26.08.2021 | Camilla Mellemstrand

Jon Roger Neslund er noe så sjeldent som en fjellbonde som driver med korn og gris. 480 meter over havet i Alvdal øverst i Østerdalen driver han slaktegrisbesetning med full konsesjon, samtidig som han dyrker korn på nær 600 dekar og driver Østerdalens største trafikkskole.

Trengte ikke kombimaskin

Årets største investering i gårdsdrifta er en ny såmaskin av typen Ts-drill fra Kverneland. Den tre meter brede såmaskinen Neslund hadde tidligere, var moden for utskifting og den maskininteresserte bonden vurderte mange forskjellige løsninger før han investerte.

- Kombisåmaskiner som både kan gjødsle og så, står sterkt i Norge, men for meg som høstpløyer og har masse svinemøkk som jeg molder ned, er det ikke nødvendig med en kombimaskin. Jeg ønsket meg isobus-klargjort såmaskin som bare skal brukes til å så. Da Ts-drill fra Kverneland kom med muligheten for isobus-styring, synes jeg dette var et godt valg, sier Neslund.

720x480 rein såmaskin.jpg
Rein såmaskin: Maskinen har fem meters arbeidsbredde, 1750 liters beholder, luftstyrt utmating, tolv centimeters radavstand, slepelabber og etterharv.

Ser til Europa

Svinebonden pløyer brorparten av arealet sitt om høsten med en fem skjærs ES85 vendeplog fra Kverneland. 250 dekar må vårpløyes på grunn av erosjonsfare. Etter pløying kjører han kultivator og slådd. Om våren sprer han svinemøkka ved hjelp av en 15,5 kubikks gjødselvogn fra Fligl, før husdyrgjødsla moldes ned ved hjelp av harv eller kultivator.

Denne våren sådde han for første gang med den nye Ts-drillen. Maskinen er fem meter bred, har en beholder på 1750 liter, luftstyrt utmating, tolv centimeters radavstand, slepelabber og etterharv. Da såkornet var i bakken, overgjødsla han med sentifugalspreder.

- Jeg er spent på årets avlinger. Det ser lovende ut, forteller kornbonden. At han er den første i Norges som har kjøpt maskinen, bekymrer han ikke, så lenge den er godt utprøvd i Europa. Neslund har selv importert landbruksmaskiner tidligere og er vant til å vende nesa mot Europa når han leter etter utstyr. At han denne gangen kunne handle av Felleskjøpet lokalt og få hjelp av lokale mekanikere med igangkjøringa, var en bonus.

image9vzml.png
Organisk gjødsel: Med full slaktegrisbesetning har Neslund store mengder bondens gull. 50-60 prosent av kornets nitrogenbehov kommer fra husdyrgjødsla, som spres med en 15,5 kubikks gjødselvogn fra Fligl.

Samme terminal

I og med at både såmaskinen og gjødselsprederen er isobus-klargjort, slipper Neslund ekstra terminaler i traktoren, fordi begge redskapene kan kommunisere med traktorens hovedterminal. Før sesongen opprettet han dekningskart over alle jordene sine og lastet disse ned i John Deeres gratissystem Operation Center. Etter våronna kunne han enkelt laste ned dokumentasjon på såing og gjødsling via dette systemet. Planen er å installere et flowmeter på gjødselvogna også, slik at også tildeling av husdyrgjødsla blir mer nøyaktig og kan dokumenteres.

GPS-styring

Neslund kjører med full gps-styring av traktoren sin. Det er en John Deere 6155R som drar såmaskinen og gjødselsprederen, og denne har oppdatert Starfire 6000-kule på taket. Traktoren svinger selv på vendeteigen og planlegger det mest hensiktsmessige kjøremønsteret for å unngå overlapp. Neslund har ikke regnet konkret på fordelene ved GPS-styring, men er overbevist om at investeringen betaler seg i løpet av noen få år.

- En ting er direktebesparelsen av gjødsel og såkorn, en annen ting er at man unngår legde og dårlige avlinger der det er dobbeltsådd, sier bonden. Han synes det er morsomt å ta i bruk ny teknologi til å skape høyest mulig avlinger.

image5pqk9.pngGPS-styring: Neslunds JD 6155R har GPS-kule på taket. Traktoren snur automatisk på vendeteigen og planlegger det mest hensiktsmessige kjøremønsteret, slik at bonden unngår overlapping av såkorn og gjødsel.

 

Samvirke nr. 5 2021