27.10.2022 | Janne Johnsbøen

Det viktigste for traktoren er det daglige vedlikeholdet. Sjekk at alt fungerer som det skal. Hvis det ikke gjør det, så er du hjertelig velkommen innom på Felleskjøpet, så hjelper vi deg. Lykke til med vintersesongen!

1. Rengjøring

Rengjøring.jpg

- Vi blåser rent alt av kjøleelementer og radiatorer, kontrollerer luftfiltrene og blåser de rene slik at du får god miljø for motoren og i hyttemiljøet på traktoren.

Om du ikke har rengjort redskapen din for søle og møkk, er det på tide å gjøre dette nå. Hos Felleskjøpet finner du de produktene du trenger her:

Rengjøringsmidler

Se flere produkter

2. Fyll frostvæske

imageemo1q.png

Før vinteren er det lurt å sjekke frostvæskenivået og etterfylle ved behov. I tillegg bør man sjekke kvaliteten på frostvæsken slik at den tåler kulden den blir utsatt for. Det kan man teste selv, eller så er du også hjertelig velkommen til å komme inn på Felleskjøpet-avdelingen. Der vi hjelper vi deg med å sjekke hvor kald temperatur den tåler.

3. Sjekk filter
Sjekk filter.jpg


For å unngå unødvendig driftsstans bør diesel og oljefilter skiftes. Når du går fra sommerdiesel til vinterdiesel, er det fint å bytte filter, slik at du ikke har sommerdiesel i filtrene dine. Når du bytter dieselfilter på traktoren, så er det også greit å kontrollere vannutskilleren, som sitter under det ene dieselfilteret. Sjekk at du har hatt bra diesel gjennom sesongen, og at det ikke er igjen noe møkk og rester der. Det er også greit å kontrollere med tanke på vann, slik at du ikke har vann på dieseltanken på traktoren. I så fall må drivstoffsystemet dreneres for vann.

4. Peile motorolje

Før bruk av traktoren i vintermånedene er det veldig lurt å peile motoroljen. Sjekk at du både har riktig nivå, riktig farge og riktig konsistens på oljen slik at den tåler en hard arbeidsdag. Pass på at du har olje, AdBlue og andre smøremidler du trenger.

Kramp AdBlue 10 ltr

Smøremidler

Se flere produkter

5. Smørepunkter

image2fs2f.png

Gjennom hele sesongen er det viktig å smøre, og da er det lurt å følge smørepunktene som er i smørekartet for traktoren. Følg intervallene på de forskjellige punktene. Grunnen til at det er viktig å smøre, er for å få inn nytt ferskt fett på de stedene det er behov, og for å få ut fuktighet og skitt som kommer når traktoren er i bruk. Etter vask er det også viktig å smøre kjeder, lager, bevegelige deler og alle overflater som kan ruste. I vintersesongen er det spesielt viktig da du har hardere forhold med temperatursvingninger, snø, salt og andre ting vi ikke vil ha der.

Produkter til smørepunkter

6. Rustbehandling

image8oay.png

Før vintersesongen kan det være fint å bruke produkter som Fluid film for å forhindre rust. Det er fint å bruke det på steder som er veldig utsatt for rust som innerskjermer, stigtrinn og andre steder det er mye sprut ifra hjulene på traktoren.

Ved jevnlig bruk av fluid film produkter forhindrer man at salt fester seg og korrosjon oppstår. Fluid film produkter kan redusere oppbygging av is og snø på maskiner og redskap. Oljen samler ikke skitt og er ideell på landbruks-, skogs- og anleggsmaskiner. 

Dersom rusten først har kommet anbefaler Felleskjøpet produktene Ferro-Bet rustfjerner og rustskiller.

Produkter til rustbehandling

7. Sjekk dekk og hjul

image8j1yq.png

  • Vask hjulene (dekk og felg) grundig med vann og mild såpe, bruk svamp eller vaskekost. Bruker du høytrykk så husk god dyseavstand.
  • Se etter kuttskader, sprekker og rustdannelse som kan ha oppstått gjennom sesongen.
  • Er du i tvil om du har dekkskade, kontakt fagmann for en sjekk.
  • Vær varsom hvis det er kuler på dekket.
  • Sjekk hjul på tilhenger og annet redskap.
  • Ha alltid et reservehjul tilgjengelig.

Når du bytter til vinterhjul er det viktig å ha riktig dekktrykk i forhold til hjul og kjøring. Det er viktig å sjekke dekkmønster med både dybde og kvalitet på pigger. Sjekk merking på hjul og at de er godkjent med Mud & Snow-merking. Sjekk sider for skader slik at du unngår punktering i sesong. Og stram etter hjulbolter slik at du ikke mister hjul under kjøring.

Klikk her for å se vårt utvalg av traktordekk

Rene dekk

Lufttrykk

Utallige tester og forsøk viser at det lønner seg å justere lufttrykk i dekkene etter de ulike underlagene og arbeidsoppgavene som skal gjennomføres.
Bruk en god lufttrykksmåler slik at du er sikker på at avlesningen er korrekt.
Ved lagring av hjul anbefales at lufttrykket heves med 0,2 bar i tillegg til normalt arbeidstrykk.

8. Kjetting/ispigg

Kjør under sikre forhold. Felleskjøpet har kjetting og ispigger til all bruk.

Før vintersesongen er det viktig å sjekke at du har kvalitetshjul med god seiping og solide pigger som kommer til å sitte gjennom hele sesongen.

Gå over dekkene og sjekk at du ikke har løse pigger som går utover gripeevnen til dekkene.

Hvis du kjører med kjetting, er det viktig å kjøre med riktig kjetting til riktig hjul, med kjettinger som ikke er for stramme og ikke for slakke så de ødelegger noe på traktoren. Da er det også veldig viktig å passe på at de ikke er utslitte, slik at de ryker av under kjøring.

Klikk her for kjettingvelger

9. Lys

I mørketiden er det viktig med god sikt og være synlig. Sjekk at både arbeidslys og kjørelys er i orden. Hvis du driver med brøyting, er det fint å ha forskjellige lysbilder for å få optimal sikt, og da kan det være lurt å ha både halogen og LED-lamper. Vi har et komplett lyssortiment fra velkjente leverandører. Blant annet fra Egil Verne, Kamled, Kramp, MittX og John Deere.

 

Reservedeler

Vær ute i god tid. Felleskjøpet har slite og reservedelene du trenger.

Når du har tatt en gjennomgang av redskapen din, og ser at det er noen deler som må skiftes, hjelper vi deg gjerne. Felleskjøpet har mange dyktige fagfolk som arbeider med reservedeler, og som står klare til å hjelpe deg når du trenger det. Skulle du ha noen spørsmål eller stå fast er det alltid god hjelp å få fra våre deledisker og verksteder.