Bærekraft

Vår forretningside «Felleskjøpet Agri skal styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt» er rammen for vår virksomhet. Bærekraftig bondenytte betyr at vi skal oppnå gode resultater, samtidig som vi skal drive innenfor de rammer og regler som er satt for næringen som helhet, og i de produksjonsområdene vi opererer. I tillegg skal vi strekke oss ekstra på utvalgte områder som miljø og klima hvor vi har et utvidet ansvar.

Bærekraft i hele verdikjeden

I sin 120 år lange historie har Felleskjøpet alltid vært en av bondens viktigste leverandører. Med forutsigbare rammer, god rådgivning og de beste produktene har vi alltid bidratt til bondens resultat og god drift i landbruket. Vi jobber hele tiden for å utvikle vår relasjon til kunden og medlemmene for å bli bondens partner. Felleskjøpets kjernevirksomhet omhandler bærekraftig matproduksjon og bærekraftig bondenytt. Dette tydeliggjør vi gjennom økonomiske, sosiale og miljømessige hensyn, og vi jobber med tiltak i hele verdikjeden. Arbeidet med bærekraft i selskapet er målrettet og langsiktig. Felleskjøpet skal rapportere på bærekrafttiltak slik at vi bidrar til å utvikle et effektivt og variert landbruk.


  • 1. Innkjøp


    
Alle leverandører må tilfredsstille våre etiske retningslinjer. Selskapet har egne pålagte retningslinjer, i tillegg til at vi følger alle bransjestandarder og gjennom vårt medlemskap i Initiativet for etisk handel følger deres krav. Det gjennomføres revisjoner, daglig leverandøroppfølging og ansatte kurses på dette området.

  • 2. Jordprodukter

    
Felleskjøpet produserer og selger jord- og torvprodukter gjennom sitt datterselskap Grønt AS. Lokal produksjon og effektiv transport reduserer utslipp knyttet til disse produktene. Det forskes og utvikles jordprodukter med redusert eller ingen innblanding av torv for å redusere klimautslipp.

  • 3. Initiativet for etisk handel (IEH)


    
Felleskjøpet er medlem av IEH og jobber for å sikre norske bønder trygg og etisk handel av innsatsvarer til landbruket. Medlemskapet i IEH stiller en rekke krav som medlemsbedriftene må oppfylle. I løpet av 2015 har Felleskjøpet jobbet med å implementere disse kravene.

  • 4. Soya


    
Felleskjøpet handler kun sertifisert soya og samarbeider tett med sine leverandører for å sikre bærekraftig import av denne råvaren. Null avskoging, full sporbarhet og arbeidsforhold i leverandørkjeden er avgjørende krav som stilles. Strenge bransjestandarder gjelder i Norge og i 2015 signerte Felleskjøpet «The Norwegian Committment on Sustainable Soy and Forest»-erklæringen.

  • 5. Avfall

    
Med gode løsninger for kildesortering gir dette effekt på miljøregnskapet. Det jobbes med returordninger innen landbruket og i vårt datterselskap Cernova AS er det iverksatt et større prosjekt på reduksjon av matavfall.

  • 6. Vegetabilsk fett/palmeoljeprodukter

    
Det brukes fra 2015 kun bærekraftsertifiserte palmeoljeprodukter som råvare i våre produksjoner. Sammen resten av bransjen har Felleskjøpet forpliktet seg til en øvre grense på innhold av slikt vegetabilsk fett i våre produkter. Felleskjøpet jobber for en utfasing av denne råvaren i våre fôrprodukter.

  • 7. Forskning og utvikling

    
Gjennom vår utviklingsselskap Felleskjøpet Fôrutvikling jobbes det intensivt med å utvikle nye, mer effektive og bærekraftige produkter. Felleskjøpet er også partner i «Foods of Norway» som forsker på bruk av råvarer fra hav- og skogsdrift som proteinkilder i dyrefôr.

