Ligg i forkant - gjødsle før strekningsveksten begynner

Ved delgjødsling i vårkorn er det lett å komme på "hæla". Bygg er kornarten med mest konsentrert næringsopptak, men «advarselen» gjelder delgjødsling i alt korn. Når 2/3 eller mindre av nitrogenet gis ved såing, er det særlig viktig å gi resten i tide. Gjødsla må tildeles før strekningsveksten begynner. Slik oppnår en økt kapasitet i våronna uten at det har negativ avlingseffekt.

Været kan lure deg

Ved forsommertørke er plantene korte, særlig på leirjord. Ved slike forhold er det lett å overse at kornet starter på strekningsfasen. Det gjør ikke situasjonen bedre når plantene mangler både vann og nitrogen.

Kompensere for utvasking/nedvasking

Hvert år er det steder hvor det kommer mye regn kort tid etter såing. Næring, særlig nitrogen, vaskes nedover i jorda og tapes. Næringstapet er størst på «lette» jordarter. Sørg for å kompensere for dette tapet ved å øke delgjødslinga. På NIBIO sine nettsider ligger «Nitrogenkalkulatoren» som hjelper deg å beregne tapet som må kompenseres.

Innstilling av sentrifugalsprederen

Feil innstilt utstyr gir feil spredning av gjødsla. Les mer om innstilling i artikkelen «Presisjonsspredning av mineralgjødsel».

Finn rett spredetabell

Det som har betydning er kornfordeling (sortering), vekt og type gjødselkorn (prillet vs. granulert). Hva gjødsla heter eller inneholder av næringsstoffer, påvirker ikke spredeegenskapene. Spredetabell finner du her. 

Kjøreavstand

Feil kjøreavstand er en gjenganger. Velg spredebredde som passer med såmaskinbredden og følg såmønsteret. Nå får du kjøpt tekniske hjelpemidler hos Felleskjøpet som du kan ettermontere. Starguide IV GPS-mottaker kan f.eks. monteres på eldre traktorer uavhengig av fargen på traktoren. De koster snaut 25.000 kr. Den hjelper deg både ved gjødsling og sprøyting.

Kjørehastighet

For at sentrifugalsprederen skal være et presisjonsinstrument må farten være det du forutsetter ved valg av spredetabell og som samtidig gir rett hastighet på kraftuttaket. Har du en gammel traktor og er usikker; mål opp 100 meter og mål tida du bruker på å kjøre.

Tidsforbruk 100 meter Km/t
45 sek 8
36 sek 10
30 sek 12

Mer om delgjødsling i bygg og havre

For 10-15 år siden undersøkte NIBIO hvordan delgjødsling påvirket avling og avlingskvalitet i bygg og havre. Les hele rapporten her: Delt gjødsling til bygg og havre.

Gjødsel får du kjøpt på Felleskjøpet

Kontakt oss gjerne. Her finner du våre salgs- og fagkonsulenter. Du kan også kontakte vår Kundetjeneste eller bestille via web på Bondens Min Side, evnt. ta kontakt med en av våre forhandlere.

Vi har butikker over hele landet. Her finner du Felleskjøpet nær deg.