12.10.2017 | Håvard Simonsen

Den kraftige kultivatoren ble kjøpt først og fremst med tanke på den omfattende potetdyrkinga hos Tømte, men brukes også på flere måter i kornproduksjonen.

Med en John Deere 6210R setter Pål Anders Fjeldstad maks fart på Väderstad-kultivatoren, mens Amund Tømte kjører potetsetteren noen drag bortenfor. Alt foregår med centimeters nøyaktighet med RTK-signal til begge traktorer, som styres i eksakt samme retning og kjøremønster.

– Vi lar Swift'n jobbe i ca. 17 centimeters dybde, og her kjører vi to ganger rett i forkant av potetsetteren. Swift-kultivatoren lager et løst og luftig bed for potetene, sier de.

FORNØYD: Swift-kultivatoren kjøres 1-2 ganger rett før potetsetteren, og Amund Tømte og Pål Anders Fjeldstad er godt fornøyd med resultatet.

På skiftet vi besøker har de brukt en Väderstad NZ-harv til å jevne over pløya før kjøring med Swift'n. Men ofte kjører de Swift-kultivatoren rett i pløya, og det er jordstrukturen som bestemmer om de kjører én eller to overfarter.

Tre års erfaring

De har allerede tre års erfaring med sin fire meter Väderstad Swift hos Tømte. Og de bruker den mye. Om våren går den på 800-900 dekar potetareal og 200-400 dekar korn. I tillegg kjøres den også en god del om høsten. Tømte dyrker ca. 800 dekar korn i året, men har samlet et vekstskifte på 2400 dekar ved at potetarealene rulleres hvert tredje år i avtaler med andre bønder.

– Vi bruker den vel på 1600-1700 dekar i løpet av året og har bare gode erfaringer. Det er ei veldig kraftig og utrolig driftssikker harv. Vi har skiftet slitedeler bare én gang etter tre års bruk, sier Morten Tømte. Han forteller at de raskt ble «frelst» da de fikk prøve ei demoharv i 2014.

– Vi kjøpte Swift'n først og fremst for bruk til potetene. Den gjør en fantastisk jobb før setting og lager et flott potetland. Men vi har også god nytte av den til korn, forteller Tømte.

På grunn av potetene pløyer de mye, men lar også noe potetland og åker ligge urørt gjennom vinteren. Til korn kjører de da Swift'n én gang i potetlandet og drar som regel over med NZ-harva før såing. I stubbåker kan de i prinsippet så etter én overfart med Swift. Gjennomstrømmingen i harva er svært god, men enkelte potetsorter, som Peik, har så stor plantemasse at de enten pløyer eller kjører Swift flere ganger.

Hos Tømte sår de med en tradisjonell såmaskin der gjødsel og korn moldes ned foran pakkehjulene, som sitter bakerst på maskinen. – Erfaringen vår er at såbedet etter den dype bearbeidinga med Swift'n kan bli vel løst, så vi kjører ofte såbedsharva i etterkant for å lage en «såle» til kornet, sier Amund Tømte.

En annen erfaring er at Swift trenger tilstrekkelig trekkraft for å kunne kjøres fort nok til å gjøre en god jobb, ikke minst i bakker. John Deere-traktoren med vel 200 hk passer godt til den fire meter brede kultivatoren.

 

PRESISJON: Maks fart på Väderstad-kultivatoren, og potetsetteren noen drag bortenfor. Alt foregår med centimeters nøyaktighet med RTK-signal til begge traktorer.

Mange muligheter

Tindene på Swift er konstruert for å gi intens vibrasjon med opptil 100 svingninger i minuttet. Sammen med bare 19 cm avstand mellom tindene sørger dette for kraftig jordarbeiding og god innblanding av planterester. Arbeidsdybden kan gå ned til 20 cm.

Swift har et modulsystem som kan utstyres med mange av Väderstads forskjellige spisser og tindeløsninger. Hos Tømte kjører de en «standardspiss». Alle Väderstads kultivatorer er i utgangspunktet utstyrt med det fabrikken kaller en MixIn-skinne, som sørger for at jorda ruller oppover tinden og kastes framover, slik at den bearbeides to ganger ved hver overfart.