0

Grovfôr er viktig! Hvordan oppnå best resultat?

Grovfôr er drøvtyggernes naturlige fôrgrunnlag. Energirikt grovfôr produsert med et minimum av innsatsfaktorer skaper grunnlaget for en god økonomi i melk- og kjøttproduksjon. For kyr i tørrperioden og for kviger kan grovfôret være eneste fôrslag. Godt beite kan gi opptil 15 – 20 kg melk pr. ku og dag uten kraftfôr. At grovfôr er det eneste som kan dyrkes i store deler av landet, og at drøvtyggere er de som kan utnytte det, understreker hvor viktig grovfôret er for utnytting av norske ressurser og sjølbergingsgraden.

Her har vi samlet flere artikler om engdyrking: Hvordan etablere ei god, produktiv eng/et godt beite? Hvordan vedlikeholde kvaliteten? Hva kreves av såvare, gjødsling, kalking og plantevern? Stell av enga igjennom året? Les mer nedenfor. 

Gode avlinger med god kvalitet er viktig i grovfôrdyrkingen av Jon Atle Repstad, produktsjef såvarer Gode avlinger med god kvalitet er viktig i grovfôrdyrkingen

Målet for en grovfôrprodusent bør være å produsere en stor avling av god kvalitet til en rimelig pris. Dyras grovfôropptak avhenger særlig av kvaliteten på fôret og på hvor mye kraftfôr som tildeles. ... Les mer

Etablering og drift av grasarealer av Jon Atle Repstad, produktsjef såvare Etablering og drift av grasarealer

Grunnlaget for god vekst er jord som er i god kulturtilstand. Det vil si jord med god dreneringstilstand, god struktur, god kalktilstand og lite ugras. ... Les mer

Gjødsling og kalking av eng og beite av Jon Atle Repstad, produktsjef såvare Gjødsling og kalking av eng og beite

God utnytting av gjødsla er betinget av jord i god kulturtilstand. Gjødslinga har innvirkning på både avling og kvalitet. Hovednæringsstoffene som kreves er nitrogen, fosfor og kalium, samt magnesium, svovel og en del mikronæringsstoffer. ... Les mer

Ugras i eng av Jon Atle Repstad, produktsjef såvare Ugras i eng

Ugraskampen i eng er viktig. Den endrer seg med engas utvikling. Det gamle ordtaket "godt begynt er halvveis fullendt" gjelder også ugraskampen. God brakking før nytt gjenlegg gir en god start på enga. ... Les mer

Beiteopplegg av Jon Atle Repstad, produktsjef såvare Beiteopplegg

Den billigste og naturlige måten og fôre dyra på, er å la dem få beite. Med rett stell og bruk av beite, kan vi produsere et smakelig beitegras med høy FEm-konsentrasjon, som gir høyt fôropptak. ... Les mer

Valg av såfrø til eng av Jon Atle Repstad, produktsjef såvare Valg av såfrø til eng

SPIRE er Felleskjøpets merkenavn på såfrøblandinger. Sammensetningen av blandingene er et resultat av mange års erfaring fra forsøk og praktisk landbruk. ... Les mer

Surfôr og surfôrkvalitet av Jan Håvard Kingsrød, produktsjef konservering Surfôr og surfôrkvalitet

I grovfôrproduksjon vil det alltid være gunstig å få mest mulig ut av arealet. Når en lager surfôr er det derfor viktig å få en tilfredsstillende kvalitet for å sikre en høy melkeytelse per ku. ... Les mer

Hvordan sikre høy avkastning av enga? av John Atle Repstad, produktsjef såvare Hvordan sikre høy avkastning av enga?

Enga vil forandre seg over tid. Ung eng gir bedre avling en eldre. Dette skyldes i stor grad at sammensetningen av grasarter forandrer seg i forhold til det man sådde. Det finnes likevel verktøy for å opprettholde avling og kvalitet på eng. ... Les mer

Les Grovfôrkatalogen

Forsiden av grovforkatalogen 2016(BLADBAR PDF)