23.11.2019 | Felleskjøpet

Den unge bonden ble stemt frem blant rekordhøye 987 nominasjoner. Det er over tre ganger så mange nominasjoner som i 2018, noe som bekrefter både konkurransens fortsatte popularitet og bredden i mulige kandidater til tittelen. Øistein utkonkurrerte 14 semifinalister og fire andre finalister før juryen kåret han som første vinner fra Hedmark i konkurransens 10-årige historie.

– Dette var en utrolig hyggelig annerkjennelse å få. For meg er det å være bonde den aller fineste jobben man kan ha og jeg er heldig som får lov til å være nær dyr og natur hver dag og produsere lokale råvarer av høy kvalitet, sier Øistein Aasen.

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s Norge og Felleskjøpet Agri. Hensikten med kåringen er å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på produksjonen av norsk kvalitetsmat.

Bærekraftig utnyttelse av lokale ressurser

Kriteriene for å bli Årets unge bonde er at bonden må være matprodusent, under 35 år, og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.

–  Vinneren av Årets unge bonde 2019 tenker helthetlig og fremtidsrettet, men er også opptatt av å ta vare på gamle landbrukstradisjoner. Bonden evner å se det store bildet og er opptatt av bærekraftig matproduksjon, sier juryleder og Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad. 

I 2019 er det 10 års jubileum for Årets unge bonde. Siden oppstarten har det vært over 3500 nominasjoner i konkurransen, som oppfattes som svært viktig for rekruttering til landbruket.

Et godt forbilde

32-åringen fra Tolga er opptatt av dyrevelferd og at norske bønder skal produsere og levere trygg og god mat. Han jobber hver dag med å heve kvalitet på melk gjennom reduksjon av kraftfôr og maksimal utnyttelse av beitemarka. Den unge bonden har tidligere jobbet som lærer og brenner for å gi barn og unge som sliter på skolen troen på seg selv. På gården tar han imot skoleelever som gjennom gårdsarbeid får ny kunnskap og stor mestringsfølelse. Bonden satser også stort på sætring, og er i ferd med å bygge ut med nytt fjøs og produksjonslokale. Årets vinner trekkes frem som et svært godt forbilde for den kommende generasjon bønder.

–Øistein er en god representant for norsk landbruk og et viktig forbilde gjennom sitt fokus på både å ta vare på tradisjonene samtidig som han tenker fremover. Sammen med familien jobber han for å utvikle gården og åpne opp slik at mange kan ta del i og nyte godt av arbeidet som gjøres der, sier Bollestad.

Les hele juryens begrunnelse nederst i saken.

Vil bruke premien til å lære mer om ysting

Som vinner av Årets unge bonde får Aasen 20.000 kroner i reisestipend og et gavekort på 10.000 kroner av Felleskjøpet Agri. I tillegg vil Norske Landbrukstjenester sponse en avløser på gården i inntil én uke.

– Jeg er utrolig glad for å få muligheten til å lære noe nytt gjennom premien i konkurransen. Vi har lyst til å reise til Sveits for å lære mer om ysting. I tillegg har vi heller ikke fått reist på en bryllupsreise ennå så det kan vi kanskje kombinere, sier Aasen.

Juryen som kåret vinneren av Årets unge bonde ble ledet av Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad og bestod også av:

  • Olaug Vervik Bollestad, landbruks- og matminister
  • Hilde Øverby, leder for kvalitet og bærekraft i Food Folk Norge (McDonald´s i Norge)
  • Tiril Sjåstad Christiansen, Farmen Kjendis Programleder og tidligere Freestyle kjører
  • Inger Johanne Brandsrud, leder i Norges Bygdeungdomslag
  • Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri
  • Olav Høyheim Einanbonde og vinner av Årets unge bonde 2018

Årets unge bonde er del av prosjektet Landbruket NXT som også inkluderer rekrutteringskampanjen Grønn utdanning. Besøk gjerne vår Facebook-side eller nettside www.landbruketnxt.no for å lese mere om prosjektene.

Juryens begrunnelse Årets unge bonde 2019

Vinneren av Årets unge bonde 2019 tenker helthetlig og fremtidsrettet, men er også opptatt av å ta vare på gamle landbrukstradisjoner.

Den unge bonden er opptatt av dyrevelferd og bærekraft, og bonden jobber hver dag med å heve kvalitet på melk gjennom reduksjon av kraftfôr og maksimal utnyttelse av beitemarka. Familien satser stort på sætring, og bygger nå ut med nytt sæterfjøs og produksjonslokaler.

Bonden er nysgjerrig, engasjert og ivrig etter å tillære seg stadig ny kunnskap. Eksempler på dette er lafting, snekring og restaurering. Han går nå på voksenagronomen, og har, sammen med kona, gått på ystekurs.

Den unge bonden som tidligere jobbet som lærer, brenner for å gi barn og unge som sliter på skolen troen på seg selv. Hele året tar han imot skoleelever som gjennom gårdsarbeid får ny kunnskap og stor mestringsfølelse.

Vinneren av Årets Unge Bonde 2019 er et godt forbilde for andre fremtidige bønder gjennom sitt fokus på både å ta vare på tradisjonene og tenke fremover. Sammen med familien jobber årets vinner for å utvikle gården og åpne opp slik at mange kan ta del i og nyte godt av arbeidet som gjøres der. Juryen lar seg imponere og engasjere av årets vinner som en svært god representant for norsk landbruk.

Vi gratulerer Øistein Aasen fra Vingelen i Tolga kommune med tittelen Årets Unge Bonde 2019.