24.08.2017 | Felleskjøpet

Det er åttende gang kåringen arrangeres. Siden 2010 har over 2000 unge bønder blitt nominert og syv vinnere har blitt kåret. I 2016 var over 400 kandidater nominert til den prestisjetunge prisen.

– For at kommende generasjoner skal kunne nyte trygge norske råvarer av høy kvalitet, må flere unge satse på en karriere innen matproduksjon. Derfor er det så viktig å fortelle de gode historiene og vise frem dyktige unge bønder, som gir enda flere tro på en karriere i landbruket, sier Hanne Lauritzen, kommunikasjonssjef PR i Felleskjøpet Agri.

Kriteriene for å bli Årets unge bonde er enkle: Man må være matprodusent, under 35 år og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.

Kjenner du årets unge bonde?

Nominer din kandidat her: www.landbruketnxt.no

Juryen består av Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge, Pål Johan From professor og leder for robotgruppen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge. I tillegg stiller Felleskjøpet, McDonald’s og NBU med representanter.

– Landbruket står ovenfor et mål om 20 prosent vekst i matproduksjonen innen 2030. Det skal vi gjøre på en måte som er bærekraftig på lang sikt, og hvor vi utnytter de naturgitte fortrinnene landet vårt har. Norske bønder – store som små – er teknologisk kompetente og raske til å ta i bruk ny teknologi. Årets unge bonde representerer akkurat den typen bønder vi trenger, sier Anita Krohn Traaseth, jurymedlem og administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Vil fremheve gode historier

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, Felleskjøpet Agri og McDonald’s Norge. Hensikten med kåringen er å øke rekrutteringen til norsk landbruk, og å sette fokus på norsk kvalitetsmat.

– Norskprodusert mat er hovedingrediensen i våre produkter og vi er helt avhengig av et levende norsk landbruk. Derfor er vi veldig opptatt av god rekruttering til næringen. Vi håper kåringen bidrar til at flere innovative og modige ungdommer satser på en karriere i landbruket, sier Erik Lødding, kommunikasjonssjef i McDonald’s i Norge.

Vinneren av Årets unge bonde får 20.000 kroner i reisestipend og avløser for en uke, levert av Norske Landbrukstenester. Kåringen av årets vinner foregår på Felleskjøpets landbruksmesse «Bedre Landbruk» på Lillestrøm 10. november.

Folket og juryen bestemmer

Etter at nominasjonsperioden avsluttes 20. september skal folket stemme frem sin favorittkandidat til en superfinale der en ekspertjury velger den endelige vinneren.

– Ikke bare er det mulig å livnære seg som bonde – det er også en mer spennende karrierevei enn noen gang før. Norge er allerede verdensledende innen utvikling og produksjon av teknologi til landbruket og vi vil trenge mange unge og kloke hoder for å ta næringen videre inn i fremtiden, sier Torstein Klev, bygdepolitisk nestleder i Norges Bygdeungdomslag.

Årets jury består av:

  • Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør for Innovasjon Norge.
  • Pål Johan From, professor og leder for robotgruppen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
  • Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge.
  • Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri.
  • Hilde Øverby, leder for kvalitet, bærekraft og innkjøp i McDonald's Norge.
  • Tora Voll Dombu, leder i Norges Bygdeungdomslag.

Årets unge bonde er en del av prosjektet Landbruket NXT som også inkluderer rekrutteringskampanjen Grønn utdanning.

I 2016 var det Ingve B. Berntsen (31) fra Hå kommune på Jæren som ble Årets unge bonde. Han produserer kvalitetskjøtt fra den utrydningstruede rasen vestlandsk fjordfe, er en iherdig landbruksdebattant og har drevet gård siden han var 17 år.