  • 8. Husdyr og folkehelse

    
Effektive fôrprodukter skal sikre ønsket kvalitet på sluttproduktet og topp ytelse i driften. Gjennom nøye utviklede fôrresepter sikrer Felleskjøpet også god dyrevelferd, og bidrar til god folkehelse. Norsk matproduksjon er blant de reneste i verden og godt fôr er en avgjørende forutsetning.

  • 9. Teknologi

    
Felleskjøpet bidrar med teknologiske løsninger gjennom hele verdikjeden som gir effektiv drift, minsker utslipp og sparer energi. Gjennom investeringer i nye anlegg, egne biobrenselanlegg og ikke minst som partner for bonden på presisjonsjordbruk bidrar Felleskjøpet til bedre og mer bærekraftig drift.

  • 10. Transport

    
Korn- og kraftfôrproduksjon er transportkrevende virksomhet. Felleskjøpet har lagt om og effektivisert sin transport i løpet av de senere årene. Det jobbes også med å flytte større del av transport over på jernbane og båt. Sammen våre transportleverandører skal vi legge til rett for økt bruk av biodrivstoff i vår transport.

  • 11. Lagerløsninger

    
Med våre store behov for lagring av råvarer og ferdige produkter er det store reduksjoner i CO2-utslipp knyttet til effektiv lagring. Det planlegges nå nytt sentrallager som sammen med effektiv transport vil bidra til reduksjon av CO2-utslipp.

Felleskjøpets arbeid med bærekraft og våre tiltak på området skal bidra til:

  • Økt bunnlinje

  • Bedre renommè
  • Bedre folkehelse

  • Bedre dyrehelse
  • Reduserte miljøutslipp



Bærekraftig fôrproduksjon

Felleskjøpets skal bidra til en matproduksjon som er bærekraftig for bonden og samfunnet. For å lykkes med denne jobben samarbeider vi tett med våre leverandører.

Verdens befolkning vokser, og stadig flere munner skal mettes. I følge FN må vi øke matproduksjonen i verden med hele 70 prosent frem mot 2050. Det betyr at mat og råvarer både må dyrkes der det er best forutsetninger, og i land som Norge hvor det er mindre avlinger per dekar. Slik blir det et globalt ansvar å løse utfordringene. Ingen næring er mer avhengig av naturgitte forhold enn jordbruk. Vi vet at matproduksjon har en innvirkning på natur, miljø og klima. Jordbruket styres også av en rekke andre forhold som etterspørsel, forbrukertrender, rammebetingelser, økonomi, forskning, teknologi, handel og globalisering. Verdens matindustri må lykkes med å skaffe en voksende befolkning nok og riktig mat, samtidig som den totale miljøbelastningen blir så liten som mulig.

Importerte råvarer

Litt over halvparten av råvarene i kraftfôret til norsk husdyrproduksjon ble dekket av import i 2015. Dette er råvarer med egenskaper som er nødvendig for å ivareta dyrenes ernæring, ytelse og helse.
Bruk av soya har møtt kritikk fra ulike miljøvernorganisasjoner. Samtidig anslår FN at verdens soyaproduksjon vil dobles de neste femti årene. Norsk fôrbransje var først i verden til å nekte bruk av genmodifisert (GMO) soya og et av få land som har kjørt 100 % GMO-fritt med full sporbarhet siden 1996. Felleskjøpet har hatt bærekraftig, sertifisert produksjon siden 2009. I dag er den norske verdikjeden avskogingsfri. Det er ikke hugget skog i Amazonas siden 2004 som følge av soyaimport til husdyrkraftfôr.

– Felleskjøpet er og skal være ledende på bærekraftig produksjon. Vi stiller og skal stille de strengeste krav til råvarene vi importerer. Norge leder an, og er best i klassen. I dag er det kun Sveits som er i tilnærmet samme situasjon som oss når det kommer til bærekraft-sertifisert bruk av soya, sier Halfdan Blytt, direktør for produksjon og vareforsyning i Felleskjøpet Agri.

