Programmet omfattet demonstrasjon og testing av maskiner for klipping av høyt gress og vanskelig terreng, og her deltok mange kommuner og anleggsgartnere fra Østlandsområdet.

Tester maskinene selv

Deltagerne fikk selv anledning til å teste maskiner fra John Deere, As Motor og radiostyrte skråningsklippere fra Timan. På et godt tilgrodd område like ved, var det utfordringer nok med både høyt gress, kratt og skråninger.

- En ting er det å se maskinene på utstilling, noe helt annet er det å teste dem selv, sier Carl-Fredrik Skara, salgssjef i Felleskjøpet Park og Anlegg.  Flere ganger i året arrangeres det testing av ulike maskiner for grøntbransjen, og interessen er stor. Denne gang kom deltagerne i hovedsak fra Oslo og Akershus.

Radiostyrt effektivitet

- Vi merker klart økt interesse for radiostyrte slagklippere, og viser her frem en helt ny modell med blant annet større arbeidsbredde.  Med sitt lave tyngdepunkt kan den klippe skråninger på opp til 50 grader. Den er fullhydraulisk, og er også konstruert som en redskapsbærer for snøskjær, stubbefres og feiekost. Snart kommer også mulighet for snøfresing. Beltene er montert med uavhengig oppheng, som sikrer full kontakt med underlaget hele tiden, sier Skara.

Han trekker særlig frem effektiviteten – den utfører tre-fire manns arbeid. Men desto viktigere er at man skåner rygger, hofter og ankler.

Sikrere arbeidsmiljø

- Det er en investering i et sikrere arbeidsmiljø, sier Skara.

Frogn kommune har hatt den radiostyrte maskinen på testing.

- Vi er veldig fornøyde. Klippingen av høyt gress og i skråninger får en helt ny dimensjon, både når det gjelder effektivitet og i et HMS-perspektiv. Mye kantklipping i skråninger kan gi belastningsskader, sier Ib Zacho og får full støtte av kollega Rune Wiggen

Økende interesse

- Hvordan er interessen i markedet for radiostyrte maskiner?

 – De er «veldig i vinden om dagen». En slik maskin erstatter flere mann med ryddesag, som ofte er alternativet. I tillegg scorer de høyt på helse, miljø og sikkerhet. Føreren kan stå på flatmark istedenfor å bevege seg i en veldig bratt skråning

- Hvordan er utbredelsen pr. i dag – og hva er erfaringene?      

- Det selges flere merker i Norge. Timan, som vi selger, har vært solgt i Norge i fire år med gode tilbakemeldinger. Vi har ulike type kunder som har kjøpt – kommuner, anleggsgartnere og institusjoner. Den nye modellen - RC1000 er kraftigere, tyngre og bredere. I tillegg kan den utstyres med diverse redskaper. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på den nye modellen, spesielt fordi den har sterkere motor, går bedre i skråninger og er 25 cm bredere enn lillebroren RC750.

Venter voksende marked

- Hvordan er fremtidsutsiktene for denne type maskiner?

- Utsiktene for radiostyrte maskiner er meget gode. Vi ser at det kommer flere merker på markedet hvert år. Med nye regler for sprøyting osv., vil man måtte finne andre måter å bekjempe ugresset på. Flere arealer enn tidligere, ofte de som er vanskelig tilgjengelige, skal klippes kun få ganger pr sesong. Dette betyr at man ikke kan bruke tradisjonelle klippemetoder. Samtidig er det fokus på helse, miljø og sikkerhet.  Dette til sammen gjør det bør være et voksende marked, sier Carl-Fredrik Skara.

Mange typer klippere

Salgssjef Carl-Fredrik Skara klipper høyt gress med en AS 901

Skara legger til at en radiostyrt klipper er betydelig dyrere enn mer andre maskinklippere. 

Han viser frem en ny 901-modell fra AS Motor, en effektiv slagklipper laget for høyt gress og buskas, samt klipping i vanskelig terreng. Den har en klippebredde på 90 cm, og er beregnet for det profesjonelle markedet.

Han demonstrerer også en effektiv Müthing slagklipper, primært til bruk på høyt gress, montert på en John Deere 1570-maskin. 

I tillegg får deltagerne anledning til å teste en ny modell slagklipper fra As Motor, en 901 med arbeidsbredde på 90 cm., og met en motor på 14,5 hk, to-sylindret.

Morten Bunes i Felleskjøpet Park og Anlegg demonstrerer en etterhengt klipper med 3,60 meters bredde fra Progressive Pro-Flex.

- Den er påmontert traktor, og er for klipping av normalt gress på golfbaner og store parkområder. Den har mange aggregater, som gir jevnere klipp i ulendt terreng, sier han.

 

Kilde: Magasinet Utemiljø 5-2015, www.utemiljonytt.no

---------------------------------------------

Har du spørsmål eller ønsker mer informasjon? Benytt kontaktskjema på denne siden så kommer vi tilbake til deg innen 24t*