De fleste endringene er tatt inn i vår plantevernkatalog for 2017. I tillegg vil vi om kort tid komme med utfyllende omtale av nyheter både på nett og i Samvirke. Godkjennes produkter for salg også utover i sesongen, vil disse bli omtalt senere. I tillegg vil våre selgere være godt oppdatert på siste nytt.  

Ta kontakt om det er spørsmål om de ulike produktene eller ved problemstillinger. Her finner du Felleskjøpet nær deg.

Biowet – en liten stor nyhet

Klebemidlet Biowet skal brukes sammen med lavdosemidler som Express, Titus, Express Gold, CCC, Gratil m fl. Midlet erstatter DP- klebemiddel hos Felleskjøpet. Det er samme dosering og identiske anbefalinger av de to klebemidlene. Biowet kommer i en 5 l kanne og rekker til tilsvarende større areal enn en 1 liter DP- Klebemiddel. I Sverige har Biowet vært på markedet i mange år og det er sikre og positive erfaringer med produktet. 

Express Gold- lavdosemiddel som rekker litt lenger

Her har Felleskjøpet valgt en løsning vi tror mange setter pris på. Express Gold er identisk med CDQ som produkt og bruksområde, men vi går for en større pakning på 250 g.

Vi har mottatt mange positive tilbakemeldinger når vi kunne tilby større pakning av Express SX. Nå lanserer vi en tilsvarende løsning med Express Gold. I tillegg har vi et varenavn som er kjent også fra andre skandinaviske markeder. Express Gold viderefører den gode effekten til CDQ. Den rekker litt lenger til en litt lavere pris pr dekar.  Express Gold er en SX formulering med de gode egenskapene det innebærer. Produktet er lett å dosere. Det er aktuelt i vårkorn så vel som høstkorn. Midlet brukes alene eller med en partner som Spitfire HL. I tillegg vil den være en partner til det nye produktet Pixxaro der det er viktig å bekjempe stemor og stor balderbrå.

Mavrik Vita - skånsom mot nyttedyr

Et nytt pyretroid mot insekter er vel ikke det som mange tenker som en stor nyhet. Mavrik er ikke som alle andre pyretroider. Her er et produkt som virker på resistente glansbiller, selv om det er i slekt med den gruppa midler som har utfordringer på dette området. Mavrik Vita er også skånsom mot bier.  I tillegg er det skånsomt mot nyttedyr som løpe - og rovbiller, snylteveps og delvis på voksene marihøner.

Raps-/Rypsåker i full blomst. Foto.

Regalis Plus - vekstregulator i eple

Nytt produkt som reduserer skuddveksten og gir en bedre balanse mellom den vegetative og generative veksten. Tillatt brukt i eple og pære. Bruk av produktet skal bl. a. redusere behovet for beskjæring og gi bedre fruktkvalitet.

Pixxaro- frøugrasmidlet med ny kjemi

En av de store nyheten til kornbonden i 2017 er Pixxaro. Dette er en resistensbryter og resistenforebygger som i tillegg virker når temperaturen er lav.

Pixxaro er effektiv mot resistente ugras som vassarve og då, og virker på arter som jordrøyk, rødtvetann og tranhals. Dette er ugrasarter som vi tidligere har savnet effektive produkter mot. Midlet er i vårkorn et produkt som klarer seg alene mange steder, men der det bl.a er mye stemor vil en partner som Express Gold være en meget god miks. Det somme gjelder for høstkorn da blandingen også vil ha god effekt på balderbrå. Her har vi en løsning der begge produkter har effekt ved lave temperaturer, noe som vi har hatt utfordringer med tidligere.

Vi kommer tilbake til en mer fyldig omtale av produktet på våre nettsider og i Samvirke. Pixxaro kan brukes i hvete, rug, rughvete og bygg. I havre er den ikke godkjent.

Spitfire 333HL

Her har vi virkelig en tettpakket sak. I en 3 liter med Spitfire HL har vi fått plass til å dekke samme kornareal som i en 5 liter av Tomahawk 200! Det er sammen med Express og Express Gold vi i første rekke forventer at Spitfire HL blir populært. Dosen er ikke helt ned på «lavdosmiddelnivå», men 30 ml/daa er en kompakt løsning som mange vil sette pris på.  Spitfire varemerket er det bare Felleskjøpet som markedsfører.  Resistent vassarve og då, samt klengemaure er hovedugrasene Spitfire 333HL slår ut sammen med Express/Express Gold.

Andre endringer som vi ønsker å formidle

Med store arealer høstkorn, hvetesorter som Mirakel og et betydelig areal havre og 6-rads bygg, er vekstregulering et tema som vil bli diskutert mye i 2017. Clormekvatklorid heter denne sesongen CCC Nufarm. Når det gjelder andre produkter så kommer Trimaxx både i 1 og 5 liters pakning.

Vi hadde i 2016 meget gode erfaringer i alle arter Trimaxx  er godkjent i. Det er en av de mest skånsomme av de formuleringene vi har til bruk i korn og frøeng. Med introduksjon av en mindre pakningsstørrelse tror vi flere vil erstatte Moddus med Trimaxx. 1 liter vil rekke til ca 40-50 daa. Vi vil fortsatt ha 5 liter i markedet.

Basagran SG vil få en pakningsstørrelse på 3 kg. Dermed kjører hele Skandinavia på samme pakningsstørrelse. Det er ingen agronomiske endinger i produktet.

En siste mulighet for deg som ønsker Sumi Alpha vi være i 2017. Vi har tilgang på vare for de som setter pris på Sumi Alphas gode egenskaper som insektmiddel. Vi har sørget for god tilgang, slik at de som ønsker vare for to sesonger kan skaffe seg det. Siste bruksår er 2018.

Rovral er på vei ut. Mange av vårer kunder sikret seg Rovral sist sesong. Produksjonen av produktet er opphørt, men vi har klart å skaffe noe vare fra andre markeder. Det har gitt et litt økt kostnadsbilde, men muligheten til vare er der for de som er raske. Her gjelder så absolutt først til mølla prinsippet Rovral kan brukes til ut juni 2019.

Reduserte behandlingsfrister og dosejusteringer i gras

I grasmark er det flere viktige endringer på produktsiden. Det er ingen store nyheter på kjemisiden, men likevel så følger det nå informasjon som er viktig for grasprodusentene. 

Starane XL har blitt regodkjent. Det er gjort endinger i avgiftsklassifisering mv., som gir en noe redusert pris. Den viktigste endringen er likevel at behandlingsfristen er satt ned til 7 dager. Det er samme korte frist som Tomahawk 200 og lavdosemidlene.

MCPA og Mekoprop har fått justert både doseringer og avgifter. Det gir noe økt kostnad ved bruk av disse, men vi har noe vare med gammel klassifisering som gir en bedre pris. Vær raskt ute dersom du ønsker å sikre deg MCPA eller Mekoprop til en gunstig pris.

På den nye varen MCPA er behandlingsfristen i gras satt ned fra 21 til 14 dager.  For detaljer om nye doser og effekt viser vi til vår plantevernkatalog for 2017.

Kjøp dine plantevernmidler på Felleskjøpet

Vi har butikker over hele landet. Her finner du Felleskjøpet i ditt nærområde.