14.05.2019 | Felleskjøpet

Sammen med OBOS og U-reist etablerer Felleskjøpet i disse dager Fornebu samdyrkelag.  

Området på Fornebu har vært i sterk vekst de siste årene og andelslandbruket er en del av en grønn utvikling som fremtidens boligområder satser på.  

-I Oslo-området er det svært mange som ønsker sitt eget sted hvor de kan dyrke selv. Trenden med urbant landbruk har bredt om seg de senere årene og er en del av en internasjonal trend. Bare i Oslo er det nærmere 1500 personer på venteliste for å få parsellhager, noe som sier litt om behovet for slike tilbud. Nå kan drømmen om en egen liten åker bli virkelighet på Fornebu, sier Øyvind Koller som er leder for Felleskjøpets hagesatsing.    

Å skape grønne lunger i byen – om det er i bakgården, på taket, i en parsellhage eller andelsåker har blitt en bærekraftig trend. De som ønsker seg en liten åker å dyrke på kan i dette prosjektet velge mellom ulike løsninger. Det tilbys tre forskjellige pakker til de som ønsker en andel. De forskjellige tilbudene skiller seg fra hverandre på hvor mye andelsbrukeren selv vil jobbe på jorda.  

-Her på Fornebu blir det tilbud for alle. De som vil jobbe mye selv kan gjøre det og de som bare vil høste av sin andelsåker får muligheten til det. Vi har også laget et eget tilbud til barn under 15 år der det ikke kreves egeninnsats.  Mange barn er opptatt av miljø og kortreist mat, og nå kan de få en unik mulighet til å dyrke interessene sine. Hver uke kan du høste dine egne grønnsaker rett fra åkeren. Hver andel er estimert til å tilsvare omtrent en voksens normalforbruk av grønnsaker i sesongen. Barneandelen gir rundt halvparten av dette, forteller Koller.

Bybonden Andreas Capjon leder prosjektet. Han forteller at profesjonelle gartnere kommer til å være ansvarlig for den daglige driften, og sørge for god tilvekst i åkeren.  

-Tanken er at de som bor eller jobber på Fornebu kan gå innom andelsåkeren sin på vei hjem, plukke de grønnsakene som er klare til å spises og dermed få noe av middagen rett fra åkeren, forklarer Capjon. 

Bondens kunnskap 

Felleskjøpet hadde i fjor en pop-up butikk på Fornebu i samarbeid med OBOS. Det var en suksess og butikken åpnes igjen for sesongen i år. Butikken på Fornebu skal ha alt av utstyr som trengs for å dyrke, luke og så i andelsåkeren.  

Som en av initiativtakerne bak prosjektet skal Felleskjøpet ikke bare være leverandør av utstyr, men også gi førstehåndskunnskap om landbruk.  

-Felleskjøpet har over 120 års erfaring med norsk landbruk og kan gi råd og tips til andelshaverne om hva som trengs for å få en best mulig vest i andelsåkeren, sier Koller.