10.11.2017 | Felleskjøpet

Bondetalentet fra Vest-Agder tok seg først videre blant rekordhøye 453 nominasjoner. Deretter måtte hun utkonkurrere 15 semifinalister og fem finalister før juryen til slutt kåret henne til vinneren.

– Tusen takk til alle, det føles veldig bra. Jeg er veldig ydmyk fordi jeg vet det er veldig mange andre flinke bønder der ute. Mye av det man gjør forbigår i stillhet så det er veldig hyggelig å bli sett. Det tror jeg er viktig for å få satt fokus på bonden. Dette gir inspirasjon og motivasjon til å fortsette å innovere, sier Cecilie Nilsen.

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald's Norge og Felleskjøpet Agri. Hensikten med kåringen er å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på produksjonen av norsk kvalitetsmat.

En god ambassadør for landbruket

Kriteriene for å bli Årets unge bonde er at bonden må være matprodusent, under 35 år, og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. I år så juryen spesielt etter bønder som driver gården på en innovativ og fremtidsrettet måte.

– Årets bonde, Cecilie Nilsen, representerer en ny generasjon bønder hvor teknologi, kommunikasjon og mangfold av produksjonsdyr skaper nye og spennende muligheter. Årets unge bonde er en god ambassadør for landbruket, sier Anita Krohn Traaseth, jurymedlem og administrerende direktør i Innovasjon Norge.

I 2017 er det åttende gang Årets unge bonde arrangeres. Siden oppstarten har over 2300 norske bønder blitt nominert til prisen og det er kåret åtte vinnere blant disse.

Vi må løfte frem suksesshistoriene

31-åringen fra Lista fikk blant annet skryt av juryen for hennes helthetlig og mangfoldige tankegang rundt gårdsdriften, fokus på dyrevelferd og evner til å framsnakke landbruksnæringen.

– Fremtidens landbruk dreier seg om teknologi, effektivisering og bærekraft. Her ligger Norge langt framme i et internasjonalt perspektiv. Dessverre er det fortsatt mange nordmenn som ikke har fått med seg hvor avansert det norske landbruket faktisk er. Landbruket må bli enda flinkere til å løfte frem suksesshistoriene. Her går Cecilie foran som et godt eksempel, sier Krohn Traaseth.

Les hele juryens begrunnelse nederst i saken.

Fikk reisestipend og avløser

Som vinner av Årets unge bonde fikk Nilsen 20.000 kroner i reisestipend og avløser for en uke, levert av Norske Landbrukstenester.

– Å være til inspirasjon for andre er stort. Det er viktig å bevisstgjøre både matprodusenter og alle som må ha mat, om norsk mat. Jeg håper jeg kan bruke dette til å sette fokus på landbruket, sier Cecilie Nilsen.

Juryen som kåret vinneren av Årets unge bonde ble ledet av Landbruks- og matministeren og bestod også av:

• Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør for Innovasjon Norge.
• Pål Johan From, professor og leder for robotgruppen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
• Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge.
• Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri.
• Hilde Øverby, leder for kvalitet, bærekraft og innkjøp i McDonald's Norge.
• Tora Voll Dombu, leder i Norges Bygdeungdomslag.

Årets unge bonde er del av prosjektet Landbruket NXT som også inkluderer rekrutteringskampanjen Grønn utdanning. Besøk gjerne vår Facebook-side eller nettsidewww.landbruketnxt.no for å lese mer om prosjektene.

Juryens begrunnelse – Årets unge bonde 2017:

Vinneren av Årets unge bonde 2017 har en helhetlig tankegang rundt gårdsdriften og er, med sine mange jern i ilden, blant de mest driftige kandidatene i årets konkurranse.
Den unge bonden har en mangfoldig satsing på gården, er opptatt av dyrevelferd og at norske bønder skal levere trygg og god mat. Vinneren har et bærekraftig fokus og har tydelige planer for hvordan man skal få mest mulig ut av dyra på gården. Årets unge bonde 2017 utpeker seg som en spesielt dyktig formidler og er aktiv i å promotere landbruket på en positiv måte, gjennom bruk av digitale og sosiale kanaler. Vinneren evner å skape engasjement for landbruket gjennom moderne virkemidler, fremstår som en relevant historieforteller og god ambassadør for næringen generelt og kvinner i landbruket spesielt. Vinneren er blant de mest innovative og nyskapende kandidatene. Med et utpreget kommersielt hode evner hun å skape spennende produkter og merkevarer som oppleves som både unike, tidsriktige og fremtidsrettede. I tillegg til å være bonde er vinneren også mor til fire barn, musiker, journalist og produktutvikler. Vinneren av Årets unge bonde 2017 er Cecilie Nilsen fra Lista.