04.12.2015 | Mona Vaagan, Samvirke-redaksjonen

- Alt trenger ikke å være perfekt for at du skal lykkes. Det er din egen innstilling som avgjør, sa Tor Jacob Solberg (33), melkebonde fra Østfold og Årets Unge bonde i 2014.

Han var en av flere håndplukkede unge bønder og næringslivsprofiler som delte sine erfaringer med de 360 deltakerne fra hele landet. Solberg understreket at han ikke hadde det han kalte verdens beste utgangspunkt. Han var urolig på skolen og slet med dysleksi. Garden han kjøpte og bestemte seg for å bygge framtida på, var svært forfallen og minnet om åstedet for romanen Berlinerpoplene. Med to tomme hender startet han opp.

- Jeg kjøpte to kuer og bandt i ei bjørk og tenkte dette kan bare gå framover!
Og det gjorde det, i samarbeid med kona Iris. Solberg har høstet mye heder både som gardbruker og forbilde for andre unge. Han rådet sine yrkesbrødre og -søstre i salen til å spille hverandre gode, bygge nettverk og ikke være redd for å søke hjelp når de trenger det.

- Det er mange som heier på dere og vil dere vel, sa Tor Jacob Solberg, og ble takket av med stående applaus.

Tenk gjennom inntekter

Bruk tid på papirarbeid, ta kontakt med rådgivere der det trengs og tenk gjennom hvordan du kan skaffe inntekter når du starter opp. Det var noen av rådene fra musiker og sauebonde Ingebjør Sørbøen (26) fra Ål i Hallingdal. Hun tok over garden i 2013, og har økt besetningen og modernisert fjøset, med støtte fra blant andre Innovasjon Norge. Utnytt den skandinaviske bølgen som nå skyller over hele verden, var Jan Christian Vestres beste tips. 26 år gammel tok han over familiens møbelfabrikk i Oslo. Før det var han blant annet rådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe. VG kåret ham til et av Norges 20 største talenter.

- Vi må ikke tro at vi kan bli billigst i et høykostland som Norge. Vår måte å jobbe på, vår velferds- og næringslivsmodell er et viktig konkurransefortrinn, sa han og la til:

- I 2050 vil behovet for mat være 70 prosent høyere enn i dag. Hvem har bedre forutsetninger for å produsere denne maten enn oss? Da må vi være flinkere til å spille på det som unikt for oss, sa Vestre.

Han oppfordret forsamlingen til å lære av de beste i verden, som Google og Apple, ikke minst å fokusere på innovasjon.

- Gi blaffen i konkurrentene, fokuser på kunden, sa han.

Fallskjermhopp i vossabunad

Det å utsette seg for risiko var en rød tråd i foredraget til Kari Traa, OL-vinner i kulekjøring og suksessrik tekstilgründer. Forsamlingen fikk se halsbrekkende filmklipp der hun hang under et helikopter og hoppet fallskjerm i vossabunad. Hun knuste gutta ved å løfte 180 kilo i markløft. Budskap? At mye handler om å gå nye veier, at hardt arbeid gir gevinst og at en aldri skal gi seg. Selskapet hennes omsetter nå for 172 millioner.

Ung bonde-samlingen er en del av Felleskjøpet Agris satsing mot unge bønder. Dette er et av samvirkeforetakets aller viktigste satsingsområder, fortalte visekonsernsjef Terje Johansen. Han opplyste at unge bønder er blitt tatt med på råd i utformingen av ny strategi fram mot 2020. Der har digitale kanaler fått en sentral plass.

- Vi må innrømme at vi ikke har vært flinke nok på dette området og vil gjøre store forandringer, sa Johansen.

Dette har allerede båret resultater. Den digitale møteplassen Såkorn ble lansert 20. november. Unge bønder har vært med på utformingen og bidrar med å skrive innlegg, fortalte Gro Tvedt Anderssen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Felleskjøpet Agri. På Såkorn finner en blant annet Såkornbloggen, en egen Facebook-side og en rapport beregnet på media for å skape økt oppmerksomhet rundt unge bønder.

- På en uke har bloggen hatt nesten 2000 besøk og nesten 4000 sidevisninger. Det er bra. Men det blir ingen suksess hvis vi ikke når fram. Derfor ønsker vi oss innspill fra dere, sa Tvedt Anderssen.

Jan Kollsgård, direktør medlem i Felleskjøpet Agri, minnet om at Felleskjøpet har et bredt spekter av tiltak rettet mot unge bønder. De omfatter blant annet lokale og regionale samlinger, Ung bonde-samlingen, mentorordning, etableringsbonus og samarbeid om Grønn utdanning.

Ble rørt

På de tre dagene Ung bonde-samlingen varte, kunne en også få med seg alt fra rene fagseminarer til konsert med Hellbillies. Høydepunktet var kåringen av Årets unge bonde, som ble Mats Hegg Jacobsen (30) fra Tromsø. Han overtar dermed stafettpinnen fra Tor Jacob Solberg.

Veldig bra, er dommen over årets Ung bonde-samling fra Arnhild L. Nedrestøl (34), som deltok for første gang. Hun er fra Hol i Hallingdal og skal etter hvert overta hjemgarden med sau.

- Den første biten om sau (et av fagseminarene) var lærerik, selv om jeg kunne noe fra før. Det jeg var aller mest fornøyd med, var foredraget til fjorårets unge bonde. Han minnet om at du må tørre å være naiv og positiv. Jeg ble rørt av å høre ham, og gikk derfra rettere i ryggen og stolt av det jeg driver med.

- Hva hadde du minst utbytte av?
- Det var morsomt å høre Kari Traa, men for min del hadde det vært mer nyttig med en ren "agri-dag". Kanskje med en landbrukspolitiker som fortalte om hva som skjer på dette feltet akkurat nå, sier hun.

Begynte litt tidlig

- Veldig bra, jeg hadde mest utbytte av det sosiale, sier Jakob Volent (24) som forpakter en gard med sau, kjøttfe og korn i Hurum.

- Det eneste negative var at programmet begynte litt tidlig om morgenen, smiler han.
Oppslutningen om årets Ung bonde-samling var over all forventning, synes styreleder i Felleskjøpet Agri, Einar Enger. Han mener det er behov for faglige fellesskap nå mer enn på flere tiår, også for unge. Blant annet for at ikke bønder skal bli en kasteball i en tid med store endringer.

- Hva ønsker du at deltakerne skal sitte igjen med etter samlingen?
- Jeg vil at de skal sitte igjen med større motivasjon for å gå i gang i det yrket de har valgt og at de ser positivt på den framtida de går inn i, sier Einar Enger.