ni meter sammenraking. Han senker hastigheten noe på slutten av ballen, men ikke slik som tidligere.

– John Deere-pressa har 25 kniver. Når alt graset skal gjennom knivene, skjer det en forkomprimering som er høyere enn inne i kammeret. Det blir bare en marginal forskjell i komprimering av ballen ved å kjøre saktere på slutten, er Grues erfaring.

Grue har eget slipeutstyr og er nøye med å ha skarpe kniver og sliper alltid når det er behov. Da kan han bestandig levere fint kuttet gras. Da kan han bestandig levere fint kuttet gras. Skarpe kniver betyr mye for vedlikehold, levetid på kjeder og belastning på hele konstruksjonen. Og drivstofforbruket.

– Det ser vi med det blotte øye, fortsetter Grue. Han sier han aldri har opplevd bedre kutting, som han tilskriver at John Deere er svært gode på utvikling.

– Bonden er avhengig av å få godt kuttet gras i fôrblanderen, som er en blander og ingen kuttemaskin. Også i vårt eget fjøs merker vi hvor viktig det er at graset er kuttet. Hvis ikke, drar sauen mye mer fôr ut i bingene og det blir mye ekstraarbeid. Derfor lever jeg etter å prøve å gjøre arbeidet for andre slik du ville gjort hos deg selv, sier han.

God i terrenget

I John Deere-pressa ruller ballen direkte ut på pakkebordet.

– Fordelen med dette er at det ikke blir noen vridning på ballene. Min erfaring at denne pressa tåler mer sidehelling enn de andre jeg har hatt. Jeg prøver imidlertid å vri meg til så jeg ikke får trøbbel, for du kan aldri overprøve de fysiske lovene, sier Grue.

For å holde tritt med den effektive innmatingen har John Deere økt kapasiteten på pakkeren til 40 omdreininger i minuttet. – Jeg forsøkte å sette ned hastigheten til 30 omdreininger, men satte den fort opp igjen. Jeg behøver aldri å vente på pakkeren, sier Grue.

Han er for øvrig svært godt fornøyd med hvordan John Deere har løst håndteringen av plastrullene på. – Når jeg kjører ned dekslene med den utvendige el-betjeningen, vinkles rullene i en naturlig løftehøyede der jeg kan stå oppreist. Det er en løsning jeg ikke får fullrost gjennom en lang sommer. Her er det gjort et veldig godt HMS-grep, sier han.

Et annet «HMS-grep» Grue setter stor pris på, er at pressas lave konstruksjonen. – Det gjør den stabil i terrenget og oversiktlig fra traktoren, sier han.

Attraktiv testkjører

– Alt går jo sundt en eller annen gang, og da må en vite at en har en skikkelig organisasjon i ryggen. Folka i Felleskjøpet er unike, både lokalt og sentralt, sier Grue.

Den teknisk interesserte entreprenøren har hatt flere besøk fra John Deeres pressefabrikk i Frankrike. – Jeg er ganske heldig. Folkene fra fabrikken har med seg mye erfaring. Jeg stiller spørsmål som de har løsninger på. Og det er artig at jeg kan komme med informasjon som er nyttig for dem. Da føler du at du gjør en viktig jobb, sier han.