07.03.2017 | Felleskjøpet

Størrelsen på planten avgjør størrelsen på potten eller krukken. De minste sommerblomstene kan plantes i mindre potter, men de aller fleste planter trenger god plass til røttene for å trives og vokse. En større mengde jord holder også bedre på vann og næring.

Velg riktig jord

Det finnes mange jordtyper å velge blant, men det skal fint holde med en type jord til all planting i potter, urner og verandakasser. Velger du Felleskjøpets Plantejord er du sikret en næringsrik og stabil jord gjennom hele sesongen. Bland gjerne inn 2-3 håndfuller med Simontorp Kugjødselkompost i jorda før du planter. Dette tilfører ekstra naturlig næring.

Plant ferdige planter – steg for steg

  • Fyll først Lecakuler til du ikke ser bunnen av potten eller krukken.
  • Klipp deretter til en fiberduk som skiller lecakulene og jorda. 
  • Fyll på med jord, men husk å ta med størrelsen av rotklumpen i beregningen. 
  • Legg planten i vann slik at den trekker til seg nødvendig mengde vann.
  • Plasser planten i potten eller krukken og fordel jord jevnt på sidene. Trykk godt ned.
  • La det være igjen 2-3 cm. til toppen av potten eller krukken. Det letter vanningen utover sommeren.
  • Vann godt på sidene av planten, ikke over. Vanndråper på blader kan føre til svimerker når solen står på. 

Mange velger å dyrke planter fra frø, som i riktig miljø spirer raskt og er moro for både store og små. Dette er en lengre prosess, hvor du bør begynne innendørs i mindre drivhus eller plastpotter, og ta de utendørs når vær og temperatur tillater det. Dette gjelder spesielt lettdyrkede sorter, som ringblomst, kornblomst, ringkrage, solsikke og erteblomster.

Fargerike planter gir hagen et livlig preg

Kjøkkenhage på 1-2-3

Det å dyrke selv eller være «balkongbonde» er i vinden. Flere dyrker egne grønnsaker i potter,kasser og krukker. Da får du spiselige godsaker og kan høste inn tomater fra hengeampelen, urter og jordbær fra pottene og salat fra verandakassen. Det blir grønt og frodig, og du imponerer grillselskapet med kortreist garnityr.

Husk å gjødsle plantene regelmessig, så har du glede av frodige vekster gjennom hele sommeren. Bruk flytende næring som Substral Plantenæring ved hver vanning, eller Substral Gjødselpinner som stikkes ned i jorda og varer i 2-3 måneder.

Ikke glem å vanne på sommeren. Jorden i potter og krukker tørker fort og trenger jevnlig tilførsel. Unngå overvanning, da det vil vaske næringen fort ut av jorda. Vann heller ikke midt på dagen, da fordampingen er størst. Et tips er å dekke jorden med dekorative innslag som dekorstein, kongler, bark, eller lignende.