Trioplast og BPI er verdens to desidert største produsenter av rundballeplast. Produktutvikling, kvalitet og totaløkonomi er svært sentrale begreper hos disse produsentene. TrioWrap og PolyBale er to av få produkter sertifisert av Svensk Teknisk Provingsinstitutt og har dermed et SP-sertifikat.

Trygghet for kunden

Vi mener at et Premium-produkt bør være SP-sertifisert. Dette gir oss som kunder trygghet for at produktet har en kvalitet i hht. SP sin standard for en kvalitetsplast.

Fra både BPI og Trioplast får vi siste generasjons produkter. Med ny teknologi og nye plastresepter er resultatet de nye forstrekte plastene. Med denne teknologien blir plasten strukket og bearbeidet allerede i produksjon. Resultatet blir dermed en tynnere plast, men med minst samme oksygenbarriere som en tradisjonell 25 my plast. I produkter fra Trioplast og BPI er det ingen kompromiss med bruk av billigere og enklere råvarer. Her blir det kun brukt førsteklasses vare for best mulige egenskaper og beskyttelse av fôret. For den som ønsker en problemfri innhøsting er derfor rundballeplast fra Trioplast eller BPI det naturlige førstevalget.

Rundballenett

På samme måte er rundballenett fra Tama vårt Premium-produkt. Med sin unike teknikk legger de lista for et rundballenett. Dette ser vi bl.a. gjennom muligheter for å stadig kunne produsere lengre nett. Tama Edge To Edge 4500 meter er betydelig lengre enn tidligere, men med ny teknikk er hverken vekta eller diameteren på rullen økt nevneverdig. Tamas unike og patenterte «kant til kant»-teknikk gir også bedre spredning av nettet på ball. Man vil derfor oppleve at nettet legger seg helt ut på kanten. Dette er viktig for å sikre en god grovfôrkvalitet da mindre oksygen vil trenge inn.

Tama produserer også John Deere-nett og disse har den samme gode kvaliteten. Tama- og John Deere-nett er derfor det soleklare førstevalget for entreprenører og bønder som vil ha mest mulig maskintimer og minst mulig driftsstopp under pressing.

Ved valg av Premium-produkter tilbys teknisk support i sesongen. Om man opplever utfordringer under pressing/pakking er teknisk personale med spesialkompetanse rundt plast og nett kun en telefon unna. Ved behov vil også disse tre produsentene stille med personale ute hos deg.

Standard

Sigma Stretch Film er vår leverandør av standard rundballeplast. Sigma Stretch Film er verdens største produsent av strekkfilm med 12 fabrikker i Nord-Amerika, og hvor landbruksplasten kommer fra Canada. Denne plasten har ikke noe SP-sertifikat, men tester hos Svensk MaskinProving viser at den holder SP-kravene til oksygenbarriere. 

Plasten er godt mottatt i markedet og tilbakemeldingene er svært positive. Produktet er derfor av god kvalitet, men grunnet manglende SP-sertifikat og større utfordringer med support og hjelp ute på gård i sesong, selges denne som et standard produkt til en noe rimeligere pris. Sigma stekkfilm er derfor et prisgunstig alternativ som vil fungere godt i alle maskiner.

Som vårt standard nett finner vi RKW Rondotex Evo. Dette er et velkjent nett med gode kant-til-kant-egenskaper. Rondotex er ikke «strikket» og rullet opp på en like avansert metode som Tama-nettet. Produktet leveres i pose med bærehåndtak.

Lav pris

I lavpris-sortimentet finner vi AgriFilm fra Manuli. Dette er en støpt plast som er produsert på en helt annen teknologi enn våre øvrige rundballeplaster. Plasten vil derfor oppleves som sterk med svært lite filmbrudd. Den har noe andre limegenskaper da det i større grad ligger inne i filmen. Støpt plast generelt er derfor veldig stillegående på pakkemaskinen da man ikke har den karakteristiske «summe»-lyden når limet slipper, slik som på en blåst variant. Det vil derfor kunne oppleves noe lengre haler/tamper.

Dette er en god plast til en lav pris. Plasten leveres med vanlig papphylse uten vannbeskyttelse for å holde prisen nede.

Agrifilm er et naturlig førstevalg der man ønsker en så billig plast som mulig uten å kompromisse med en ukjent kvalitet. Videre er Agripress vårt lavpris rundballenett. Dette er et nett med gode egenskaper i pressa, men med noe enklere utførelse. Blant annet leveres det ikke med bærehåndtak. Produktet finnes kun i standard lengde på 3000 meter. 

Alle våre produkter innenfor rundballeplast og nett er av beste kvalitet innenfor sitt prisnivå. For Felleskjøpet har det vært viktig å ha ulike leverandører i de ulike priskategoriene. Vi ønsker ikke at de etablerte leverandørene skal eksperimentere med billigere løsninger og andre navn. Kjøper man et produkt fra en Premium-leverandør skal man også være sikret en Premium-kvalitet. Felleskjøpet har ikke tatt inn produkter der produsenten ikke kommer klart frem. Vi ønsker med dette å sikre at du som kunde skal vite hva du kjøper og hvor denne er produsert.

Valg av plast

Med å dele opp produktene på denne måten håper vi det skal bli enklere å vite hva man kan forvente av f.eks. et Premium-produkt. Sammenligning av ulike produkter blir derfor mer reell.

Ta kontakt med Felleskjøpet

Vi vil skaffe deg rett plastprodukt for en problemfri innhøsting. Finn Felleskjøpet nær deg.

 Artikkelen står på trykk i Samvirke nr. 02, 2016.