15.10.2019 | Felleskjøpet

Blant 987 nominerte står vi igjen med disse fem finalistene som kjemper om den gjeve tittelen "Årets unge bonde 2019":

Kenneth Bjerkreim - Rogaland

Når man velger å bli bonde i ung alder er det mange andre ting som må vike. Kenneth på 22 år ser på dette som en enorm mulighet og en drøm som går i oppfyllelse fremfor at han går glipp av noe, som tid med venner og slike ting som unge menn på samme alder vanligvis er opptatt av. Men Kenneth er aldri ensom i så måte. Han er kjent for å inkludere andre i saue- og grisedriften i Rogaland og finner på stadig nye ting å gjøre, som snøbrøyting og avl av gjeterhunder. Barn i området er også så heldige å få lov til å bli med å kjøre traktor! Kenneth er også svært opptatt av at alle dyr skal ha et best mulig liv, noe han har aktivt har gått ut i media og snakket om, spesielt etter grisekrisen i fjor.

Solveig og Erik Kvam – Sør-Trøndelag

Solveig (27) og Erik (31) har gjort bevisste valg gjennom utdanning og i prosessen med å bestemme seg for hvilken gård de skulle overta. De har gått på landbruksskole og har bachelor innen husdyr og landbruksteknikk. Valget falt til slutt på Eriks gård i Rennebu, selv om det var et litt trist og vanskelig valg for Solveig. Odelsjenta lot kjærligheten seire. Familiegården i Rissa håper hun lillebror overtar. På gården i Rennebu bor de vegg i vegg med svigers, som nå er gått av med pensjon, men ikke helt klarer å holde fingrene unna fjøset og åkeren allikevel. Sammen med svigerforeldrene har de skapt et helt unikt samarbeid om hvordan gården drives. 30 års erfaring gjennom et helt bondeliv kombinert med moderne utdanning og eksperimentell tankegang, gir begge parter unik kunnskap som gården høster godt av. Blant annet har de utviklet og bygd en ny automatisk kalvefôringsautomat tilpasset deres fjøs.

For Solveig var livet som bonde den eneste fremtiden hun ønsket. Det eneste hun har gjort utenom er OD-dagen på skolen. Hun elsker dyr, som er den aller største grunnen til at hun ville bli bonde. Det er kjærligheten til dyrene og gleden av å se de vokse fra kalv til melkeku som gjør bondelivet interessant og meningsfylt, derfor er hun også Geno-kontakt og sitter i det lokale Tine-styret. Solveig og Erik drives av sin genuine interesse og engasjement for landbruk og gårdsdrift, derfor har de begge vært med på å starte opp nettverk for nye bønder for å få flere unge inn i næringa. Paret liker at det skjer ting i bygda, og er ofte med på å arrangere aktiviteter. De håper selvfølgelig at lille Ingrid på ett år har lyst til å ta over gården en gang i fremtiden, men dette valget skal hun få lov til å ta helt selv.

Anders Sæleset – Hordaland

Anders er en initiativrik ung bonde på 32 år som driver melkeproduksjon sammen med kona si Randi på Sæleset Gard i Nordheimsund. Gården ligger vakkert til 300 meter over havet, med spektakulær utsikt over Hardangerfjorden og Folgefonna. Anders og kona er gjestfrie folk som gjerne tar besøkende med rundt på gården i forbindelse med sitt «Inn på tunet»-opplegg, og lar interesserte være med å stelle kyrne. Det var opprinnelig Randi sitt initiativ til å starte opp med «Inn på tunet», og opplegget er nå underveis i godkjenningsprosessen til å bli sertifisert, til stor glede for lokalsamfunnet, skoleelever og andre interesserte.

Det er alltid tydelig at Anders liker jobben sin som bonde. Han deler av sin tid for å lære spesielt ungdommer mer om gårdsarbeid og dyreliv. Med sin lidenskap for yrket, kjærlighet og omtanke for både dyr og natur, og sin smittende personlighet er Anders en slik type som vil inspirere mange unge mennesker til å ville følge samme vei og yrkesvalg som ham. Alltid på tilbudssiden og alltid en hjelpende hånd til dem som måtte trenge det.

Glenn Peter Knædal – Nordland

I 2014 kjøpte Glenn Peter (31) et sauebruk på Andøya i Vesterålen, mens samboeren hans kjøpte nabobruket med melkeproduksjon, så Glenn driver både med sau og ku til daglig. Han er drivkraften bak prosjektet «Det eventyrlige vesterålslammet», som var et treårig prosjekt med fokus på bygge samhold og samarbeid for sauenæringen i Vesterålen. Målet med prosjektet var å skape økt lønnsomhet og løfte sauenæringen ved å øke produksjonen, bidra til rekruttering, og gjennomføre konkrete og målrettede tiltak. Prosjektet var vellykket og ble en veldig positiv samlingsarena for bøndene. Dermed ble Glenn godt kjent blant de andre bøndene i området. Kjent som en meget dyktig ung bonde og et forbilde for mange. Glenn er dyktig i alt han gjør, godt likt og jobber beinhardt år etter år for å levere lammekjøtt av ypperste kvalitet.

Øistein Aasen – Hedmark

Typisk for Øistein er å lære seg og gjennomføre noe han i utgangspunktet ikke kan. Da er det bare å lese seg opp, snakke med fagpersoner og hive seg på utfordringen med masse positivitet og engasjement. Eksempler på dette er lafting, snekring og restaurering. 29 år gammel sluttet han i lærerjobben og tok over familiegården i fjellbygda Vingelen med melkeku, som 11. generasjon. Nå er han 32 år og har virkelig funnet sitt kall i livet. Øistein er som skapt for bondeyrket, og elsker jobben sin mer og mer for hver dag som går. Høsten 2018 startet han på voksenagronomutdanning. Han sitter i kommunestyre og er med i bygdas museumsstyre. En dag i uken tar han også imot elever på gården som er med i det daglige arbeidet. Å tillegge seg ny kunnskap samtidig som han kan iverksette ting i praksis på gården hjemme er veldig interessant. Han har alltid vært nysgjerrig på hvordan ting henger sammen, hvordan han kan heve kvaliteten på melka gjennom fôret og alle andre ting som inngår i fjøsdrift og bondehverdag.

Øistein elsker tradisjoner og foredling av melk. Han og kona har gått ystekurs, og de lager hvitost, brunost, skjørost, rømme, smør og prim på setra. Han er også i gang med å tilby matservering av god gammeldags, hjemmelaget mat basert på lokale ressurser. Familien satser, i motsetning til de fleste andre, steinhardt på sætring og er nå i innspurten med å bli ferdig med et kliss nytt sæterfjøs.