29.08.2019 | Felleskjøpet

Årets konkurranse ble lansert 4. august. Allerede første uken kom det inn over 400 nominasjoner. Da nominasjonsfasen ble avsluttet 25. august, hadde det kommet inn rekordhøye 987 nominasjoner. Det er hele 534 nominasjoner mer enn det kom inn i rekordåret 2017. Dette er et viktig bevis på at unge bønder og norsk landbruk engasjerer bredt i befolkningen.

Bredt sammensatt jury

​Årets jury ledes av landbruks- og matminister, Olaug Bollestad (KrF). Med seg i juryen har hun Olav Høyheim Einan (vinner av Årets unge bonde 2018), Tiril Sjåstad Christiansen (freestylekjører og «Farmen kjendis»-programleder), Anne Jødahl Skuterud (styreleder i Felleskjøpet Agri), Hilde Øverby (leder for kvalitet og bærekraft i McDonald's Norge) og Inger Johanne Brandsrud (leder i Norges Bygdeungdomslag).

Ser etter et godt forbilde som ønsker å gjøre en forskjell

For å kunne være med i konkurransen må bonden være matprodusent, under 35 år, og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. Juryen ser spesielt etter bønder som forstår viktigheten av innovasjon, kunnskapsdeling og formidling, og som har evnen til å ta til seg ny kunnskap. Vinneren må være en bonde som ser fremtidens behov og hvordan man kan kombinere dette med å drive på en miljøvennlig og etisk god måte.

Semifinalistene offentliggjøres 19. september

Juryen vil nå vurdere hvilke av de 987 nominerte bøndene som går videre til semifinalen. I semifinalen kan man stemme frem sine favoritter på Facebook. De fem med flest stemmer går videre til finalen der fagjuryen kårer vinneren av «Årets unge bonde 2019».

Vinneren kåres under Bedre Landbruk

Vinneren kåres på Felleskjøpets Ung Bonde-samling på Lillestrøm 23. november. Vinneren får 20.000 kroner i reisestipend og et gavekort på 10.000 kroner fra Felleskjøpet. I tillegg sponser Norske Landbrukstjenester avløser på gården inntil en uke.

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Felleskjøpet Agri, Norges Bygdeungdomslag og McDonald's Norge.