22.11.2019 | Felleskjøpet

DeLavals nye melkerobot ble for første gang i verden vist fram under Bedre Landbruk på Lillestrøm i helga.

Måler hormonnivå

Den nye melkeroboten bygger på suksessen til V300 som ble lansert i 2018, men har i tillegg en helt ny funksjon, Repro, som avdekker brunst og drektighet.


Ved bruk av progesteronbasert prøvetaking og analyse, kan brunst, drektighet og aborter oppdages i sanntid, noe som kan spare både tid og kostnader, samt redusere antall tomdager og dermed forbedre bondens økonomi.

- Progesteronmålingene begynner 20 dager etter kalving. Når eggløsning nærmer seg, tas det prøver hver eneste dag og du får en alarm når det er på tide å inseminere. Etter at du har inseminert vil progesteronmålingene fortelle deg om kua er blitt drektig eller om den er i gang med en ny syklus. Målingene fortsetter i 55 dager etter drektighet, for å avsløre eventuelle aborter. 95 prosent av alle aborter skjer i løpet av de første 55 dagene, forklarer Alf Odin Olsen, produktsjef på melk hos DeLaval.

Avdekker tidligabort

Delaval VMS 310 er det første melkesystemet i verden som automatisk kan bekrefte drektige kyr.

- Med VMS V310 kan roboten utføre 90 prosent av oppgavene våre. Før trengte vi ultralyd, med Repro trenger vi ikke det, fordi melkeroboten forteller oss når kyrne er drektige, sier Christian Legret, en fransk melkeprodusent, som har testet den nye melkeroboten.

- Dette er en revolusjon innen melkerobotteknologi. Jeg har stor tro på at norske melkeprodusenter kommer til verdsette denne funksjonen svært høyt, sier Jon Ivar Mælen, produktsjef for I-mek i Felleskjøpet Agri.

Har du allerede en VMS V300 kan denne oppgraderes med den nye Repro-funksjonen. Repro-funksjonen er standard på den nye VMS V310.

Den nye melkeroboten blir tilgjengelig fra 1. januar 2020.