Felleskjøpet sluttet seg i 2014 til FNs New York-erklæring mot avskoging. I 2015 har vi sammen Denofa og NHO Mat & Drikke kommet med en felles policy for avskogingsfri soya. Dette initiativet betyr en skjerping av våre forpliktelser om null avskoging, arbeidsrettigheter og transparens i leverandørleddet.

– Råvarene vi bruker i fôret vårt skal være bærekraftig og konkurransedyktig. Derfor har vi sammen med våre leverandører arbeidet målrettet med dette i over 20 år. Vi har oppnådd gode resultater og viser med jobben som er gjort på soya at små land og produsenter kan påvirke de store leverandørene i det internasjonale markedet. Vi har gjort noe viktig og riktig når vi ser resultatene. Fremover må norske aktører fortsette å ta vår del av et felles globalt ansvar. Vi skal tenke lenger enn vår egen verdikjede, fordi det over tid vil styrke vår egen matproduksjon, forteller Blytt.

Stiller krav til leverandørene


Felleskjøpet ble i 2014 medlem i Initiativ for etisk handel (IEH) og har brukt 2015 aktivt til å tilpasse sine leverandørkrav i henhold til IEHs standarder. Trygg og etisk handel sikrer bonden bærekraftig handel.

Om Initiativ for etisk handel

IEHs formål er å fremme ansvarlige leverandørkjeder slik at internasjonal handel bidrar til å ivareta menneske- og arbeidstakerrettigheter, bærekraftig utvikling og forsvarlig miljøhåndtering. IEH er en medlemsorganisasjon for bedrifter, organisasjoner og offentlige virksomheter. Medlemmene inkluderer både noen av Norges største bedrifter til enkeltmannsforetak, offentlige virksomheter og organisasjoner. Å være medlem i IEH innebærer å ta tak i utfordringer i egen leverandørkjede, og rapportere åpent om status og fremdrift i arbeidet.

Gjennom sine retningslinjer for etisk handel har Felleskjøpet Agri lenge jobbet for å fremme gode arbeids og miljøforhold i sine leverandørkjeder. Til grunn for disse retningslinjene ligger både ILO- og FN-konvensjoner.

– Felleskjøpet skal ha transparens i leverandørkjedene sine slik at vi vet hvor alle produktene vi kjøper for videresalg og foredling kommer fra. Slik sikrer vi at produktene produseres på en forsvarlig måte, under riktige miljøforhold og at arbeidsforholdene er ivaretatt i vår leverandørkjede. Med vårt medlemskap i IEH får vi enda strengere krav å etterleve, og satt denne jobben i system. Som en stor og ansvarlig aktør innen vår næring er det vår plikt å bidra til god etisk handel, sier Arne Wang som er innkjøpssjef i Felleskjøpet Agri.

Medlemskapet i IEH stiller en rekke krav som medlemsbedriftene må oppfylle. I løpet av 2015 har Felleskjøpet jobbet med å implementere disse kravene. Det er blant annet innført nye innkjøpsrutiner og etablert nye kontraktsmaler, i tillegg til dialog med eksisterende leverandører for å sikre forståelse for og etterlevelse av våre skjerpede krav.

Til det beste for bonden

Felleskjøpet jobber for lønnsomhet for bonden på kort og lang sikt. Jobben med etisk handel og medlemskapet i IEH er også god bondenytte.

– Vårt medlemskap i IEH gir våre kunder og bonden viktige garantier for at det de handler hos Felleskjøpet etterlever krav og standarder til etisk handel. Når bonden vet at våre leverandører driver etisk forsvarlig gir dette en viktig trygghet for landbruket i Norge. Slik sikrer vi bærekraft både i næringen og hos leverandørleddet, sier Geir Vik, innkjøpsdirektør i Felleskjøpet.