Hans Petter Eik, kategorileder redskap hos Felleskjøpet, var både forventningsfull og spent med tanke på roadshowet da vi møtte ham på Hamar 27. november.

– Dette er spennende, utbryter han, mens han mønstrer utstillingsområdet med blikket.

– Her har vi samlet et godt utvalg Avanter, og en hel del utstyr. Vi satser offensivt på tampen av året for å vise frem denne fantastiske produktserien. I løpet av de neste to ukene skal vi ha stands på sju forskjellige lokasjoner i den sørlige del av landet, Vestlandet, og med siste stopp nord mot Trondheim.

En «sveitserkniv»

Avant er landets mest solgte kompaktlasterserie, og med over 190 forskjellige kompatible redskap kan den godt kalles «kompaktlasternes sveitserkniv». Det finnes knapt den oppgave du ikke kan løse ved hjelp av en Avant og dertil egnet redskap. Ekstra store forventninger har Hans Petter Eik til Avants nye elektriske flaggskip, modellen e6.


– Denne modellen har et topp moderne Litium ion batteri, som gir dobbelt så lang brukstid mellom hver lading som foregående modell e5. Landbrukskunder har i en testperiode på e6 kunnet rapportere om brukstid på over fem timer uten mellomlading. Forrige generasjon blybatterier fra e5 kan likevel benyttes i en e6 – og likeledes kan e5 oppgraderes med Litium ion batterier.

– Med Avant’s nye elektrisk drevne modeller, får man svært god energiutnyttelse. Med elektrisk drift tilføres energien kun ved behov. Med to elektriske motorer, en 2 kW motor for drift av hydraulikkpumpen for ekstern hydraulikk – og en 6 kW motor for drift av drivlinjens krets benyttes energien svært effektivt akkurat der den trengs.

Spaken for håndgass benyttes kun for å sette hastigheten på pumpen for ekstern hydraulikk – og påvirker ikke fremdriftshastigheten eller maskinens skyvekraft. Kjørehastighet og skyvekraft justeres automatisk ut fra kjørepedalene, forteller Eik. 

 NYSGJERRIG: Nils Andreas Honningdal (t. v.) var en av de første interesserte som dukket opp på Hamar. Her i samtale med Hans Petter Eik om Avant-lasterens finesser.

Populær maskin

I Felleskjøpet har man god tro på at de elektriske modellene vil bli populære for innendørs bruk i fjøs og driftsbygninger samt i andre bransjer.  Det er så å si ingen motorstøy, og selvfølgelig heller ikke noe utslipp av eksos. Dette vil gjøre det enklere å bruke maskinen innendørs, uten å skremme dyr eller forurense inneklimaet. Det er både et miljøaspekt og et økonomisk aspekt ved å velge elektrisk: Det er stipulert 20-25% lavere driftskostnader pr. måned på Avant e6, sammenliknet med diesel.


– Avant e6 er klar for produksjon i første kvartal 2018, og Felleskjøpet har allerede fått inn flere forhåndsbestillinger i forbindelse med lansering, forteller Eik, og fortsetter:


– Avanten er meget enkel å kjøre og betjene og det er også en modell som er tilrettelagt for rullestolbrukere. Her trykker man bare inn en knapp, og så kan maskinen kjøres ved hjelp av en joystick. Dette er et eksempel på at den finske produsenten tar brukervennlighet og universell utforming på alvor, sier han. 

Løsningen med rullestolmodus passer til flere Avant-modeller. Avant sitt modellspekter er fleksibelt – og det er mange muligheter innen tilleggsutstyr. Alle modeller kan eksempelvis utstyres med førerkabiner og det er selvfølgelig mange muligheter med ytterligere funksjoner innen hydraulikksystemet dersom det er behov for det.

RULLESTOLMODUS: Avanten kan kjøres av personer som ikke har førlighet i beina ved hjelp av denne joysticken, sier Hans Petter Eik.