02.01.2023 | Felleskjøpet

Vinteren er her, og med den følger varierende føreforhold. Det veksler fort mellom snø, is, slaps og bar bakke. Som igjen kan gjøre det glatt. Med gode brodder, samt strø- og tinemidler reduserer du faren for å havne på rumpa. 

Hva bør jeg strø med?

Det første spørsmålet du bør stille deg selv, er hva du ønsker å oppnå. Ønsker du å fjerne snøen helt, eller kun sørge for at det ikke er glatt på trapp, vei og inngangsparti?

Salt brukes primært til å fjerne is, og forskjellig type strø for å hindre at det er glatt. Med lite snø og islag er det mest praktisk å bruke salt, som sørger for at du kommer ned på bar bakke. Har det kommet mye snø er det lurest å strø oppå snøen.

Salt

Det skilles gjerne på to hovedtyper av salt; havsalt og steinsalt fra gruver. Havsaltet er grovest, med store korn, steinsaltet finere. Hva som er best å bruke hvor er litt avhengig av hvor du bor og hvilket klima det er der. 

Fordelen med havsalt er at det trenger fortere ned i is og snø på grunn av de store kornene. Samtidig har det mer fuktighet i seg og kan lettere fryse om det er veldig kaldt. Denne typen anbefales når du har behov for raskt å tine et område, og til kystnære strøk der det vanligvis ikke blir så kaldt. Steinsaltet er best å bruke der det er jevnt kaldere, som i innlandet.

Det er viktig å tenke på hvilke overflater du skal strø på. Salt kan skape korrosjon på betong, og kan skade heller, trapper, hekker og busker.

Velger du magnesiumklorid er dette snillere mot overflater og mer miljøvennlig. Det vil ikke skade på samme måte, og tåler lavere temperatur enn vanlig salt. I tillegg binder det veistøv om sommeren.

Strø

Har det kommet mye snø, og du ønsker å beholde det vinterhvitt og vakkert utenfor huset, men samtidig unngå å falle, er det best å velge en form for strø. Her er det flere typer å velge mellom;

Knust Leca

Knust Leca er et naturprodukt produsert i Norge, uten salt og kjemikalier. Det består av knuste Lecakuler, som igjen er laget av brent leire.

Dette produktet har veldig god effekt, er veldig lett og vil derfor legge seg i toppskiktet om snøen tiner og så fryser til igjen. Det gjør at det vil være effektivt og gi godt feste over lengre tid. I tillegg er det veldig miljøvennlig og kan kostes rett ut på plenen etterpå, og ha en god effekt også der. Eneste ulempe er at det er så finkornet at det lett fester seg under skoen, og derfor ofte blir med inn og setter spor på gulv.

Kalk

Et annet naturprodukt som også fungerer godt og gir godt feste er strøsingel laget av kalk.

Strøsingelen fester seg godt i isen og suger ikke til seg fuktighet. Det fester seg heller ikke så lett under sko, og er lurt å bruke på steder der det er mange som stadig går ut og inn, som utenfor en butikk. Dette kan også feies rett ut på plen og i bed, og gjøre nytte for planter og vekster.

Strøsand

Kvartsfri strøsingel er laget av knust fjell av typen rombeporfyr. Den støver svært lite og gir godt grep på isen.

Dette er den rimeligste løsningen som fungerer veldig bra, men er tyngre enn for eksempel knust Leca, og kan derfor miste effekten om underlaget tiner og fryser på igjen. Dette fordi singelen da vil synke i bunn og ikke gi like godt grep lenger. Den vil heller ikke gjøre videre nytte utover dette bruket, vil ikke forsvinne, men vil heller ikke skade hverken underlag eller planter.

Hold deg på beina med brodder

Glatt føre er ingen unnskyldning for å holde seg innendørs. Hvis du er riktig skodd går det helt fint å bevege seg ute og samtidig føle seg trygg.

Trikset er å bruke brodder eller fastpigger i skoene. Hvis du skal bruke det til løpeturer er det viktig at du har brodder som sitter godt på dine vanlige joggesko. Et annet alternativ er å sette pigger i dine joggesko.

Husk at det er begrensninger for hvor dypt ned i is og snø piggene får tak. Vurder alltid underlaget, slik at du unngår fall og skader.

 

Slik pigger du dine egne sko

Tips - husk kjæledyrene

Som produsent og forhandler av fôr og utstyr til kjæledyr er vi opptatt av dyrs helse og velvære. De fleste hunde- og katteeiere vet at vintersesongen, og bruken av salt, kan føre til tørre og sprukne poter. Vår generelle oppfordring er å vaske eller tørke av labbene etter tur, samt forebygge og behandle med potesalve. På egen gårdsplass bør du velge produkter som ikke inneholder salt, som knust leca. Les mer om kjæledyr og vinter her.