15.05.2017 | Felleskjøpet

Regn, sol, pollen, støv og eksos fra trafikk gjør at møblene blir skitne og slitt med tiden. Før du går i gang med vasken er det viktig å vite at ulike typer møbler krever forskjellig behandling.

Generelt om vask av hagemøbler

De fleste hagemøbler kan rengjøres med vaskemidler for husvask. Dette er milde rengjøringsmidler som ikke skader materialet. Disse kan påføres med trykksprøyte, svamp eller klut. Deretter skrubbes møblene lett etterfulgt av en grundig skylling med rent vann. Hageslangen egner seg bedre enn høytrykkspyler da det er mengden vann som avgjør hvor godt det skylles, ikke trykket.

Vask av rottingmøbler

Her lønner det seg å vaske med myk børste og hageslange. Såpeskum kan nemlig sette seg mellom flettene og samle smuss og støv. Vær derfor sparsommelig med såpen og bruk det kun hvis møblene er svært skitne.

Vask av plastmøbler

Vedlikeholdsfrie møbler trenger også en vask for å holde seg fine, da det kan feste seg grønske, sopp og alger i løpet av vinteroppbevaringen. Sorte prikker eller flekker på plastmøbler er tendenser til mugg. For å få bukt med disse bør du teste ut noen enkle metoder:

  • Kloroppløsning: Dette kan brukes på plastmøbler, men vær obs på den blekende effekten klor har. På hvite møbler vil klor hjelpe med å bleke hvit plast, men vær forsiktig med klorbruk på fargede plastmøbler.
  • Skurekrem, svamp med skrubbeside og stålull: Plastmøbler blir også fine med skurekrem og svamp med skrubbeside. Stålull kan benyttes, men prøv på et lite synlig sted først, og pass på at stålullsåpen hele tiden skummer for å unngå riper.
  • Grønskefjerner: Sliter du med mer gjenstridig grønske eller alger, kan en grønskefjerner brukes. Den påføres direkte på tørr flate, og skal ikke spyles av. 

Vask av tremøbler

Møbler i trevirke kommer i mange varianter, og utsettes for de samme skittangrepene som andre materialer. Når du skal rengjøre tremøbler er det viktig å ta hensyn til overflatebehandlingen. Her er noen enkle rengjøringsmetoder:

  • Klut og vann: Forsøk først å vaske med vann og klut/svamp. Skyll møblene med hageslange etter en times tid.
  • Klorin mot mugg: Oppdager man mugg på tre- og kurvmøbler, kan man prøve å fjerne dette med klorin-oppløsning. Ved tegn til muggdannelse, kan også møblene settes inn med en blanding av 0,5 dl. klor per liter kaldt vann.
  • Salmiakk til møbler uten mugg: Er det ingen tegn til mugg, kan du bruke en salmiakkløsning med ½ dl. salmiakk per bøtte vann. Bruk en langbustet børste for å komme til i sprekker.
  • Grønnsåpe som impregnering: På møbler i ubehandlet tre virker grønnsåpe som impregnering. Denne metoden krever høyere dosering med grønnsåpe enn vanlig grønnsåpevann (5 dl. grønnsåpe per liter vann).

Bedre og raskere vask med riktig redskap

En effektiv måte å vaske hagemøblene på er ved å bruke en skikkelig børste. Her kan du gjerne bruke en roterende vaskebørste med såpetank.

Høytrykksspyler er effektivt, men vær forsiktig. Det kan nemlig forårsake flass av lakk og maling, samt føre til ytterligere skader på tre- og rottingmøbler. Nøyaktig hvor nært man kan gå med høytrykksspyleren kommer an på modellen. For best mulig effekt bør man påføre eventuelle kjemiske midler med en skumdyse til høytrykkspyleren.

I kraftig regn, snø og/eller frost anbefaler vi å dekke over hagemøblene med trekk eller presenning, samt bruke putekasse.