16.11.2017 | Felleskjøpet/VG

Felleskjøpet har fått tillatelse til å gjenbruke deler av innholdet fra testen. Testen som helhet ligger på VG+: http://pluss.vg.no/2017/11/15/2999/2999_24183855?order_id=108520376

Til denne testen satte VG sammen et slagkraftig lag til å vurdere forskjellige aspekter rundt hundefôr:

• Øystein Ahlstrøm, førsteamanuensis i husdyrernæring ved NMBU, vurderte de 15 fôrproduktene for VG, basert på innholdsdeklarasjonen – tørrstoffnivå, samt innhold av protein, fett, karbohydrat og aske.
• Torill Moseng, president i Veterinærforeningen, kom med sine anbefaler på fôr og fôrsammensetning i tråd med hundens helse.
• Karen Johanne Baalsrud, direktør for planter og dyr i Mattilsynet, delte interessant funn fra test på bakterienivåer i hundemat.
• Anne Margrete Urdahl, seniorforsker ved Veterinærinstituttet, som også belyste bakterieinnhold i hundemat.

Hva slags hundefôr bør man velge?

Moseng ga følgende anbefalinger på fôr og fôrsammensetning til VG:

– Hunder er laget for å bruke kjeven, og å gnage på byttet. Derfor trenger de å spise mat som gjør at de får brukt tennene og satt i gang muskelsystemet. Da kan det være lurt med tørrfôr. En annen ulempe med våtfôr er dessuten at det klistrer seg til tennene, noe som kan gi mer tannstein. Det er et stort problem for mange hunder.

Videre forklarer Moseng at det ikke er sikkert at maten hunden din synes smaker best, er det den burde spise.

– Det er viktig at maten du gir til hunden din er tilpasset hunden du har – altså hvor gammel den er og eventuelt om den har noen fysiske problemstillinger som hjerteproblemer, nyre/leverproblemer eller muskel- og skjelettsykdommer.

Bakterier i hundefôr

I den nyeste NORMVET-rapporten til Veterinærinstituttet testet de bakterienivåer i hundemat. Bakterier ble ikke funnet i tørrfôr, men i våtfôr (som ikke var blitt varmebehandlet). Analysene viste at det var bakterier i cirka 75 prosent av de testede våtfôr-produktene, og i 14 prosent av prøvene oppdaget de at bakteriene var resistent mot minst ett antibiotikum.

Karen Johanne Baalsrud delte for VG funn fra bakterienivåtesten. Blant annet er dyremat som er varmebehandlet tryggere for både mennesker og hund. Tørrfôr er derfor bedre når det gjelder sykdomsfremkallende bakterier i hundemat.

Best i test på hundemat

Felleskjøpets Appetitt tar to førsteplasser, både på tørr- og våtfôr. Labb kommer også høyt på tørrfôrlisten. Fôrtypene fra Felleskjøpet som var med i testen er:

Appetitt, Adult Maintenance (tørrfôr)
Appetitt, Lunch (våtfôr)
Labb, Fullfôr til voksne hunder (tørrfôr)

– Dette er et veldig gledelig resultat for oss og en bekreftelse på kvaliteten i produktene våre. En stor styrke for oss er at vi er norske og har basis i norske råvarer. Vi er tett på forskning og utvikling av fôr til kjæledyr og jobber kontinuerlig sammen med våre fôreksperter for å forbedre innhold og råvarekvalitet i våre produkter, sier Morten Johansen, sjef i Agripet som er Felleskjøpets kjæledyrvirksomhet.

Følg lenken til testen på VG+: http://pluss.vg.no/2017/11/15/2999/2999_24183855?order_id=108520376 (krever abonnement)