30.01.2023 | Felleskjøpet

Utvalget er stort og valget kan være vanskelig. Da er det viktig å vite hva motorsagen skal brukes til og at  den matcher det du kan om produktet. Er du en nybegynner, er det lurt å starte med en som ikke er for tung og som er enkel både å forstå og håndtere.

Når trenger du motorsag?

Hvem har så behov for dette kraftige verktøyet, og hva kan det brukes til? Knut Ivar Haave, kategorisjef butikk i Felleskjøpet, forklarer;

− Alle som har behov for å felle et stort eller lite tre i hage eller skog kan ha god nytte av en motorsag. I tillegg er den fin å kviste med. Profesjonelle brukere, som skogsarbeidere, vedprodusenter, linjeryddere og brann- og redningsarbeidere, er avhengig av dette verktøyet. I privatmarkedet er brukerne gjerne hus- og hytteeiere. De bruker motorsagen primært til vedkapping og hagestell.

Stort utvalg

Hos Felleskjøpet finner du stort utvalg av motorsager til all slags bruk, uansett behov.

Det er mange forskjellige typer å velge mellom; jo dyrere motorsagen er, desto flere funksjoner har den som oftest; noen kutter i betong, andre brukes av brannvesen til redningsarbeid. Skal du kun utføre enkel hagejobbing kan du fint klare deg med en av de rimeligste variantene. Men utvalget er stort, både for nybegynnere og profesjonelle, der brukeren kan velge mellom elektrisk, batteri- eller bensindrevet motorsag.

Bensindrevet:

Bensindrevne motorsager foretrekkes som oftest av de som jobber med dette til daglig, ikke minst skogsarbeidere, på grunn av mange timers kontinuerlig bruk der også kulde kan være en faktor.

Batteridrevet:

De som produserer ved har gjerne en batterisag i tillegg til den bensindrevne. Den bruker de til kvisting. Også til hagearbeid er batteridrevne motorsager ypperlig. Små batteridrevne motorsager er hendigere, raskere å starte opp, i tillegg til å støye mindre.

Elektrisk motorsag:

Også elektriske motorsager støyer langt mindre og er enkle å starte. De har noe større begrensninger, da de må brukes i eller i umiddelbar nærhet av hus og strømforsyning, og er avhengig av en skjøteledning.

Trygg bruk

En motorsag er et kraftig verktøy som innebærer en viss risiko å bruke. Det er viktig å beskytte seg godt for å unngå skader og uhell.

Du kan glippe eller få rykk i sagen mens den er i gang. Da er det fort gjort at den treffer kroppen, ofte ben eller føtter. Har du ikke riktig utstyr, kan det forårsake stor skade. Dette bør du derfor alltid ha på når du bruker motorsag;

  • Vernebukse med innebygd sagbeskyttelse − den gjør at sagen stopper i det den treffer buksa.
  • Vernesko
  • Hjelm med visir for å beskytte øyne og hode mot fliser og grener
  • Vernejakke
  • Gode hansker for godt grep og fingerbeskyttelse

Alt sammen finner du et bredt utvalg av i Felleskjøpets butikker. Les mer om sikker bruk av motorsag her.

Vedlikehold

En annen måte å sikre seg mot uhell er å lese seg godt opp på hvordan motorsagen virker, og hva du må gjøre for å holde den ved like.

− Det viktigste er å alltid sørge for at kjedet er skarpt, og sjekke dette hver gang du stopper opp. File kjede kan du gjøre selv, og utstyr til å gjøre det får du hos oss. Vil du helst slippe å gjøre det selv, kan vi gjøre jobben for deg, utdyper Haave og fortsetter;

− Du må også sjekke og fylle på olje ved behov, helst hver gang du fyller bensin. Samtidig sjekker du at kjedet er stramt nok.

Når ikke motorsagen er i bruk, er det viktig å oppbevare den et sted som ikke barn kommer til. Den bør oppbevares tørt, og ikke et sted der den blir utsatt for direkte sollys - det kan få plastikken til å sprekke.

Les mer om vedlikehold av motorsag her.