Det er et veldig strengt regelverk for å kunne bruke plantevernmidler generelt. Alle må kunne sette seg inn i og bruke de integrerte prinsippene før man tar i bruk plantevernmidler. Det skal dokumenteres og begrunnes for hvorfor en bruker plantevernmidler.

I økologisk produksjon er de forebyggende tiltakene en forutsetning for å lykkes. Nedenfor er det en beskrivelse av de ulike sprøytemidlene som kan brukes i økologisk produksjon.

Soppmidler

Serenade – ASO - Bacillius subtilis

Et biologisk produkt mot soppsjukdommer i tomat og agurk i veksthus, salat, jordbær, solbær og bringebær og planteskoleplanter på friland, i veksthus og plasttunnel samt gulrot og løk på friland. Inneholder bakterien Bacillius subtilis som virker på gråskimmel, mjøldogg alternaria og storknollet råtesopp. Midlet brukes forebyggende da bakteriene konkurrerer med etablering av soppen tidlig. Produserer stoff som virker hemmende på enkelte sopper. Produktet kan i spiselige vekster brukes helt fram til høsting. Dosering 200-800 ml/daa.

Nordox 75 WG – kobber(I)oksid

Nordox er et kopperpreparat og kan brukes i økologisk produksjon der det fra dyrkeren foreligger dokumentasjon på at det er behov for å benytte produktet. Nordox virker på sopp og bakteriesjukdommer i eple, pære, plomme, kirsebær, ribesarter, bringebær, hageblåbær samt juletrær og pyntegrønt i snitt. Nordox er et kontaktmiddel og brukes forebyggende. Maksimal dosering generelt er 400 g/daa per kultur per sesong.

Thiovit Jet - svovel

Svovelpreparat mot soppsjukdommer i kjernefrukt og steinfrukt på friland. Jordbær og bringebær på friland, i veksthus og plasttunnel. Solbær i veksthus og friland. Ert til modning, korsblomstra grønnfôrvekster, rotgrønnsaker og rotvekster, kålvekster og agurk på friland. Prydplanter i veksthus og på friland, samt edelgran. Har forebyggende virkning mot mjøldogg og epleskurv. Samtidig hemmes utviklingen av frukttremidd og veksthusspinnmidd. Dosering fra 200 -750 g/100 l vann.

Insektmidler

Conserve - spinosad

Conserve virker på trips, minèrfluer og sommerfugllarver. Bruksområdet er prydplanter, tomat, agurk, salat, krydderurter og jordbær i veksthus. I tillegg er Conserve tillatt brukt på Off label i en rekke kulturer (hodekål, kålrot, nepe, blomkål, brokolli, kinakål, grønnkål, babyleaf og forskjellige bladgrønnsaker, salat, knollselleri, ruccola, rosenkål, kepaløk, sjalottløk, vårløk, purre og bringebær og bjørnebær i veksthus). For å kunne bruke Conserve på off label må en kjøpe/få en tilleggs etikett som viser dosering og bruk.

Fibro - parafinolje

Fibro er parafinolje som er tillatt brukt imot frukttremidd i eple, pære, plomme og kirsebær samt pæresuger i pære. I tillegg er Fibro svært aktuell i settepotetproduksjon mot bladlus for å hindre overføring av virus. Fibro må brukes forebyggende, og det er viktig at ny tilvekst behandles. Bladene holdes dekket med Fibro fram til en uke før risdreping

Raptol - naturlig pyretrum og rapsolje

Raptol er godkjent i bær, grønnsaker, pryd- og kryddervekster på friland og i visse veksthusproduksjoner. Raptol er et kontaktvirkende middel som virker rask og har effekt mot skadeinsekter som; bladlus, sommerfugllarver, spinnmidd, teger og trips.

Sluxx – jernfosfat

Sneglemiddel som inneholder jernfosfat. Kan brukes i alle produksjoner der det er problem med snegler. Effekt på åkersnegl og brunskogsnegl. Midlet strøs ut forebyggende.

For å bruke plantevernmidler til yrkesmessig bruk må man ha gjennomført kurs og bestått eksamen og fått tildelt et autorisasjonsbevis.

Felleskjøpets Plantevernkatalog 2019 kan du lese her.

Trenger du å kjøpe plantevernmidler?

Ta kontakt med Felleskjøpet. Her finner du Felleskjøpet nær deg.